10 fordele ved at være selvstændig

Reklame.

Overvejer du også at blive selvstændig erhvervsdrivende? Her kommer 10 gode grunde til at blive selvstændig… men først, min historie:

Jeg har altid vidst, at jeg ville være selvstændig. Min far er selvstændig og min storebror er selvstændig – og begge to har inspireret mig til at hoppe ud i mit eget eventyr. Jeg har set med egne øjne og følt på egen krop både fordelene og ulemperne ved at være selvstændig – og jeg er ikke blevet skræmt – heller ikke, når jeg har set nedture – for efter en nedtur følger altid en optur. Det er i hvert fald sådan jeg vælger at se på det.

Jeg valgte derfor også en uddannelse (arkitektstudiet), der ville skabe så brede og åbne muligheder for mig som muligt indenfor et kreativt felt. Jeg vidste nemlig også, at det skulle være noget kreativt, og det skulle være noget med at formidle mine ideer og tanker. Min største styrke som barn, både i skolen og blandt venner, har altid været mine kreative udfoldelser, mine idéer og min evne til at reflektere over samme – jeg er fyldt af gode (som regel) idéer… Og, sådan er det fortsat, – jeg elsker, og kan slet ikke lade være med, at udtænke nye koncepter, udvikle på mine idéer og tegne, skrive, formgive førnævnte på papir eller i fast form. (Mange af mine idéer bliver for tiden til kager…sjovt nok!)

Så, hvis du også går med en lille selvstændig spire i maven, kan jeg kun sige: Hop ud i det! (Med mindre at du på forhånd véd, at det vil ruinere dig – så skal du nok lige få banken med om bord først…ha ha) At være selvstændig er det fedeste. Det er det hårdeste. Det sjoveste. Det mest krævende. Og det er det allermest givende jeg nogensinde har kastet mig ud i. Så, here goes:

 1. Du beskæftiger dig med lige præcis dét, som du allerbedst kan lide.
  Jeg er jo selv vild med at bage. Men mest af alt er jeg kreativ og vild med at formidle. Så jeg selv et et rigtigt godt eksempel på, at det at være selvsrændig skaber muligheden for at arbejde i lige præcis den “stilling”, som du selv finder dig allerbedst til rette i. At leve af sin passion. Dét er fantastisk.
 2. Du kan planlægge din arbejdstid, som det passer dig.
  Langt det meste af tiden, kan du selv bestemme hvordan din hverdag skal struktureres. Det er klart, er der opgaver, som skal løses, så er det jo “til tiden”, men ellers så er der ingen chef, der bestemmer om du skal arbejde kl 9.00 om morgenen eller kl 23.51 – lige inden du rammer hovedpuden. Det er en stor frihed.
 3. Når pengene går ind på kontoen, kan du takke dig selv.
  Det må være en af de bedste årsager til at blive selvstændig. Det er så overdrevet dejligt, når man sender sin første faktura ud og den dag pengene går ind på kontoen. Det er nemlig dine helt egne, optjente penge. Og du kan takke kun dig selv for, at du har genereret et økonomisk bidrag til dette land og til din egen hverdag. Jeg synes, at vi i Danmark skal huske at være rigtigt glade for alle de selvstændige erhvervdrivende, der hver eneste dag bidrager med økonomi og er med til at holde hjulene igang. Ligesom vi skal være glade for alle de andre grupper af lønmodtagere etc.
 4. Du styrker din selvtillid.
  Det er generelt et rigtigt selvtillidsboost at være selvstændig. Også når det ikke går så godt. Fordi det er dig selv, der skal håndtere på konflikter og successer, og derigennem lærer du, at du er i stand til at håndtere meget mere, end du måske lige gik og troede. Særligt i gode tider har selvtilliden det rigtig godt, og det giver mere overskud på økonomisk men bestemt også på det mere personlige/mentale plan.
 5. Du styrker dit netværk.
  Som selvstændig er du tvunget til at være opsøgende, for at skabe et større netværk og skabe muligheder for din virksomhed. Det gør dig bedre til at indgå i nye sociale relationer og udforske nye muligheder. Du vil opbygge et større netværk af interessante personer og forretningsforbindelser, udelukkende fordi, at du nu er i en situation, der kræver, at du er opmærksom på de mennesker du møder, og du er tilstedeværende og imødekommende overfor fremmede. Det er meget givende.
 6. Det er dig, der er chefen.
  Ganske enkelt. Det er og bliver bare en skøn følelse, at man selv har kontrollen. At man selv sidder bag rattet – eller at det er dig, der står ved roret. Hvad man nu siger. Men du kan tro, at når det går godt i virksomheden, så føles det bare fantastisk. at du helt selv kan vælge, hvad det næste “move” skal være, og hvordan du vil bruge dine penge. It’s all up to you!
 7. Du kan planlægge ferie præcis når du vil.
  Igen, med mindre, der er opgaver, der kræver din tilstedeværelse, så kan du (pretty much) rejse på ferie, når du selv har lyst. Du kan bestille en smuttur til New York eller planlægge en familieferie til Dubai (som jeg selv gjorde for nylig) helt uden at spørge om lov. Du kan bare rejse, når det passer ind i din kalender.
 8. Du kan finde tid til dine børn, på helt nye måder.
  Du kan f.eks. vælge (pga. punkt 2) at hente børn en tirsdag kl 11.00 og gå på legeplads, eller tage en tur i Zoo på en hverdag. Børnene vil nyde at føle sig specielle og forkælede, og du vil finde en helt ny ro til at nyde dine børn. Så kan det godt være at du må arbejde efter aftensmaden, men den tid, du bruger på børnene, har du selv tilvalgt og planlagt lige efter dine ønsker. Det giver også mulighed for mere kvalitetstid, vil jeg påstå.
 9. Du kan handle ind, mens alle andre er på job.
  Det er SÅ dejligt at gå rundt i Føtex med indkøbskurven mens alle andre er på job. Der er så dejligt roligt, og der er ingen kø ved kassen. Eller du kan gå på shopping uden at der er kø til prøverummet. Det er ren luksus.
 10. Du kan tilberede aftensmaden i ro og mag.
  Simpelthen. Du kan lave spagetti med kødsovs klar kl 11 om formiddagen. I ro og mag. Du kan forberede til flere dage, skrive madplaner og tilrettelægge din families madvaner, når du har tid. Det skaber mere plads til godnatlæsning og søndagshygge, hvor man ellers risikerer at suse rundt og skal nå det hele på den halve tid. Men, notér dig, du “kan” tilberede aftensmaden i ro og mag – det er betstemt ikke altid at det lykkes herhjemme:)

Inden for kort tid, så må jeg vist hellere supplere med et post om “10 ulemper ved at være selvstændig” – for lige at sætte det hele i perspektiv:)

 

Er du også selvstændig, så er en faktura skabelon til stor hjælp.

En reaktion

 1. Jeg kunne ikke være mere enig!
  Der er virkelig mange dejligt ting ved at være “sin egen chef”. Jeg har været det i 15 år som fotograf.
  Men som du selv er inde på til sidst er der helt klart også ulemper.
  Der er ingen kære mor når man bliver syg, der er ingen der kan gøre arbejdet for dig og der kommer ikke løn på kontoen hvis du er nødt til at aflyse jobs pga sygdom.

  Der er en del ulemper i forbindelse med barsel (Det er dog blevet bedre nu)

  Det er dyrt at holde ferie, for du tjener -som regel i hvert fald- ingen penge når du er afsted på ferie, så det koster ikke bare det ferien koster, men også det at du ikke tjener penge i de uger du er væk, medmindre du har lavet dig en opsparing som du kan udbetale til dig selv 😉

  Og så har virksomheden det med at gå som det går en selv. På magisk vis. Har du det godt, er glad og fuld af energi og overskud, så vælter det ind med jobs. Kommer en krise pludselig snigende, så går forretningen ligepludselig også dårligere, og det selvom man intet gør anderledes.
  Jeg har selv været igennem en kæmpe krise og det led min virksomhed virkelig også under, selvom jeg passede mine jobs (fremfor at ligge derhjemme i fosterstilling som jeg egentlig hellere ville) det var virkelig en hård tid og det kostede mig dyrt på det personlige plan.

  Det har jeg skrevet en del om på min egen blog.

  I dag er jeg ved at være ovenpå, men hold da op en nedtur. Og så er det altså hård kost at være selvstændig.
  Men alligevel tror jeg aldrig jeg kommer til at droppe livet som selvstændig, jeg synes -trods alt- stadig at fordelene overskygger ulemperne.
  Men det kommer nok meget an på hvem man er. Man skal nok være af en speciel støbning..

  Bare et lille indspark til dit kommende indslag om ti ulemper 😀

  <3

  Kh Hanne
  https://venterpaastorken.com/
  En blog om livet: Kærlighed & nedture, livskriser & personlig udvikling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN