Solskinsboller, en norsk klassiker – cremesnegle med glasur

Solskinsboller

Har du nogensinde smagt Solskinsboller? Hvis ikke, så er det vist ved at være på tide. Tro mig, hvis du først har bagt disse kager én gang, så bliver det ikke den sidste.

Reklamelinks markeret med *

Min bedste veninde er norsk. Pga. hende har jeg måtte sande, at vi danskere altså ikke nødvendigvis er de bedste til det dér med gærdej. Altså vi er jo virkelig gode til wienerbrød – men gærdejsklassikere er de mere end almindeligt gode til i Norge. De er – ligesom svenskerne – rigtigt gode til at tilsætte kardemomme og vanilje til deres dej, hvilket giver en anden smag, end den man kender fra de danske klassikere, der oftest er mere neutrale med et let saltet smag.

Men nu er det jo ikke fordi, at vi i Danmark ikke bager cremesnegle. Det gør vi. Og solskinsboller – den norske klassiker – er en slags cremesnegle. De kommer i flere varianter både med og uden kanel – men de minder altså utrolig meget om det man i DK kalder for cremesnegle. Dog er der mere kardemomme i dejen end jeg normalt oplever i ‘de danske’ cremesnegle.

Denne dej har jeg ladet hæve i køleskabet. Der er ikke særlig meget æg eller smør i dejen ifht. mængden af mel – hvilket giver en ‘fastere’ dej. Det kan lyde tørt – det er det naturligvis ikke. Så havde jeg aldrig udviklet opskriften. Men det her med, at dejen hæver i køleskab, gør, at dejen får lov at udvikle noget smag og glutenstrukturen bliver dejlig spændstig. Du er simpelthen nødt til at prøve at bage disse solskinsboller – de er så lækre. Om ikke andet, så for at prøve dejen af. Tro mig, hvis du først får ‘flair’ for denne dej, så vil du begynde at benytte den til flere formål. Snurrer, snegle etc.

Relevante links ifht. opskriften:

Helt uundværlig bagerist*
Kagerulle i træ med greb*
Vinklet paletkniv* – (virkelig god til at smøre remonce ud med)
Økologisk vaniljepasta*

Andre opskrifter på min blog, som kunne have din interesse:

Kanelsnegle – én af mine mest populære opskrifter, og min egen yndlings.
Bamseblød cremesneglekage – fyldt med kardemomme, uden kanel.

Norsk klassiker: Solskinsboller – eller kanelsnegle med creme og glasur

Gærdej
25 g gær
2,5 dl kold sødmælk
1 æg, str M/L
530 g almindeligt hvedemel
80 g hvidt sukker
1 tsk fint bordsalt (med lidt top)
2 tsk stødt kardemomme
1 tsk vaniljesukker
80 g blødt smør (ikke for blødt)

Remonce
100 g blødt smør
100 g hvidt sukker
2 tsk kanel
2 spsk lys sirup (kan udelades)

Creme
10 g majsstivelse
2 dl sødmælk
Korn fra 1/2 vaniljestang (eller 1/2 tsk vaniljepasta)
2 æggeblommer
20 g hvidt sukker

I øvrigt
Flormelis og vand

Sådan laver du den norske klassiker, solskinsboller:

Dej: Rør gæren ud mælken. Tilsæt, æg, hvedemel, sukker, salt, kardemomme og vaniljesukker og ælt dejen igennem på en røremaskine med dejkrog ved medium hastighed.

I starten kan dejen godt fremstå tung og hård i det, – bare bliv ved med at køre den på maskinen til dejen bliver blank, glat og blød i konsistensen.

Når dejen er mere blød i det – efter et par minutter – tilsættes det bløde smør i små bidder, og æltes med i dejen i et par minutter til dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og sæt dejen i køleskab i ca. 3-4 timer.

I mellemtiden kan du tilberede creme og remonce.

Creme: Rør majsstivelsen ud i et par spiseskefulde af mælken. Hæld alle ingredienserne op i en lille gryde og giv cremen et opkog under konstant piskning. Når cremen koger, skruer du lidt ned for varmen og lader cremen koge igennem i ca 1 minuts tid, mens du hele tiden rører i gryden.

Hæld cremen over i en ren skål, dæk til med husholdningsfilm, der trykkes ned på overfladen for at undgå kondens, og køl cremen af.

Remonce: Rør alle ingredienserne godt sammen til en blød remonce.

Rul den kolde dej ud i lidt mel på en ren bordplade til et rektangel der måler ca 50 * 35 cm. Fordel remoncen herpå i et jævnt lag.

Rul dejen stramt sammen til en roulade på den lange led og skær den i 12 stykker á ca. 4 cm.

Læg sneglene på to bageplader beklædt med bagepapir – 6 stk på hver – med snitsiderne opad. Klem snippen fra hver snegl ind under sig selv, så den holder faconen under bagning.

Tryk sneglene fladere med flad hånd. Lad sneglene hæve tildækket til dobbelt størrelse – det tager ca 45 min. I mellemtiden varmes ovnen op til 200 grader varmluft.

Tryk med fingerspidserne en fordybning i midten af hver snegl. Fyld cremen heri.

Bag solskinsbollerne midt i ovnen til de er flot gyldne – ca. 12 minutter.

Køl dem af på en bagerist* og dekorer med en tyk glasur rørt af flormelis og vand.

TIP: Den bagerist*, som jeg har linket til, er ét af mine mest uundværlige redskaber i køkkenet. Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skulle gøre uden. Det er nemlig vigtigt, at lade sit bagværk køle af på en rist, så undgår du at undersiden af bagværket bliver blødt eller fugtigt pga. kondens, der dannes under afkøling.

Opskriften er udviklet af Annemette Voss Fridthjof. Find flere inspirerende opskrifter på annemettevoss.dk

4 reaktioner

    1. ja det kan de . men jeg synes at cremen er bedre, når den ikke har været frossen.

  1. Så dig lave cremesnegle i tv, og udskrev opskriften fra TV2.
    Til dejen skal der (ifølge opskriften )bruges 1 æg + 3 æggeblommer!!!!!
    Det gjorde jeg, og står nu med en dum gærdej.
    Tjekker derfor opskriften på denne side, og kan se at der ikke skal æggeblommer i dejen.
    God ide, at rette dette på TV2’s side for opskrifter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN