En smuttur til Nordtyskland? Dette skal du lave…

Reklame for Tysk turist information

Som en del af mit arbejde rejser jeg årligt til Tyskland med fokus på at lave små rejseprogrammer for Tysk turist information. Jeg har rejst med både min mor, Ingelise, og med min veninde Wicki som rejsemakkere og vi følges tæt af et kamerahold, der sikrer sig, at vi får alle guldkornene i kassen… Jeg dækker rejserne med blogindlæg og rejsebeskrivelser, som du kan drage nytte af, når du selv sætter kursen sydpå mod det nordtyske.

Du kan blandt andet læse mit indlæg om, hvor man får Nordtyskland bedste ‘Matjes’ (klassisker!)

I år har Wicki og jeg været afsted en hel uge, og vi har oplevet en del af Nordtysklands ‘finest’. Man kan jo sige, at når selve turistbureauet står bag rejsen, så bliver vi altid præsenteret for cremen af cremen, så på den måde er Wicki og jeg ekstra heldige. Vi har virkelig har nogle fede oplevelser i år, som jeg har glædet mig til at dele med jer. 

Kanotur i Spreewald – naturoplevelse lige udenfor Berlin.

Jeg véd at rigtig, rigtig mange danskere elsker at rejse til Berlin. Det ER også en virkelig dejlig by med utrolig meget at byde på i form af spændende byliv og kultur. Selv har jeg også besøgt byen et par gange, og den overrasker mig positivt hver gang.

Men noget som jeg ganske enkelt ikke vidste om Berlin var, at der en lille times tid syd for Berlin ligger et helt særegent naturområde, Spreewald, som jeg bedst kan beskrive som et slags floddelta – altså grønne områder med små åer, floder og vandløb overalt. Det er absolut indsatsen værd at tage en tur til Spreewald for at leje en kano hos Bootsverleih Richter (eller var det en slags kajak, jeg kan stadig ikke helt finde ud af det) og bruge en halv eller måske endda en hel dag i solen under trætoppene på vandet. 

Det er en aktivitet, der egner sig både for par eller for hele familier. Og hvis man ikke er til at leje en kano, så er der rig mulighed for at købe sig en tur i en såkaldt ‘Kahn’, der er en lille båd hvor man staves rundt på floderne og nyder omgivelserne – altså lidt ligesom en gondoltur i Venedig. Meget idyllisk, meget seværdigt.

Og når du skal finde et sted at sove i Spreewald, så kan jeg absolut anbefale dig Hotelanlage Starick – der bød lækre, store værelser, god morgen- og aftensmad og perfekt beliggenhed.

Nøgen i sauna – oplev en helt anderledes spakultur…

I Tyskland er de virkelig gode til at gå i alt fra badeland til dampbad, spabade og sauna. Der er en hel kultur bygget op omkring spaoplevelsen, og den er ofte noget anderledes end det vi kender fra Danmark – og måske Sverige, hvis man er sådan én som mig, der rejser på spaophold flere weekender om året. Den tyske spakultur er noget mere folkelig end den nordiske og knap så fokuseret på at skabe en æstetik og holistisk oplevelse, men langt mere i afslappet og øjenhøjde – det er faktisk meget skønt! Alle kan være med, når man går i tysk spa. Og alle er nøgne 😉

Fordi ja, det mest særlige ved tysk spa er nok, at man generelt altid er nøgen, når man går i dampbad, sauna og spa. Og her snakker vi både mænd og kvinder – blandet – og man griner altså ikke fjoget til hinanden eller kigger skævt til de andre, fordi de ganske afslappet slipper hele ‘pivtøjet’ fri og lader alt hænge løst. Det er bare sådan det er, og det er en ret befriende oplevelse, der understreger hvor dejligt det faktisk er, når vi mennesker giver lidt slip på alle vores fordomme. Her taler vi virkelig ‘body positivity’, in real life. 

Wicki og jeg besøgte en slags badeland kombineret med sauna-park, Spreewelten, hvor der er over 3000 m2 badefaciliteter og hele 12 forskellige saunahuse, og hvert saunahus er egentlig en lille hytte, med hver sit dufttema. Vi kunne ikke dy os; vi måtte bare prøve en Gurken Sauna, hvilket oversat til dansk betyder agurkesauna.

Kort sagt så duftede der af syltede agurker inde i saunahuset, men på en god måde. Det var sjovt og dejligt. Vi endte også med at dufte af syltede agurker, men det kan man jo nemt vaske af. Og ja, jeg kan godt regne ud, hvordan det lyder, – men nogle gange skal man bare lægge sine forbehold på hylden og hoppe ud i det. Vi havde en super sjov oplevelse i agurkesauna, – en spaoplevelse jeg nok aldrig glemmer og som jeg helt klart kan anbefale – alene fordi underholdningsværdien var i top og det dér med at overskride nogle grænser omkring nøgenhed altså kan ét eller andet. 

Ophold på rideskole ved floden Elben

Med masser af frisk vind i håret og duften af skovbund i næsen kan du nyde den tyske natur omkring floden Elben på hesteryg. Vi fik lov lige at ‘snuse’ lidt til oplevelsen med en eftermiddag til hest.

Rideskolen som vi besøgte hedder Pherdschultze og tilbyder indkvartering enten på dertilhørende landhotel eller i mindre hytter. Man kan sagtens nøjes med at booke en dagstur eller et weekendophold – men oftest booker folk en hel uge, hvor man som gæst får et godt indblik i livet på rideskolen og man får lov både at passe og pleje hestene kombineret med undervisning og daglige rideture i naturen. 

Det, som var særligt bemærkelsesværdigt ved rideskolen var, at de gik meget op i, at det skulle være en god oplevelse for både hest og menneske. Tænk lige over det. Jeg synes simpoelthen, at det var sådan en fin tanke, og meget anstændigt overfor hestene, at man gør sig ekstra umage for, at hesten også skal have en god oplevelse med mødet med gæsterne. 

På vores tur til hest besøgte vi en café lige ved Elben, den hedder Elbdorado, og her fik jeg serveret den bedste burger, jeg hidtil har fået i mit liv. Det er ikke en overdrivelse, og det er jeg ikke betalt for at sige. Nej, det erbare sådan det er. DEN BEDSTE BURGER jeg nogensinde har fået, og en burger, der på alle måde er værd at køre langt efter. Hermed givet videre.

Jeg selv har aldrig været det man kalder en hestepige. Jeg kan godt lide heste, men jeg har aldrig lært at ride og har egentlig heller ikke interesseret mig for det. Men jeg kan rigtig godt lide heste, og jeg elsker at opholde mig i naturen, så aktiviteten passede i sidste ende rigtig godt til mig. Hestene var nemlig rolige, og vores guide gav sig tid til at matche sværhedsgraden med vores kompetencer på hesteryg.

Hvis du drømmer om at bruge et par dage – eller måske en uge – på hesteryg, så synes jeg du lige skal tjekke denne her webside ud

Og når du er i området og måske er på udkig efter en god café eller et suverænt sted at spise lækker morgenmad, så skal du besøge cafe Zeitraum, hvor du får de bedste kager, den bedste kaffe og en overdådig morgenmad – folk strømmer til fra hele området for at lave sig forkæle.

Hvad dækker ordet ‘skovbadning’ egentlig over?

Vi ankom til byen Mölln, der ligger området Herzogtum Lauenburg, hvor vi indkvartederede os på et vidunderligt hotel, Waldhalle, i skoven. Efter ankomst blev inviteret til en gåtur i skoven – lidt uden for Hamburg – sammen med en coach, Kathrin, der arbejder med mindfulness og som giver kurser i det, der kaldes for ‘skovbadning’. Og tro mig, jeg vidste heller ikke hvad jeg skulle tro, da jeg først læste det. Skovbadning? Hvad dækker det egentlig over?

I kan nok forestille jer, at jeg straks antog det havde noget at gøre med, at vi skulle bade et sted i skoven. Det virker oplagt, ikke? Og jeg glædede mig ved tanken, eftersom jeg jo er vinterbader og temperaturen lød på 5 grader og en let brise fra nord. Sådan er det med os vinterbadere, vi glædes over den slags forhold…skørt som det måtte lyde. 

Vi blev heldigvis klogere på begrebet og fandt ud af, at skovbadning intet har at gøre med at bade. Det handler derimod om at sanse skovens mange kvaliteter gennem at indsnuse, lytte, føle og se naturen. Det handler om at lade mobilen være hjemme og i stedet give plads til at tage en slags mentale billeder, som du kan bære med dig i hjertet. 

Wicki og jeg havde en helt vildt dejlig formiddag i skoven, hvor vi kom helt ned i gear. Og jeg kunne naturligvis ikke dy mig… jeg havde taget badetøj med i tasken, og heldigvis synes vores coach da det lød som en sjov idé, at jeg gerne ville bade i skovsøen. Jeg tror nu nok, hun synes det var ret skørt… indtil hun så, at jeg ægte nød det. Efterfølgende var hun selv meget nysgerrig på at høre mere om vinterbadning, og ville gerne vide hvordan hun selv kunne komme i gang med at bade året rundt – så ja, jeg tror faktisk, jeg ægte fik influeret en tysk skovcoach til at vinterbade. 

Tag på cykeltur med naturguide

I området omkring Mölln, der jo ligger midt ude i skoven, kan man også leje cykler og få lidt sved på panden, når man cykler op og ned af bakker og skranter i skovene og på stierne langs søerne i området. 

Man kan nyde godt af at udforske naturen på to hjul eller til fods, da der er  et væld af stier, der er perfekte lange vandreture eller cykling – de er godt skiltet, hvilket gør det nemmere for dig og du bliver ført genne hedelandskaber, skove og enge, forbi rapsmarker, der blomstrer i foråret, over bløde bakker og langs kysten. 

Man kan vælge forskellige ruter – det er et stort område, men særligt ruten “Seen-Tour” vil jeg fremhæve – den fører over en gammel Kleinbahnstraße, hvor der engang kørte damplokomotiver. Den idylliske strækning går forbi flere smukke søer med bademuligheder og fantastiske udsigtspunkter. 

Først kagebagning; så Ginsmagning på vandet

Man må sige, at vi afsluttede vores tur med manér. Vores sidste by på ruten var Rostock. Og lige siden Wicki og jeg besøgte Wardemünde sidste år, der er Rostocks helt egen badeby ved havet, har vi haft lyst til at komme tilbage. Rostock har virkelig meget at byde på, meget mere end jeg selv oprindeligt troede, så det er en by jeg klart vil anbefale at man bruger en forlænget weekend på. 

Og når du så er kommet til Rostock, og kaffe-kage-trangen melder sig, så véd jeg allerede hvor du skal gå hen. Fordi ingen by med respekt for sig selv, har ikke en god kagebutik. Det gælder. Også i Rostock. Her udlever Anne, stifteren af kagecaféen Törtcheneck, sin livslange drøm om at bage lækre kager til sulte gæster og levere smukke festkager ud af huset. Og med min historie (bagedyst-vinder, hint hint) blev jeg inviteret ind i køkkenet hos Anne for at bage de lækreste cupcakes med rigelige mængder frosting efter hendes opskrift – jeg følte mig meget beæret. 

Så nu véd du hvor du skal spise kage i Rostock… nu til de våde varer 😉 Vi var nemlig inviteret ud på vandet på ginsmagning ‘seaside’. Det lyder – måske – lidt skørt, sådan at tage på ginsmagning i en lille motordrevet gammel træbåd (en meget flot én, skal det nævnes), men det var simpelthen så gennemført og en virkelig dfed aktivitet. Du kan selv booke sådan en tur her, hos Arona yachting.

Man sejler rundt på vandet i et par timer med en skipper og gin tonics i glassene. Der er tæpper, hvis det er køligt og selskabet er i top. Alt sammen mens man nyder udsigten til Rostock og hører lidt om byen på en dejlig, afslappet ikke-så-turguide-agtig måde. Og når turen er færdig, ja, så er man klar til at finde en bid mad og god lokal bar, for så at fortsætte sin aften i festlige, levende Rostock. 

Wicki og jeg har igen haft en skøn tur til flere af nordtysklands mange perler. Og jeg garanterer allerede nu, at jeg skal derned igen, for jeg er slet ikke færdig med hverken Hamborg, Bremen, Rostock eller Nordtyskland. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN