Daisy Medaljer – kager til dronningens 50-års jubilæum

Jeg har udviklet en opskrift til vores allesammens Majestæt, Dronning Margrethe. Det er i anledning af hendes 50-års jubilæum, som fejres hele formiddagen på lørdag d 10/9-2022 i Go’morgen Danmark, hvor jeg jo har en fast tjans som kagedame i køkkenet.

For snart ti år siden turnerede jeg selv rundt i DK, og blev kaldt Danmark bagedronning. Dengang serverede jeg små minimedaljer for de folk jeg mødte, og netop derfor er en ‘medalje’ en helt særlig kage for mig. 

Så vores dronning får naturligvis også en medalje – for at symbolisere, at vi danskere (taler lige generelt nu) synes hun er verdens nummer 1, når det kommer til at være dronning. 

Daisy Medaljer – medalje med blåbær og æble

10 stk
Sværhedsgrad: mellem
Arbejdstid: 2 timer
Køleskabs-/frysetid: 1 time
Bagetid: 9-10 min

Mørdej
250 g hvedemel
100 g flormelis
125 g blødt smør
1 æg, str M/L

Kagecreme
1,5 dl sødmælk
30 g æggeblomme
25 g hvidt sukker
Korn fra 1/2 vaniljestang
10 g majsstivelse
Et nip fint salt

Æbletern i vanilje
2 æbler i små tern
0,5 dl vand
20 g hvidt sukker
Korn fra 1/2 vaniljestang
1 tsk majsstivelse

Blåbærsylt
2 blade husblas
100 g blåbær
50 g hvidt sukker
0,25 dl limesaft

I øvrigt
5 dl piskefløde
200 g hvid fondant
Pastafarver, efter valg
Bogstavpræger
1 spsk flormelis
1 spsk æggehvide

Sådan laver du medaljer:

TIP: Start med mørdej, så blåbærsylt, kagecreme og æbletern.

Mørdej: Smuldr mel, flormelis med blødt smør til det minder om parmesan. Saml hurtigt dejen med ægget. Dejen er utroligt blød – det er meningen – kom den i en frysepose, mas den flad og læg den i fryseren i 20-30 min til den er gennemkold og fast i det.

Blåbærsylt: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 15 min. Kom blåbær, sukker og limesaft i en lille gryde og gov det et opkog. Lad det småkoge i 3-5 min. Tag gryden af varmen og blend det hele til en ensartet, jævn blåbærsylt. Husblas opløses i sylten.

Kom blåbærsylten over på en ren tallerken for at få så stor overflade som muligt. Dæk til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt den i køleskab (eller kortvarigt fryser) til den er helt kold og mere fast i konsistensen.

Kagecreme: Rør mælk, æggeblomme, sukker, vanilje og majsstivelse rigtig godt sammen i en lille gryde og giv det hele et opkog under konstant piskning. Når cremen koger og tykner skrues ned til middel styrke, mens cremen koger videre i et minuts tid mens du fortsat pisker kraftigt. Smag til med et nip fint salt.

Kom cremen over på en ren tallerken for at få så stor overflade som muligt. Dæk til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt cremen i køleskab (eller kortvarigt fryser) til den er helt kold.

Mørdej, fortsat: varm ovnen op til 190 grader varmluft. Udrul mindre stykker af den kolde mørdej i lidt hvedemel på en ren bordplade. Udstik i alt 20 runde bunde (diameter 9 cm) med en tykkelse på ca 2 mm. Bag bundene på en bageplade beklædt med bagepapir ved 190 grader varmluft i 9-10 min til de er lyst gyldne. Køl af på bagerist.

Æbletern i vanilje: skræl æblerne og skær dem i små bitte tern – ikke større end en ært. Kom dem i en lille gryde sammen med de øvrige ingredienser. Skru op for varmen og Las det hele småkoge til al væden er kogt væk, og der kun er en tyknet lage tilbage omkring æblestykkerne. Det tager ca 5 min.

Kom æbleternene over på en ren tallerken for at få så stor overflade som muligt. Dæk til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt dem i køleskab (eller kortvarigt fryser) til de er helt kolde.

Kagecreme, fortsat: Pisk den kolde creme helt lind og blank med en elpisker. Kom evt cremen i en lille engangssprøjtepose for nemmere håndtering.

Blåbærsylt, fortsat: Blend den helt kolde blåbærsylt i et højt glas med en stavblender.

Samling: Pisk fløden til sprøjtefast flødeskum og vend den sammen med blåbærsylten til luftigt blåbærskum.

Kom blåbærskummet i en sprøjtepose med en stjernetylle for enden. Afsæt en rand af blåbærskum på 10 af bundene og vær opmærksom på at efterlade et pænt hul i midten, så der er plads til creme og æbler.

Fyld alle kagerne med først kagecreme, der fyldes ca halvt op, og dernæst toppes med æblestykker helt til kanten.

Læg en mørdejsbund på hver af kagerne som låg.

Pynt: Rul lidt hvid fondant ud i en smule majsstivelse til en tykkelse på 2 mm. Udstil runde fondantskiver der passer i størrelsen til kagerne. Mal på fondanten med fortyndede pastafarver (jeg bruger vodka til at fortynde med, da smagen og alkoholen fordamper)

Rør en klistret ‘lim’ af flormelis og æggehvide og pensl kagerne med limen. Fæstn fondantskiverne ovenpå kagerne.

Velbekomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN