Koldhævede rugboller med tørret surdej – til madpakker eller brunch

Reklame for Dr. Oetker

Jeg modtager i disse dage en del henvendelser om, hvordan man kan bruge Dr. Oetkers tørret surdej. Det er super fedt med interessen, og det er dejligt at mærke, at I er ligeså begejstrede for det ny produkt, som jeg er. 

Det smarte ved Dr. Oetker tørret surdej, der består af tørret surdej tilsat lidt tørret gær, er, at man kan få glæden ved surdej ind i sit køkken og bagværk, uden at det kræver lange hævetider eller en masse pleje af en surdejsbaby, som jeg plejer at kalde det. 

Kort sagt så tilsætter man bare tørret surdej til mel og øvrige tørre ingredienser, tilsætter væde og så er hævetiden egentlig ganske kort – ca et par timer afhængigt af opskrift. På dén måde kan man få friskbagt surdejsbrød i løbet af et par timer, hvilket gør det muligt f.eks. at bage brød til aftensmaden, når man kommer hjem fra arbejde eller stå op søndag morgen og have friskbagt surdejboller klar til brunchen. 

Her kan du læse mere om Dr. Oetker tørret surdej, og her finder du endnu flere gode opskrifter.

I denne opskrift har jeg valgt at koldhæve dejen. For at give dejen lidt mere tid til at udvikle en god glutenstruktur og for at prioritere smagen særligt, der kun bliver endnu bedre af, at dejen hæver over længere tid. Man kan nemlig sagtens bruge Dr. Oetker tørret surdej til koldhævning. 

Følg anvisningerne herunder og du vil opleve dejlige friskbagte rugboller, der gør sig rigtig godt i madpakker eller som lækkert brød til søndagsbrunchen. 

Jeg har også udviklet et par andre gode opskrifter med Dr. Oetker tørret surdej, særligt min KANELKRINGLE er meget populær, og min opskrift på CIABATTAFLUTES med tørret surdej går rent hjem. 

Koldhævede rugboller med manitobahvede og tørret surdej

16 boller
Sværhedsgrad: let
Arbejdstid: 30 min
Hævetid: ca. 8 timer
Bagetid: ca. 20 min

Ingredienser til rugboller
1 brev Dr. Oetker tørret surdej
350 g Manitoba hvedemel 
150 g stenkværnet rugmel 
5 dl rigtig koldt vand
14 g havsalt

+ olivenolie til fadet

Sådan laver du rugboller med tørret surdej:

Dej: Bland Dr. Oetker tørret surdej med manitobahvede og stenkværnet rugmel i en dyb røreskål, der passer til din røremaskine (Du kan også ælte med dejkroge på din elpisker). Tilsæt det kolde vand, der altså skal være rigtig koldt (!), sammen med salt.

Tænd for røremaskinen på medium hastighed og lad dejen ælte i et minuts tid, til ingredienserne er godt blandet sammen. Skru op for hastigheden og ælt dejen ved fuld kraft til dejen samler sig i skålen og slår mod skålens sider – det tog ca. 5 minutter på min røremaskine. 

Hævning: Pensl et fad med lidt olivenolie. Hæld dejen ud på fadet og dæk den til med husholdningsfilm og sæt den i køleskab i ca. 8 timer, til den er dobbelt størrelse. 

Bagetip: Du kan også vælge at gå til din dej hver/hveranden time under hævningen og trække i siderne af dejen, hvorefter du folder dejsiderne ind over sig selv (som en konvolut). Denne ‘øvelse’ skal du udføre ca. en gang i timen – og ikke mere end 4 gange i alt. Derefter lader du bare dejen hvile og hæve færdig. I løbet af denne proces skal dejen stadig være på køl. Denne teknik er med til at sikre yderligere spændstighed og struktur i de færdigbagte boller. 

Bagning: Tænd for din ovn på 220 grader varmluft og sæt et lille ildfast fad ind i bunden af ovnen med et par deciliter vand. Lad to bageplader blive i ovnen under opvarmning – eller hvis du har et bagestål er det en god idé at varme bagestålet op i ovnen, så det er klar til bollerne skal ind i varmen. 

Drys lidt rugmel på en ren bordplade. Vip dejen ud herpå og spænd den op ved at folde siderne en enkelt gang ind over hinanden. Skær dejen ud i 16 lige store dele og placer dem på to stykker bagepapir. 

Kom bagepapiret over på de brandvarme bageplader eller over på dit bagestål i ovnen, og bag bollerne i ca 20. min til de er sprøde og gennembagte. De skal lyde hule, når du slår under bunden med en pegefinger. 

Køl af på en rist. 

Bollerne gør sig super godt som madpakkeboller eller som et lækkert groft bidrag til morgenbordet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN