Koldhævet hvedebrød med Manitobahvede

Skal det være nemt, så lad det være nemt. Nogle gange, så skal de der super lækre brød, som du får serveret på restaurationer også være tilgængelige – direkte fra egen ovn. Man skal bare lige få de gode fif med på vejen. Og her kommer ét af dem: Prøv at bage med Manitobahvede, det er meget bagevenligt mel. Enhver bageglad brødnørd, der ikke er bange for gluten, bør (nej, skal!) simpelthen stifte bekendtskab med Manitobamelet. Der er et højt indhold af protein og en fantastisk evne til at lave lækkert glutennet, som er det, der giver de flotte lufthuller og spændstigheden i brødet.

Manitobahvedemel kan købes i forkellige dagligvarebutikker. Det er altså ikke svært at få fingrene i.

Opskrift på hvedebrød med manitobahvede

2 brød
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 20 min
hævetid: ca. 5 timer
æltetid på røremaskine: ca 15 min
bagetid: ca 40 min.

Ingredienser til hvedebrødet

20 g gær
5 dl koldt vand
2 dl kærnemælk
2 spsk honning (jeg anvender akaciehonning)
400 g Manitobahvedemel
200 g Ølandshvedemel, stenkværnet
17 g groft havsalt
+ et par spiseskefulde smagsneutral olie (f.eks. solsikkeolie)

Sådan laver du brødet:

For at lave denne opskrift skal du have en røremaskine med dejkrog.

Kom gær, vand og kærnemælk op i røreskålen og rør gæren ud. Tilsæt honning, mel og salt og ælt dejen godt igennem ved fuld raft på røremaskinen med dejkrog. Fortsæt til dejen har samlet sig som en klump omkring krogen og slipper skålens sider. Det tager ca 15-20 min. Så snart dejen har samlet sig, stopper ud med at ælte.

Dryp et par spiseskefulde smagsneutral olie ned i skålen og vend dejen rundt heri. Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og sæt dejen i køleskab i ca 5 timer, til dejen er dobbelt størrelse.

Tag skålen ud af køelskab og lad den hvile ved stuetemperatur i 1/2 time. Drys bordpladen med lidt mel og vend dejen ud herpå. Del dejen i to, spænd hver del op ved at folde dejen ind over sig selv, og dernæst skubbe dejen ind under sig selv. (Find mere info på nettet om, hvad det vil sige at “spænde dejen op”, hvis du er i tvivl – tjek denne video: Meyers brød, se 1:10 inde i filmen, der kan du tydeligt se, hvad det vil sige).

Varm ovnen op til 250 grader varmluft – lad også to bageplader varme op samtidig. Lad et lille ildfast fad fyldt med vand stå i bunden af ovnen. Det tillader dit brød at udvikle en lækker skorpe under bagningen.

Læg brødene over på bagepapir, og træk dem forsigtigt over på hver sin brændvarme bageplade. Bag brødene ved 250 grader de første 10 min, skru ned til 230 grader og bag yderligere 30 min. Brødene bliver meget mørke, med det er meningen.

Køl af, og nyd.

Alternativt kan du prøve min opskrift på boller med Manitoba hvede og rugkerner

Manitoba brød Brød med manitobamel

10 reaktioner

  1. Hej Annemette, det brød ser virkelig lækkert ud, og jeg vil begive mig ud i at lave det til julefrokost! Har du en idé til, hvor meget gær jeg skal bruge til denne portion, hvis jeg vil lade det hæve natten over? 🙂

    Mvh Rikke

    1. Godt spørgsmål – jeg tænker umiddelbart 15 gram, hvis det hæver fx 8 timer.
      Men jeg er ikke helt sikker. ?

  2. Anne Mette, tak for opskriften ❤

    Jeg vil meget gerne bage brødet, men kan du vejlede lidt på hvordan jeg skal købe rette mel type i Spanien? Fx ølandshvedemel – hvad skal det indeholde for at finde noget lignende?

  3. Jeg har fulgt opskriften.

    Men min dej er nærmest flydende og
    kan ikke formes, kun hældes! Hvad er der at gøre ved det?

    1. Den ER nærmest flydende, det er rigtigt. Den skal koldhæve og derefter blot formes nænsomt på bagepapiret.
      Kh
      Annemette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN