Sådan får jeg råd til dyrt tøj, – for få penge

Inden jeg går i dybden med, hvordan jeg egentlig finansierer mine forholdsvis dyre tøjvaner, så lad mig slå én ting fast! Mode er kun vigtigt for den, der går op i det. Og det gør jeg. Men jeg bliver aldrig én af dem, der mener at klæder skaber folk (jo, til dels), men et smil og en god attitude er for mig stadig det vigtigste. Og sådan en snak her om tøj og penge kan hurtigt blive overfladisk – ligesom modebloggeres Instagramkonti kan synes. Men som sagt, det behøver det ikke være – det kommer jo helt an på, hvad man selv lægger i det.


Gratis tøj?

Jeg holder ind i mellem sådan et lille loppemarked på min instagram. Fordi det giver mening at sælge tøj videre, – tøj der intet fejler, og som jeg er færdig med at være forelsket i. Det er ligesom eksmænd og ekskærester, – bare fordi jeg er ‘over it’, betyder det jo ikke, at værdien ikke kan være høj for andre.

Men sidst jeg holdt instaloppe var der én, der skrev til mig, at jeg jo tydeligvis bare tjente penge på tøj, som jeg havde fået gratis. (Oh, dear lord, og hvad så, hvis det var tilfældet?) Bare… det er det ikke! Slet ikke faktisk.

Jo, jeg har da modtaget tøj gratis en sjælden gang. Men seriøst, det drejer sig måske om 5-6 items på et år, og der er ikk tale om specielt dyre ting. Langt det meste – og her sværger jeg sgu på mine børns liv – er noget jeg betaler for. Jeg bliver så træt, når folk tror jeg bare lever under en form for sky, der kaster gaveregn af sig uafbrudt! Jeg køber til samme pris som alle andre. Det er klart, hvis min veninde f.eks., der ejer en tøjbutik tilbyder mig f.eks. 10-20% venskabsrabat – ja, så takker jeg da ikke nej, men ellers, ja, så betaler jeg altså det samme som dig.

Jeg tjener altså ikke styrtende med penge. Jeg tjener nok og godt, og jeg har samtidig bosat mig et ret pricey sted i DK (det indrømmer jeg blankt), – vores faste udgifter her i lille Charlottenlund er temmelig meget højere, end hvis vi boede alle mulige andre steder. Men det er jo et bevidst valg, fordi vi elsker at bo lige præcis her, hvor vi bor.

Men det vil sige, at Micky og jeg, i vores privatøkonomi ikke har råd til, at jeg køber dyrt tøj hele tiden, fordi så er der ikke penge til mad og rejser længere (to ting, der på alle tidspunkter er vigtigere for mig end tøj og andet glam). Men hey, hov – wait a minute – “Annemette, du køber jo dyrt tøj hele tiden. Gør du ikke?”.

Jo. Jeg køber nemlig ret meget tøj, som jeg ynder at vise frem på min insta. Og også gerne dyrt tøj. Eller ikke dyrt købt – men dyre mærker og gerne luksusitems, hvor jeg føler, at det er særligt cool eller lige den smule mere amazing, end det jeg finder i H&M og Zara (elsker altså Zara). Men jeg er bevidst omkring, hvordan jeg bruger mine penge. Meget. Og for mig er tøjkøb gået hen og er blevet sådan en lille ‘business’ som jeg styrer i mit hovede, hvor jeg véd, hvad der går ‘ind’ og ‘ud’ på den konto – for at det kan hænge sammen.

Jeg har nemlig nogle dogmer, når det kommer til mit tøjforbrug. Som jeg ikke fraviger særligt ofte.

Tøj-dogmer

1) Jeg handler 95% af tiden på udsalg – og mindst på -50% – helst -70%. Det betyder så også, at jeg skal være ret ligeglad med, om farven eller størrelsen er helt præcist, som jeg gerne vil have den. Man kan ikke tillade sig at være specielt krævende eller kræsen, når man insisterer på at shoppe på udsalg. Det er jeg heller ikke. Jeg elsker det meste tøj, bare det er farverigt og lækre kvaliteter. Og hvis det er lidt for stort, så kan det altid styles på en anden måde.

2) Jeg passer virkelig godt på mit tøj. Det er faktisk ret vigtigt, hvis man gerne vil kunne sælge det videre på et senere tidspunkt. Så jeg vasker, stryger og folder mit tøj ordentligt, og jeg nyder at åbne mit skab hver morgen og finde et outfit frem.

3) What goes in must go out. Ment sådan, at hvis jeg køber ét stykke tøj, så skal (og jeg mener SKAL) jeg fjerne et stykke tøj fra mit klædeskab. På den måde sikrer jeg mig god udskiftning, og så er det altid noget ‘gammelt’ jeg kan sælge, når jeg har fyldt skabet op med nye ting og sager. Det gælder også lagkagefade, børnetøj etc.

4) Jeg handler tøj på loppemarkeder. Og her finder jeg alle mulige fede items, som jeg bruger bagefter. (Jeg shopper aldrig for at sælge det direkte bagefter – det bliver for ligegyldigt, synes jeg!) Nogle gange er jeg enormt heldig, at jeg falder over en stand, hvor vedkommende nærmest forærer det hele væk. Andre gange, så må jeg betale mere for de lækre sager, men det er også fuldstændigt i orden. Jeg selv sælger heller ikke mine gode, dyre sager til underpriser. For mig behøver et loppemarked ikke være et sted, hvor alt koster 10-20-50 kr. Jeg kan sagtens finde på at stå og både købe og sælge tøj til 2-300 kr pr del.

5) Jeg shopper igennem, når der er lagersalg. Der er sikkert mange, der har bemærket, at jeg ofte går i Custommades tøj. Jeg elsker mærket, og jeg kan også godt finde på at købe deres nye kollektioner. Men oftest handler jeg det på lagersalg. Jeg er virkelig stor fan af lagersalg generelt. Men det kan være sygt stressende at tage på lagersalg, så jeg medbringer altid en stor ikea-pose, som jeg kan gå og fylde i, og så afsætter jeg mange timer til projektet. Netop så jeg har tid til at gå det hele igennem fra den ene ende til den anden, få prøvet tøjet, og så lige gå runden igen. Og jeg har som regel sparet op til lagersalg halvårligt, så jeg kan bruge 5-6000 kr på ét lagersalg. Og så kan man altså godt komme hjem med mange finde ting, der på senere tidspunkt, når jeg er færdig med sagerne, kan sælges videre for måske 3/4 af prisen.

6) Jeg bruger gerne rabatkoder og den slags tilbud på webshops. Hvis jeg alligevel lige er faldet over noget på f.eks. ellos eller meandthemet, så googler jeg altid lige – inden jeg trykker “køb” – om der er en blogger, der har delt en rabatkode på samme tidspunkt. Det er der som regel. Og så sparer jeg lige 10-30% på at gøre sådan.

7) Jeg har kun mit tøj i 6-12 måneder. Det er sjældent, at jeg beholder mit tøj meget længere end et års tid. Og det er ligegyldigt, om det er nyt eller brugt tøj (jeg shopper meget på loppemarked), det handler egentlig om, at det er nemmere at skille sig af med tøj, når det ikke er totalt slidt. Så jeg bruger det, nyder det, elsker det, – og så skal det have et nyt hjem, mens det stadig har en værdi og kan sælges for et fornuftigt beløb.

Det vil sige, at jeg altså kalkulerer med, hvad tøjet reelt kommer til at koste mig i længden.

Her er et godt eksempel:

Jeg kunne gå i H&M og købe et par bukser til fuld pris, der koster 300 kr. Dem ville jeg, – med lidt held – kunne sælge på et loppemarked 6 måneder senere for 50 kr. Ergo, de bukser koster mig 250 kr.

Jeg kunne også gøre noget andet.

Jeg kunne gå i Charlottenlunds lækreste tøjbutik (og dyreste!) og købe et par Isabel Marant bukser (just did), der har kostet 2050 kr til 70% rabat. Så koster de 615,- Dem bruger jeg så i et halvt års tid, hvorefter jeg sælger dem på loppemarked for 300 kr. Ergo; de har kostet mig 315 kr.

Jeg vælger den sidste mulighed. Det er sådan jeg får råd til alt mit virkeligt dyre tøj – fordi jeg prioriterer at handle tøj, der er på tilbud, og jeg er meget bevidst omkring, hvorvidt det vil kunne sælges videre på senere tidspunkt.

Og så tillader jeg mig i øvrigt bare – en sjælden gang – at nyde et godt, gammeldags luksus-køb, der brænder mit kreditkort halvt i stykker og gør, at jeg må leve på havregryn de sidste par dage i måneden. Men det kan altså også noget. Og jeg er én af dem, der altså godt kan købe mig til et øjebliks lykke, – som da jeg for nylig købte en alt for dyr Louboutin taske.

Vi alle véd jo alligevel godt, at sådan en gang taske-lykke ikke tilnærmelsesvis er samme slags lykke, som den vi mærker gennem samvær med vores børn eller et kærligt blik fra éns mand. We know!

Det ville være en fornærmelse mod både børn, mand og dyre tasker at sammenligne de to slags lykke. Men lykkelig, nevertheless, føler jeg mig efter et godt køb!

10 reaktioner

 1. Virkelig gode pointer. Det giver så god mening. Det vil jeg klart tænke mere over. Har du lyst til at give tips til måder at sælge på? Her tænker jeg gode loppemarkeder, tøjsider, facebooksider o.lign. Jeg har nemlig ikke det store Instagram netværk.

  1. Mette, jeg vil gerne anbefale dig lidkøb – find dem evt på Instagram. Du køber en stand, og så kan du fylder op hen af vejen. Mega smart koncept! 😁

 2. Hey
  Rigtig fint indlæg
  Kunne også godt tænke mig lidt tanker om og ideer til salg
  Køber (iflg min mand) ofte for dyre kjoler – men syntes det er svært at få en “fair” pris for dem efter ofte kun kort tid. – (gider jo ikke “forære” ting væk) ????

  1. Tag på gode loppemarkeder, hvor folk er vant til at betale for det. Og hold prisen. Jeg er selv fan af gentofte loppemarked

 3. Så fedt indlæg. Har selv en lidt anden tilgang til mit tøj. Men køber primært dyrt og god kvalitet. Men når jeg køber tøj så overvejer jeg det et stykke tid og køber så ting jeg ved jeg kan bruge meget længe og som ikke er alt for møde præget men mere bare min stil så det kan holde flere år. Det mere specielle modeprægede tøj køber jeg så i h&m og Zara mm. Men sælger sjældent mit tøj. Jeg går i det til det ikke kan mere, og elsker det. Har jeg tøj jeg bliver træt af inden det er helt skidt ned sælger jeg eller giver til kirkens korshær og lign. Men synes det er så fin en filosofi du har og køber selv meget på udsalg og læger salg. Men spare som dig op til det.

 4. Være ligeglad hvad andre siger om dig jeg synes bare det er fedt det er du gør hvad jeg kan godt lide det er noget af det tøj du køber det er meget fedt at jeg skal tænke på min penge så det ikke så meget jeg køber tøj men så er det H&M for det meste jeg elsker jeg det meste og jeg køber tøj ellers så køber jeg det nogen gange New York men for det meste tager ud til noget der hedder byggemarked og finder noget tøj der ude gratis det er skønt og det er også fin stand jeg kan også godt finde på når jeg ikke vil bruge mere og så sælger det jeg sender det bare til 20 kr. jeg synes ikke det er mere værd men nogle gange glemmer jeg også noget af det og så tager til byggemarked næste uge eller i næstehjælperne aflevere noget ellers så finder jeg tænkte på loppemarked tøjet fordi når jeg finder tøj så kan jeg godt lide at gå efter kjoler nederdel for jeg elsker det det er føler jeg mig tilpas i så når jeg skal sælge dem når jeg ikke gider have den mere jeg skal sælge dem så er det mest kjoler for det meste men det er meget fedt nogen gange kigge efter noget til min mand så han får noget til klædeskabet og når jeg skal købe badetøj og bh og så bliver de købt i hunkemØller det er det eneste sted jeg kan lide og det altid min mand der giver mig det og hvis jeg skal købe underbukser så bliver det altså ikke købt i Bilka eller Føtex det er det eneste jeg kan lide det at slukke Det er rigtig fedt mærke men ellers køber jeg mit tøj for det meste på loppemarked eller genbruger hvis jeg kan finde noget eller i H&M og New York dem kan jeg bedst lide nogle gange kan også godt lide Nielsen

 5. Hej Annemette. Jeg lever på et virkeligt lavt budget. Og det er ok. Det er nemlig selvvalgt. Jeg køber ikke meget nyt tøj, fordi jeg ikke har behov for det. Imidlertid har jeg i år købt 3 kjoler. Hvilket er helt usædvanligt for mig. Jeg har købt kjolerne i Aldi. Til 59 kroner stykket. De sidder perfekt og kan vaskes og vaskes. Stofkvaliteten er fremragende og syningerne er ganske fine. Kun en af kjolerne har behov for et strygejern, den er nemlig i ren hør. Jeg har haft den ene kjole på til en ” fin” fest. Ingen kunne se, at den var en Aldi model. Til 59 kroner. Jeg tilførte glam i form at glimmer sandaler, smuk makeup, og en god hårklip og et smukt hjemmestrikket sjal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN