Sødmælksfranskbrød – til morgenmad og sandwiches

Sødmælksfranskbrød

Jeg ved godt, at sådan et kridhvidt sødmælksfranskbrød ikke just er moderne. Og det er helt sikkert heller ikke sundt. Men hold nu k… hvor smager sådan et friskbagt, blødt og luftigt sødmælksfranskbrød da bare herligt. Det er jo så lækkert og syndigt på samme tid. Jeg elsker det. Stik mig noget mere gluten, tak!

Sødmælksfranskbrødet er i mine øjne sådan en slags bagværk, der desværre er alt for overset pga. de mere moderne bagemetoder med koldhævning, grovere melsorter og andre formalingsgrader samt masser af korn og kerner. Sødmælksfranskbrødet er jo i al sin enkelthed bare hvidt brød. På den gammeldags måde.

Det smager simpelthen så godt som morgenmad – bare med lidt smør på – eller brug det som ristet brød under en gang stenbiderrogn i de tidlige forårsmåneder. Kan du forestille dig det? Jeg vil gerne garantere dig, at du sjældent har smagt så lækkert sandwichbrød.

Find flere gode brød i mine bøger i min webshop – jeg vil anbefale dig enten Piece of cake eller Brødbogen, hvis du er vild med brød.

Sødmælksfranskbrød – helt blødt og luftigt 

1 brød – ca 30 cm langt
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 20 min
hævetid: ca 2 timer
bagetid: 30-35 min

Sødmælksfranskbrød
3 dl sødmælk
20 g gær
50 g blødt smør
1 tsk fint salt, med top
500 g hvedemel

I øvrigt
1 æg, til pensling
evt. blå birkes til drys

Sådan laver du er blødt og luftigt sødmælksfranskbrød:

Varm mælken op i en lille gryde, til den kun lige er lun. Hæld den over i en stor skål og opløs gæren heri.

Tilsæt det bløde smør, salt og hvedemel (hold lidt igen med hvedemelet – du kan altid tilsætte mere undervejs) og ælt dejen igennem ved håndkraft på køkkenbordet i ca. 10 minutter. Eller lad den røre med dejkrog ved medium hastighed på en køkkenmaskine, til dejen er blank og fedtet og slipper skålens sider.

Dæk dejen til med et fugtigt viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 1½ time.

Form dejen til en bred pølse og læg den i en smurt og meldrysset brødform (ca. 10 x 30 cm). Lad brødet hæve i yderligere 30 minutter under et fugtigt viskestykke. Forvarm nu ovnen til 210 grader varmluft.

Pensl brødet med sammenpisket æg. Drys evt. med blå birkes, hvis du har lyst. Klip et par ‘skår’ i toppen af brødet med en saks.

Bag brødet i den varme ovn i ca. 30-35 minutter, til det er gyldent på overfladen og hævet godt op.

Lad brødet køle af i ca. 5 minutter i formen. Løft det derefter over på en bagerist, hvor det køler helt af, inden det kan skæres i skiver.

 

Opskriften er udviklet af Annemette Voss Fridthjof – find også opskriften i bogen Piece of cake (Politikens Forlag, 2018). Find flere gode opskrifter på annemettevoss.dk

Hvis det viser sig, at du bliver fan af det hvide lyse brød efter at have bagt sødmælksfranskbrødet, så kunne du måske tænke dig at prøve min opskrift på teboller? De er i hvert fald populære – flere tusinde anvender min opskrift på teboller hver måned, så måske den også fungerer for dig?

Foto: Baes Fotografi / Brød vi samles om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN