En forlænget weekend i Nordtyskland

Reklame for Tysk turist information

Hvis du lige har 2-4 dage at afsætte til at opleve noget unikt, som ikke skal kræve alverdens planlægning af dig – så er nordtyskland den perfekte løsning. Du skal ikke køre særlig langt, beslutningen er nem at tage, og oplevelserne ligger bare og venter på dig. Det er nemt. Det er Ein smuttur

Jeg har været på de her små smutture til Nordtyskland adskillige gange – både i arbejdsøjemed og ‘bare’ fordi min mand og jeg gerne sætter kursen mod Tyskland for at finde tid til kærligheden. 

Denne gang har jeg besøgt Rostock og Postdam, som jeg har glædet mig meget til at skulle dele med dig! Se bare, alt det du kan opleve på få dage…

Rostock – perlen lige på den anden side af vandet. 

At ankomme til Rostock tror jeg aldrig, at jeg sådan har bidt yderligere mærke i. Altså, jovist har jeg bemærket de mange kraner og containere og store skibe i havnen, men jeg har altid været på vej videre. Rostock har for mig altid ‘bare’ været et punkt på vej mod min destination – på lige fod med Nyborg eller Korsør – I véd, sådan en by, der ligger for enden af færgeoverfarten, men aldrig et sted, jeg havde overvejet at besøge. 

Lige ind til nu.

Fordi når Tysk turist information byder mig på einsmuttur-rejser i Tyskland, så er det ikke mig, der planlægger eller kommer med input. Så er det i tæt samarbejde med de tyske partnere, der kommer med idéer og planer for, hvad jeg skal opleve og formidle, hvilket altid giver en endnu mere spændende og overraskende rejse, end jeg selv havde kunnet planlægge. 

Rostock er overraskende indbydende. Virkelig. Jeg er kæmpe fan på den korte tid, jeg har været her. Jeg får lyst til at tage hertil igen – både med børnene og alene på spa-hotel med Micky. 

Familieturen ville stensikkert byde på overnatning på containerhotellet Dock Inn (ja, du læste rigtigt; containerhotel – og det er virkelig fedt!), der ligger i gåafstand fra færgelejdet i Rostock. Der kan man nemlig både overnatte budgetvenligt og samtidig gøre brug af alle de top-tjekkede faciliteter i form af sauna, cykeludlejning, spillerum, klatrepark (cool!), en brætspilsbuffet med over 100 spil og en bar, hvor man kan få en god cocktail eller en lokal Rostocker øl. 

Jeg kan på det allervarmeste anbefale at du lige prøver det ‘hippe’ hostel, – du vil blive overrasket og uden tvivl glad for dit valg. Jeg tænker selv, at jeg vil tage herned med børnene og Micky, når det er december, og der er julemarked i Rostock. Men book i god tid – der er som regel optaget 3-4 måneder forud, – så populært er det.

Warnemünde er den afslappede og ferievenlige bydel, der ligger helt ud til Østersøen med en særdeles bred strand og en smuk strandpromenade, hyggelige gader med små lokale fiskerhuse og god ferieshopping. Det er et sted, hvor du nemt kan få tiden til at gå med at bade, dase og drikke cocktails i solen. Og der er spa-hoteller, på række. 

Hvis jeg lige skal anbefale et par gode spa-hoteller ‘beachside’, så har jeg ladet mig fortælle, at hotel Neptun er det absolutte bedste spa-hotel med 5 stjerner i bogen. Her er Thalasso spa, hvor du sågar kan bade i en indendørs pool med saltvand, der er hentet direkte ind fra Østersøen. Derudover skulle Strand Hotel Hübner langs promenaden også have en virkelig fed swimmingpool på taget med smukke hotelværelser og gode muligheder for at luksusophold i det nordtyske ved vandet. 

I det hele taget er mulighederne mange i Rostock. Byen har bidt sig fast i mig – på en måde, som kommer bag på mig, – fordi selvom jeg er vild med at rejse iTyskland, så er det ikke ofte, jeg begejstres i sådan grad så let. 

Værd at opleve nær Rostock

Når du alligevel er i Rostock, så sørg for også at opleve lidt af de smukke, omkringliggende seværdigheder. Du kunne f.eks. leje e-cykler hos hotel Dock Inn og cykle en smut ud langs kysten, hvor du vil finde vej via Østersøkystens cykelrute (Ostseeküstenradweg) til Spøgelsesskoven (Gespensterwald), der troner op fra skovbunden med ranke, nøgne træer, som kaste lange skygge ind over land, når solen står op i øst. Skoven er bestemt et besøg værd. 

Du kan også hoppe på den gamle, historiske Mollibahn, der er et ældgammelt damptog, der tager dig op langs kysten fra den ene lille badeby til den næste. Oplev selv historiens vingesus når du hører toget ‘tutte’ afsted, og nyd synet af pittoresk tysk landidyl på vejen med heste, der græsser og bløde grønne bakker der bugter sig mellem de små landsbyer. 

En dag i Potsdam, – hvad skal du se?

Efter 2 dage i Rostock satte vi kursen mod Potsdam – hvilket betød en 2,5 times køretur sydpå. Postdam er en by lige uden for Berlin, og man mærker tydeligt, hvordan den gennem tiden er påvirket af pulsen fra metropolen, ligesom den arkitekturhistoriske fortælling om Postdam er under kraftig indflydelse af Berlins historie. 

Vi tjekkede ind på hotel B&B der ligger super centralt, og ved hjælp af et par lejede cykler kom vi nemt rundt i byen. På kun én dag nåede vi at cykle rundt mellem alle de smukke og ganske unikke slotte, kunst- og statsbygninger, der kendtetegner Potsdam. Der er helt utroligt smukt, og for én som mig, der med hele mit hjerte elsker arkitekturhistorie, er Potsdam den perfekte by at opholde sig i. 

Du skal se det berømte rokokoslot Sanssouci, som ligger lige midt i byen. Det er bestemt et besøg værd. Gå en tur i parken, efter du har set slottet, og nyd de vidunderlige omgivelser. Det er få steder du vil finde så smuk en bygning, der ligger så elegant for toppen af en bakke med anlagte haver og blomsterbede som ingen andre – jeg var ganske betaget. 

Hop op på cyklen igen og kør ud til Glienicke Broen, der er kendt for mere end sin funktion som bro over floden Havel. Det er nemlig dén bro, hvor man i sin tid udvekslede de vigtigste spioner og fange mellem Øst- og Vesttyskland. Du har sikkert set broen i Steven Spielbergs’ film Spionernes Bro fra 2015, der handler om den famøse og første fangeudveksling på broen d 10. Februar 1962. 

Når du er færdig med at se på historiske bygningsværker, – det kan ellers nemt tage en hel dag eller mere – så slå dig ned i den hyggelige hollandske bydel og nyd stemningen. Her byggede man i sin tid en masse hollandsk inspirerede byhuse for at tiltrække de dygtige hollandske arbejdere, – men det lykkedes egentlig ikke rigtig, så investeringen ‘slog fejl ‘ – i hvert fald på den korte bane. Man kan jo sige, at i dag – her et par hundrede år efter – fungerer det hollandske kvarter jo som en udemærket turistattraktion og boligpriserne er tårnhøje, så med de briller på, var idéen slået ikke så ringe endda. 

Hvis du higer efter mere kulturelt indhold, så vil jeg slutte af med at sige, at det nyopførte Kunstmuseum Barberini, der ligger lige midt i byen, er noget ganske særligt. I de næsten helt nye omgivelser – bygningen er kun et par år gammel – der mimer fortidens arkitektur og ligner noget fra et fjernt århundrede i det centrale Rom, står bygningen som en smuk og særegen kulisse, og rummer den smukkeste kunst fra de mest anerkendte og indflydelsesrige impressionister gennem tiden. Gå på opdagelse mellem Monet og Renoir; Sisley og Picasso m.fl. 

Jeg lod mig rive med og nød bare at betragte og sanse kunsten. Det kan varmt anbefales. Og hvis du har tid – så køb adgang til deres kunstworkshops, så kan du selv begive dig i kast med impressionismens billedsprog. 

Hvis du er nysgerrig på smutture til Tyskland, så kan du få gode rejsetips og læse meget mere om mine rejser i de links, jeg deler her:

Familierejse til Resort Linstow

Bremen med mutti

Bremen og Vadehavet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN