Koldhævede solsikkeboller med Ølandshvede

Solsikkeboller lavet med Ølandshvedemel

16 stk.
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 20 min
æltetid: ca. 15 min
hævetid: ca 12 timer
bagetid: ca. 20 min

Opskrift på solsikkeboller
5 g gær
2 dl kærmeælk
4 dl koldt vand
2 spsk honning (jeg bruger akaciehonning)
450-550 g økologisk hvedemel
150 g ølandshvedemel
17 g havsalt (evt. Maldon)
1 dl solsikkekerner

Sådan laver du dejen:

Rør gær, kærnemælk og vand sammen. Tilsæt honning, mel og salt og lad dejen ælte godt igennem på en røremaskine med dejkrog ved høj hastighed i ca 15 min. til dejen helt slipper siderne af skålen. Hvis du kan trække i dejen, – den minder lidt om tyggegummi, – og den ikke bryder før den er næsten gennemsigtig, så er den æltet korrekt. Tilsæt solsikkekerner og ælt dejen endnu et minuts tid ved lav hastighed.

Vend dejen i en lille smule smagsneutral olie og stil den til hævning i køleskabet til dobbelt størrelse. Det tager ca. 10-12 timer. Tag dejen ud af køleskabet 30 min inden du arbejder med den.

Vend dejen ud på et bord der er drysset med et jævnt lag hvedemel. Drys også dejens overflade med lidt mel. Del den meget forsigtigt med en skarp kniv eller en bagespade i 16 lige store stykker. Løft forsigtigt hver bolle af bordet og fold siderne lidt ind under bollen, så den runder pænt på overfladen. Placer bollerne fordelt på 2 stykker bagepapir og lad dem hæve lidt mens ovnen varmes op.

Varm ovnen (med bageplader) op til 230 grader varmluft. Du kan med fordel placere en bradepande i bunden af ovnen med vand i, så der dannes et fugtigt miljø i ovnen, som vil gavne afbagningen af solsikkebollerne. Når ovnen er helt varm løftes bagepapiret med bollerne på forsigtigt over på de brandvarme bageplader og bollerne bages i ca. 10 min til de er godt gyldne. Skru ned til 200 grader varmluft og bag dem færdige i ca. 10 min ekstra.

Køl bollerne af på en bagerist.

Velbekomme.

 

solsikkeboller-koldhaevede

solsikkeboller

De egner sig til at blive frosset ned. De holder sig i et par dage ved stuetemperatur i en papirspose/brødkasse.

solsikkeboller-med-oelandshvede

solsikkeboller-2

Prøv også min opskrift på Koldhævet hvedebrød med Manitobahvede

 

14 reaktioner

 1. Hej😊 Wauw hvor ser de lækre ud! Jeg kan desværre ikke tåle mælkeprodukter er der så noget andet, jeg kan bruge i stedet for kærnemælken?

 2. Jeg har lavet din opskrift i dag. Da jeg skulle bage bollerne i morges havde den faktisk næsten slet ikke hævet. Jeg tog den ud men kunne ikke rigtig få gang i dejen. Efter ca 1.5 time bagte jeg dem. Hvad har jeg dog gjort galt jeg opbevarede dejen i en plastik bøtte med låg og kørte dejen på maskine. Jeg tilførte ca 150 g mere mel da dejen efter 15 min på maskinen stadig ved næsten vand.

  1. Kære Pernille, ja, det er jo svært at sige. Hvis dejen slet ikke er hævet tyder noget på, at gæren måske ikke har været i orden. Mht mængden af mel, så kan det variere MEGET afhængigt af hvilken mel man anvender. Jeg har rettet det til i opskriften og forhøjet mængden lidt.
   Jeg vil som udgangspunkt anbefale at du altid anvender friskt mel – maks 3 mndr gammel. Tjek på posen.
   Det er de bedste råd jeg kan give dig 😉
   Prøv lige igen. Jeg får altid et super resultat.

   Knus

 3. Hej. Jeg er igang med at bage bollerne, men jeg går lidt i stå med “Vend dejen i en lille smule smagsneutral olie” dejen er på ingen måde fast, hvordan skal jeg kunne vende den i olie? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFKAGEBOGEN

#BRØDBOGEN

Hej. Hvor er det dejligt, at du har valgt at kigge forbi min blog. Jeg hedder Annemette Voss Fridthjof. Jeg er mor, hustru, datter og søster – og så elsker jeg virkelig kanelsnegle. Altså af hele mit hjerte. Jeg er oprindeligt uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, men efter jeg vandt Den store bagedyst 2013 tog mit liv en drejning. I dag arbejder jeg som blogger, kogebogsforfatter og foredragsholder – ja, jeg har endda været tv-vært i et par år, og er i dag også fast kagedame i køkkenet på Go’morgen Danmark. 
 
Jeg er super åben, kærlig og følsom. En slags struktureret æstetiker, der er ret ligeglad med nullermænd i hjørnerne. Jeg er virkelig kreativ. Stenbuk. Sjov, synes jeg selv. Og så er jeg vel det man kalder en forholdsvis god taber men en rigtig dårlig vinder…eller noget i den dur. Det værste jeg ved er illoyalitet og tørbagte kager. Og nårh ja, jeg siger min mening.
 
Mine tre børn er drenge, og min mand hedder Micky. Det synes drengene er ret fedt, fordi det lyder som Mickey Mouse. Micky arbejder med noget, jeg ikke helt forstår. Men det er noget med salg og apps – og noget med at være ret klog. Han er alt det jeg ikke er. Alt det jeg ikke kan leve med. Og alt det jeg ikke kan leve uden. Og så er han den vildeste sucker for tech-udstyr. Micky er også far til min yngste søn. 
 
Jeg er glad. Ikke altid, ikke hele tiden, men hver dag.  

Webshop