10 tips til god babysøvn

Indlægget har sponsoreret indhold

Jeg tror måske at jeg har knækket koden – på ny. For når man er mor til tre børn, så begynder man at tro, at man har styr på de fleste ting – også hvordan man får børn til at sove. Men det er igen hemmelighed, at jeg måtte sande, da Luca kom til verden, at børn altså er forskellige, og at jeg absolut ikke havde styr på det. Som i: overhovedet ikke. Luca ville ikke sove, og det var sådan set ligegyldigt hvad jeg prøvede på at tricks, som jeg havde i ærmet fra min tid som mor til de to andre. Intet virkede.

Derfor bad jeg jer om hjælp i et blogpost….efter jeg havde indrømmet hvor pinligt det egentlig var, alt det jeg havde tænkt om andre mødre… heldigvis bliver man klogere med alderen. Kan I huske det?

I var ret flittige til at hjælpe – tak for det – så hermed vil jeg give mine bedste 10 tips tilbage. Nogle har virket for mig, nogle har virket for jer… – og nogle har måske virket for den ene og ikke for den anden, men vigtigst af alt er, at måske virker de for den næste, der har brug for at få baby til at sove.

 1. Mætte børn sover bare bedre 
  Huske nu at fodre dit barn godt af – det hjælper – og det véd jeg! Her taler vi ren erfaring, der aldrig har slået fejl. På et tidspunkt er det pludselig ikke nok med en flaske at sove på, måske skal der vælling, grød eller en god portion rugbrød til – alt afhængig af alder. Men prøv lige at skrue lidt op for mængderne, hvis baby ikke vil sove.
 2. En ren ble at putte i
  En ren numse at trutte i – og en ren ble at putte i. You get the point, right? Men altså, den er jo god nok.
 3. Rutiner virker
  Jeg havde svoret, at jeg aldrig skulle skrive det her. Mest fordi jeg ikke selv bryder mig om den slags mødre, der slet ikke kan ændre lidt på rutinerne, fordi lille Viggo altså bare skal have sit bad inden sengetid, og fordi lille Viggo altid får læst godnathistorie, og fordi lille viggo altså skal nusses på maven i 5 år og en isvinter og fordi lille viggo altså virkelig ikke kan falde i søvn hvis vi snakker sammen (der skal hviskes) osv osv. Inden sådan en mor har set sig om har jeg forladt selskabet – trust me. Jeg magter ikke den slags mødre. (Sorry derude, hvis I føler jeg truffet – men man må jo være ærlig, ik!) Men når det er sagt – rutiner virker. Moderate rutiner. Rutiner, der får dit barn til at indse, at “yes, den er god nok, nu skal jeg sove!”
 4. Legetøj hører ikke til i sengen
  Én ting, som jeg altid har lagt stor vægt på, er, at mine børn ikke måtte få legetøj med i seng. Ganske enkelt fordi at legetøj ikke hører til i sengen. I sengen putter man og sover. Man leger ikke. Hvad end I måtte synes om det, så fair nok – men jeg vil understrege, at den regel har været guld værd i min verden. Kan klart anbefales! Drengene har aldrig gjort invendinger – for de er aldrig blevet præsenteret for andet.
 5. Godnatsang og godnathistorie i sofaen
  Okay, det lyder måske fjollet. Men det har fakisk fungeret. Jeg synger somregel godnatsang og læser godnathistorie et andet sted end i deres seng. På den måde véd drengene, at når historien er færdig og jeg lægger dem i seng, så er det altså sidste stop inden drømmeland. Der kommer ikke mere, det kan ikke betale sig at plage om én historie mere – for det er vi for længst færdige med. Ja I kan jo prøve. Hos os har det været meget enkelt – sengen er et sted man sover og putter – og faktisk ikke noget andet!
 6. Sengen må ikke være en straf
  “Hvis du ikke opfører dig ordentligt ryger du lige på hovedet i seng”… Har du nogensinde sagt sådan? Jeg er virkelig imod, at man bruger sengen som skammekrog. Jeg er ikke imod, at man irettesætter sine børn, men jeg synes ikke at sengen er den rette løsning. Hvis dit barn tror, at det at komme i seng er lig med en straf, hvorfor skulle dit barn så begynde at associere det med noget hyggeligt på andre tidspunkter. For mig er sengen “hellig” og skal udelukkende huskes som noget dejligt.
 7. Et varmt bad kan gøre baby træt
  Du kan prøve at give dit barn et dejligt varmt bad inden det skal sove. Du kender det sikkert selv – man bliver faktisk træt af det – og det kan også hjælpe lidt på hård mave og den slags… Nogle gange har det virket for os. Jeg er blevet anbefalet et bad til baby med Kamille-te i vandet, eller du kan prøve Baby Kraes med havre, som jeg tidligere har skrevet om.
 8. Seng på eget værelse
  For mig har det helt klart hjulpet det øjeblik jeg fik ungerne ind i deres eget værelse. Jeg synes helt klart at alle tre drenge fik det nemmere ved at falde i søvn så snart de ikke lå ved min side længere. Så måske kan du prøve det. Det krævede lidt overtalelse af Micky, da vi skulle have Luca ind i sit eget soveværelse. Men det virkede. Han sov allerede meget bedre første nat på sit eget værelse – for ikke at nævne hvor meget bedre vi sov!
 9. Tyngdeposen var en hjælpende hånd
  Jeg blev anbefalet at prøve en Tyngdepose. Det gjorde vi – men for nu er vi faktisk færdige med den. Den virkede suverænt. Det gjorde den virkelig. Men målet har heletiden været at Luca skulle sove om natten – alene – uden hjælp. Så vi brugte tyngdeposen som den hjælpende hånd, vi lige stod og manglede, da det var allerværst, og Luca slet ikke ville sove. Nu sover han dejligt og har fået en god rutine, så jeg har afvænnet ham med den. Vi brugte tyngdeposen i ca. 6 uger – og hvem véd, måske vi skal have gang i den igen, hvis han pludselig ændrer rutiner. Men lige nu sover han.
 10. Prøv at samsove… altså at sove sammen med dit barn – og resten af familien
  Jeg har ikke prøvet det. Jo, sådan en enkelt nat eller når vi er på ferie. Men jeg er blevet anbefalet at prøve at sove sammen, – allesammen – i samme rum. Og tilmed i samme seng. Jeg kender ikke helt “spillereglerne” på det her felt, – men jeg tænker vel bare at man køber sig en ordentlig seng, en masse dyner, mange “tisselagner”, en bunke bamser og så samsover man. Det lyder faktisk ret hyggeligt. Hjemme hos os samsover vi hver eneste dag mellem kl 05.30-06.15, hvor vi står op. I dét tidsrum ligger vi som regel 5 personer i sengen – der kun måler 160 i bredden. Men det er sgu dejligt. Hvis dit barn er lidt mindre, så kan du bruge en fin babynest til samsovning fra Filibabba – de fåes med flotte print!

Har I andre tips, så byder I bare ind!

Knus

IMG_2863

2 reaktioner

 1. Hvordan får man så sin baby til at sove i egen seng (indsæt suk). Vi samsover, forældre, bebs og hund. Vi har ad flere omgange prøvet at få vores datter til at sove i egen seng, men hun virker og ser ud som hun er SÅ utryg i sin seng.. Så jeg har faktisk tænkt over, modsat af hvad du skriver, at hun skulle starte med bare at være der, uden at sove, og blive lidt tryg fx med et stykke legetøj eller en bamse… Hun er et år nu og sover nærmest i min armhule og det er ved at være lidt hårdt med alle de opvågninger hver nat, nu efter jeg er startet på arbejde igen (indsæt gerne endnu et suk).

  1. Kære Julie, for mig har der aldrig været nogen anden løsning end at lade dem vænne sig til det – i takt med at jeg skulle vænne mig til det. Altså det har krævet at mine børn nogle gange har fået lov at græde i et par minutter, men så har vi gået frem og tilbage med suttefalske mm. Men det er sindssygt svært. Jeg har ikke svaret! Knus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN