10 ulemper ved at være selvstændig

Jeg lavede jo for nylig et blogindlæg med 10 fordele ved at være selvstændig. Fordi jeg synes det er vigtigt at sprede budskabet og få alle jer med en spirende idé i maven til at springe ud i jeres livs eventyr. Det er en drøm, der er gået i opfyldelse for mig at være selvstændig erhvervsdrivende, men det er en drøm, der kommer med nogle ofre og nogle gevaldige ulemper (til tider)

Først, her kommer linket til de 10 fordele ved at være selvstændig – for at sætte det hele lidt i perspektiv:)

Okay, let’s get to it…

 1. Du skal leve med en slags konstant uro.
  Meget hurtigt skal du lære at få is i maven. Simpelthen. Ellers vil du leve i konstant uro omkring fremtiden og hvordan det hele nu skal gå. Du bliver nødt til at lære, at håndtere den usikre situation, som du sætter dig selv i. Det er vanvittigt spændende at drive virksomhed, men man véd jo heller aldrig med 100% sikkerhed, hvad der sker i morgen. Du tager dine problemer med i seng og du vågner op til dem igen om morgenen – for du kan desværre ikke rigtigt lade det ligge på arbejdsbordet hos din arbejdsgiver. Den vigtigste lektie, man kan gøre sig, som selvstændig er, at lægge jobbet fra sig og slappe af og holde fri. RIGTIGT FRI. (Jeg har endnu ikke lært at mestre det 100%)
 2. Du skal selv administrere din arbejdstid, – lige som det passer dig.
  Langt det meste af tiden, kan du selv bestemme hvordan din hverdag skal struktureres. Det er et stort ansvar, og det kan være rigtig svært ind i mellem at prioritere rigtigt. Det sker ofte for mig, at selvom jeg burde sætte mig ved computeren og ordne alverdens arbejdsmæssige gøremål – så sniger der sig lige ét eller andet “vigtigt” ind, som intet har med mit job at gøre. Pludselig skrider tidsplanen og så sejler det hele bare… Det er en god idé, at være meget struktureret omkring din arbejdstid. Jeg er så småt ved at lære det.
 3. Når pengene (ikke) går ind på kontoen, kan du takke dig selv.
  Ligesom det er SUPER fedt at tjene penge på baggrund af din egen indsats, så er det bare ikke altid så fedt, når der mangler penge i biksen. Som selvstændig kan du være sikker på én eneste ting, og det er, at der ingen sikkerhed er – ikke sådan rigtigt i hvert fald. Du kan aldrig vide dig 100% sikker på, hvad morgendagen byder eller om der vil være jobs og derigennem økonomi til at holde røven oppe i virksomheden. (For at sige det pænt!) Du kan jo kun takke dig selv og din egen indsats – eller mangel på samme – for hvilken vej vinden blæser. Det er ikke altid så fedt.
 4. Dine nærmeste er med til at “betale” prisen.
  Det er benhårdt nogengange at være selvstændig. Og det er dine nærmeste, som betaler prisen, sammen med dig. Når du pludselig skal krisehåndtere kl 23 om aftenen, eller modtage vigtige opkald midt i spisetiden, så er det dine børn og dine familie, som det går ud over. Det er dem, der må undvære deres Mor/kæreste/veninde til tider, hvor de ellers ville have ønsket at du kunne være der. Men som selvstændig må du forberede dig på, at du nok aldrig rigtig har fri.
 5. På en måde har du aldrig fri. 
  Ja det lyder mærkeligt, men med mindre du er VIRKELIG GOD til at slukke for lystavlen (du ved, gode idéer der dukker op, når som helst, hvor som helst) så vil din hjerne aldrig rigtigt slippe dit arbejde. I og med, at det er dig, der er “in charge” og dine egne idéer, der skal drive din virksomhed frem, så er det meget svært at lægge det fra sig. At holde rigtigt fri. Jeg har gjort det til en vane altid at have en notesblok med mig i min taske og én ved siden af min seng, – på den måde kan jeg skrive mine idéer ned øjeblikkeligt og derigennem få en bedre ro i maven, for så ved jeg, at jeg i det sekund kan slippe idéen og bare være tilstede i nuet – uden at frygte, at jeg skulle glemme den geniale idé.
 6. Det er dig, der er chefen.
  Både godt og skidt. Men bagsiden af medaljen her er, at du faktisk ikke har en overordnet. Én, der ville kunne fortælle dig hvad der er rigtigt og forkert og hvornår du bare skal gøre det ene eller det andet. Du skal selv træffe de svære beslutninger og du skal selv stå på mål for dem. Det kan være rigtigt svært, så er det en god idé, at have nogen at rådføre sig med. Jeg har brugt både min far og storebror, der begge er selvstændige og har været det længere end jeg. At alliere sig med nogle “rådgivere” er en rigtig god metode til at lære at håndtere det pres, der følger med.
 7. Du mangler det økonomiske sikkerhedsnet.
  Indtil du får rigtigt godt fodfæste i din virksomhed, så er der måske slet ikke penge til forsikringer, A-kasse og dén slags. Der er ingen feriepengekonto og du skal også selv stå for at få betalt til din pension osv. Alle den slags forpligtelser skal man lige vænne sig til. Men jeg kan kun anbefale, at du straks – i forbindelse med etableringen af din virksomhed – tager et møde med banken og din revisor og får lidt vejledning i hvordan du skaber tryghed og stabilitet i din virksomhed – selv med skrabede midler.
 8. Du er utroligt meget alene.
  Så længe at der kun er dig i din virksomhed, indtil du har tjent nok til at ansætte folk – så må du indstille dig på, at være utroligt meget alene. Både i dine valg men sandelig også i din hverdag. Mange timer alene foran computeren eller ved køkkenbordet (som jeg). Mange tanker, som du må vende med dig selv og mange beslutninger, der skal tages alene. Pludselig går du fra at have kollegaer, som du kan dele stort og småt med til at der ingen er. Ingen, som lige hører på at du havde fået en sort sok blandet sammen med det hvide vasketøj, eller at du faldt ned af trappen i morges på vej til job – what do I know. Alle de små ting, som vi normalt deler med vores kollegaer. Det skal du indstille dig på. Jeg har selv løst dette “problem” ved at arbejde rigtigt meget ude på café – så er der altid mennesker omkring mig, og jeg sidder ikke helt alene. Nogengange kigger jeg også forbi Blogly-kontoret og skriver lidt dér. Ellers bliver det sgu lidt ensomt.
 9. Du kan opleve grim misundelse og jantelov.
  Ikke at det er noget jeg har stiftet voldsomt meget bekendtskab med, men alligevel, så har jeg da oplevet det et par gange, at nogle af mine venner og bekendte pludselig udtrykker en slags misundelse. Over at jeg kan gøre som “jeg vil” og samtidig tjene penge på det. Men de ser ikke hele det store billede. De ser mig bare drikke Caffé Latte kl 11 på en tirsdag, og så tror de, at jeg sidder på min flade og skovler penge ind uden at gøre dagens gode gerning. Det er helt misforstået. Folk, der ikke selv har prøvet det, véd simpelthen ikke hvordan det er. Og du risikerer jo, at din virksomhed faktisk bliver en stor succes – og så kan rønnebærrene godt blive lidt sure hist og her. Men det må man bare tage med rank ryg, siger jeg!
 10. Jeg ved det faktisk ikke….
  Nu kan jeg ikke komme på flere ulemper. Del gerne jeres erfaringer med mig og de andre læsere herunder i kommentarerne – dét kan vi alle få glæde af!  

 

 

 

Reklame:

Vil du være selvstændig, så kan du låne hurtige penge til at få en god start.

3 reaktioner

 1. Tak for dine fordele og ulemper ?
  Hvad har du gjort dig af overvejelser omkring pensionsindbetalinger og sygeforsikringer?
  Jeg har ikke taget springet endnu, for jeg er sådan i tvivl om jeg kan have is nok i maven ift fremtiden og de usikkerheder det jo medfører ?

 2. Der er faktisk en ulemple mere, som du i en vis forstand er lidt inde på. Systemerne kan ikke lide dig. Akasser, banker, offentlige myndigheder, skolesystemet. Vores systemer er ganske enkelt ikke særligt glade for selvstændige. Helt banalt er det tilsyneladende aldrig en mulighed når ens barn går i skole at de skal ud og være selvstændig. Alt er tilrettelagt til at det skal ud og være lønmodtager. Jeg har været i mange banker, hvor det ganske enkelt var umuligt at forklare at jeg ikke havde en lønseddel og ikke ville få en lønseddel. Et så utænkeligt liv lå ikke inden for deres fatteevne, og det sætter sig spor hele vejen rundt. Forsikringer, banklån, huskøb osv osv. Det at være alene med biksen har jeg tilgengæld løst ved at finde andre selvstændige, så vi nu har “direktørernes julefrokost” osv. Meget festligt.
  Kh
  Bjørn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN