Grovboller med surdej

Så meldte trangen sig igen. Antager jeg.

Jeg kender det godt. Jeg får ofte selv lyst til gode grovboller og meget gerne på surdej. Eller faktisk, så melder trangen sig ligeså ofte til bløde hvide teboller, helt uden surdej. Men I kender det vel? Godt brød – i alle afskygninger – er bare SÅ lækkert.

Men i denne omgang står den på grovboller med surdej. Og de her boller er så utroligt nemme at variere. Du kan nemt erstatte kernerne med andre former for kerner og du kan også sagtens erstatte både hvedemelet og fuldkornshvedemelet med f.eks. Ølandsudgaverne. Bare prøv dig frem, det er sådan jeg selv har lært at blive god til at bage brød.

Jeg vil klart anbefale dig, at anvende et bagestål, som vil sikre dig mere luft i bollerne, en flottere afbagning og sprød bund (ikke et must, men en god idé) – læs mere lige her om det bedste bagestål.

Grovboller lavet med surdej og kærnemælk

16 stk.
Sværhedsgrad: let
Arbejdstid: 20 min
Æltning: 20 min
Hævetid: 12 timer
Bagetid: 15-20 min

TIP: dejen kan også bruges til grovbrød, så skal dejen blot deles i 2 og brødene bages i ca. 35-40 min. God fornøjelse...

Dej til grovboller med surdej
3 spsk surdej (find opskrift her)
6 g gær
5 dl kokdt vand
1,5 dl kærnemælk
470 g hvedemel
160 g fuldkornshvedemel
18 g havsalt
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
+ 1 spsk solsikkeolie og lidt mel

Sådan laver du grovboller: Rør surdej sammen med gær, vand og kærnemælk. Tilsæt hvedemel, fuldkornshvedemel og havsalt. Ælt dejen igennem på en køkkenmaskine med dejkrog ved høj hastighed i ca 20 min til dejen har samlet sig om krogen og slår mod skålens sider. Stop med at ælte, tilsæt frø og kerner og rør dejen igennem ved lav hastighed i 30 sekunder.

Vend dejen rundt i lidt solsikkeolie og stil den til hævning i køleskab i 12 timer.

12 timer senere… Varm ovn og bageplader op til 250 grader. Vend dejen ud på en meldrysset bordplade og spænd den op. Det vil sige, at du forsigtigt folder dejen ind over sig selv – først foldes den ene tredjedel ind over midten og dernæst den modsatte side af dejen ind over midten. Du kan med stor fordel bruge nogle bagespartler til hjælp. Del dejen med en skarp kniv eller bagespartler i 16 lige store dele og læg dem på et stykke bagepapir.

Bag bollerne ved 250 grader i ca. 5 min og dernæst skrues ned til 225 grader og de bages færdige i ca 15 min.

Køler af på rist.

grov boller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN