Om politi, klima og virkelig dårlige beslutninger…

Reklame for Danmarks Naturfredningsforening

Det ville jeg virkelig gerne skrive

Jeg ville så gerne kunne skrive, at her går det godt. Jeg ville så gerne kunne skrive, at det ingen sag har været at omlægge mit liv til fordel for de tre klimamål, jeg satte mig i 2019, som fortsætter langt ind i 2020. Jeg ville så gerne kunne skrive, at jeg er en ren engel, der gør ALT det rigtige, og som aldrig træffer dobbeltmoralske valg. Det ville jeg virkelig gerne skrive.

Men det ville jo være en løgn. Og lyve, det vil jeg ikke.

Nå.

I 2019 skrev jeg under på en Klima-aftale – min egen klima-aftale (sådan én kan du også lave!). Den omhandler 3 mål, som jeg i løbet af 12 måneder vil gøre mit allerbedste for at indfri. Der er mange gode bud på forskellige mål, man kan sætte sig, og følgende 3 mål valgte jeg:

1) Reducere mit forbrug af kød med 50%

2) Undgå madspild

3) Ikke købe nyt (jeg har valgt at fokusere på tøj og boligsager)

Der er som sagt en lang liste af mål, man kan vælge at sætte sig, når man opretter sin egen klima-aftale, – og det er jo noget man gør, udelukkende som en inspiration til én selv, så man i bund og grund skærper sit fokus og derigennem faktisk GØR NOGET. For mig og min familie har det virket vanvittigt godt. Vi har lavet store ændringer i vores hverdag, udelukkende på baggrund af den klima-aftale.

Mål jeg faktisk har indfriet

Vi lykkedes blandt andet med udelukkende at købe gaver til børnene fra genbrug til jul. Budgetttet var 500 kr pr barn, og faktisk var det nærmest for højt et budget. Juleaften var der nemlig vanvittigt mange gaver under juletræet, da man altså kan få rigtig mange ting for 500 kr, når alt er genbrug. Næste år overvejer vi at sætte budgettet lidt ned.

Om 3 uger rejser vi på skiferie, og det er også lykkedes mig at finde brugt skitøj til børnene – jeg fandt faktisk et næsten nyt sæt (altså seriøst, det er stort set ubrugt) fra LEGO Wear til min ældste søn, for kun….hold nu fast…60 kr! Ja 60! Ikke 600, nej KUN 60 kr! Tro mig, det kan virkelig godt betale sig at gå på genbrugsjagt.

Jeg har også fundet adskillige fine sager til mig selv i flere secondhandshops – både på nettet og i fysiske butikker. Jeg skrev også om det i efteråret i blogindlægget Mine anbefalinger til secondhandshopping. Der har jeg linket til de profiler, jeg selv er mest begejstret for.

Annemette Voss second hand shoppingJeg skulle lige vænne mig til at købe SÅ meget secondhand, men det er gået virkelig godt, – næsten da!

I forhold til at mindske madspild har jeg lavet flere opskrifter på blandt andet mad, man kan lave, hvor man bruger rester fra køkkenskuffen og køleskabet. Det blev f.eks. til en lækker suppe fyldt med skønne vinter-grøntsager.

Jeg har sågar meldt mig ind i Danmarks Naturfredningsforening, fordi jeg har fået øjnene op for, hvilke mange gode formål jeg faktisk støtter derigennem. Det koster mig kun 50 kr om måneden, og jeg har det godt med mit bidrag. Jeg får lige brug for at slå fast, at det er en fuldstændig frivillig beslutning fra min side – det er ikke noget jeg er blevet bedt om ifbm. kampagnen her.

suppe med græskar Annemette VossLækker suppe, lavet på rester i køleskabsskuffen – og den er nem at variere!

Men, hvorfor går det så ikke godt, Annemette?

Det går også godt, jovist, men det har virkelig også været op ad bakke at skulle være hende, der står på mål for klimadebatten. Wauw, der er virkelig nogle opmærksomme og skrappe tanter derude bag skærmene. En slags Instagram-Klima-politi… Fordi når man først, som jeg, går ud og f.eks. virkelig taler genbrug op, så skal jeg da ellers lige love for, at man skal passe på med at købe et par stykker tøj på udsalg. Så går der klimakamp i den og influencer-leden får lov at leve på højtryk.

Hvad snakker jeg om? Tænker du måske…

Sagen er den, at jeg købte nye ting. Og det er altså efter 5 måneder, hvor jeg har købt genbrugstøj og både købt og solgt en masse genbrug, og i øvrigt sat helt vildt meget fokus på secondhand webshops mm, blot for at opfordre mine læsere og følgere til at ‘follow my lead’. Og ja, så købte jeg et par helt nye ting på udsalg, hvilket jeg naturligvis delte med instagram. Vi snakker om to kjoler, en jakke og en cardigan. På 60% udsalg i den butik, hvor min mor arbejder. Jeg havde et gavekort dertil, som jeg havde fået i julegave, og jeg tænkte i mit stille sind “Okay Annemette, nu har du ederrøjme gjort det godt med det genbrug dér de sidste 5 måneder, så brug dit gavekort og køb de par ting, du har drømt om i flere måneder.” Det tænkte jeg. Jeg vidste også, at jeg måske ville få på puklen på IG af mine trofaste følgere, der véd, at jeg har den her klimaaftale – men jeg tænkte samtidig “Okay okay, jeg er sgu også bare menneske”.

Anyway, jeg købte de par nævnte ting og fik, som forventet, løftede pegefingre fra nogle læsere for at have købt nyt. Det gik desværre, men som forventet, ikke ubemærket forbi.

Det føltes rigtig ærgerligt, og jeg fik straks den dér følelse af, at “Nej, jeg er ikke bare menneske; jeg er blogger, og vi bloggere skal virkelig passe på med at tro, at vi kan tillade os at opføre os som almindelige mennesker”. Vi skal helst ikke træde ved siden af, fordi ellers risikerer vi, at vores læsere – altså vores forretningsgrundlag – mener, at vi fremstår utroværdige, på trods af at jeg selv vil argumentere det stik modsatte. Det gjorde lidt ondt i maven, at jeg blev irettesat, og at der blev peget fingre af min manglende troværdighed. Men jeg har for længst tilgivet mig selv, fordi jeg ER bare mig. Et helt almindeligt menneske med en drøm om en bedre fremtid for den verden, jeg er en del af. Og hver dag prøver jeg virkelig på at tænke mig om og hele tiden træffe kloge valg. Men jeg er ikke fejlfri.

Når man stikker næsen frem, som jeg, så kan man også forvente, at folk vil have en mening om det man stikker snuden i. Så ligesom jeg siger, at jeg måske er dobbeltmoralsk til tider, og at det i det mindste er bedre end ingen moral – fordi det betyder at jeg trods alt HAR moral… Ja, så kan jeg vende det rundt og sige, at hellere mine læsere har en mening og udtrykker den, end at mine læsere er ligeglade. Hellere mene for meget end ikke at mene noget. Så kritikken er egentlig velkommen.

Men kan vi blive enige om at tale pænt til hinanden? At dele kritikken på en saglig måde?

Både bukser, jakke og skjorte er secondhand… Det kan da noget?!

Gør noget – bare ‘noget’!

Min kærlige opfordring er: Brug din tid på at gøre noget – fremfor at pege fingre. Gå ned med flasker i pantautomaten, gå en tur langs stranden og saml skrald op på vejen, sælg dit brugte tøj og køb noget ‘nyt’ på genbrug, lav en ugentlig kød-fri dag. Tag bussen fremfor bilen, eller book en kør-selv ferie fremfor at købe flybilletter. Bare gør noget. Noget som DU kan overskue. Noget, der for DIG giver mening. Anything! Og når du ‘falder i’, så tilgiv dig selv, – du er trods alt også kun menneske – og så er det ellers bare op på hesten igen. Med samme entusiasme og gå-på-mod.

Så ja, måske var det en virkelig dårlig beslutning, at jeg købte det tøj på udsalg. Måske burde jeg, hvis jeg skulle være sådan helt perfekt og ordentlig influencer, ikke have givet efter for min trang til en lyserød dynejakke og glimmerkjole. Når jeg tænker over det, kan jeg jo godt se, at det måske virker utroværdigt. På den anden side så synes jeg, at det var verdens bedste beslutning, at jeg købte det tøj. Jeg ELSKER nemlig min pink dynejakke og min glimmerkjole, og jeg vil bruge det rigtigt meget. Jeg føler faktisk en lille lykkegnist, hver dag jeg tager den dynejakke på. Og når tøjet er brugt nok til at jeg ikke længere føler den samme glæde, når jeg tager det på, så vil jeg sælge tøjet på genbrug og købe noget ‘nyt’ brugt tøj på loppemarked til sommer.

Nogen skal jo gå forrest

Jeg har ingen issues med at gå forrest, – også selvom det betyder, at det så er mig, der må tage imod de knubs, der kommer på vejen. Jeg vil langt hellere inspirere DIG til at følge mit eksempel, og gøre ‘noget’, end jeg vil læne mig tilbage og vente på at en anden tør vise vejen, i frygt for hvad der sker, hvis jeg fremstår dobbeltmoralsk eller utroværdig. Det går jo nok. Nu har jeg jo skabt mig den her platform, hvor folk rent faktisk læser med – derfor synes jeg også, at det er mit ansvar at udnytte mit talerør.

Når alt dette er sagt, så vil jeg slå én ting fast. Der findes heldigvis rigtig mange søde og rare mennesker, hvis formål i livet er at sprede den gode karma og bidrage til en bedre verden, hvor vi alle kan gøre lidt, hvilket i sidste ende vil gøre den store forskel, når det kommer til at passe på vores jordklode. Dem oplever jeg virkelig mange af hver eneste dag på mine forskellige platforme, hvor jeg kommunikerer med mine læsere. Tak for jer!

Der er ved at ske noget i Danmark, venner. Der er forandring på vej. Jeg tror i hvert fald på det.

Tror DU på, at vi kan skabe forandring?

3 reaktioner

  1. Du inspirerer og motiverer – og kritikere vil altid finde en anledning. Tag det derfor helt roligt, og klap dig selv på skulderen. Vi må alle afvige fra opsatte mål, og det bør man ikke lade selvbestaltede betjente sætte sig til dommere over.

    For nu at gå i de kristne baner, så var der jo en klog tømrersøn, som engang sagde: “Lad den iblandt jer som er ren, kaste den første sten!”

    De bibelkyndige vil vide, at de skriftkloge smuttede. De vidste inderst inde godt, at de ikke var helt så hvide som nyfalden sne.

    Varme tanker herfra med slutningen på din klimakamp. 🙂

  2. Ja, vi kan skabe forandring. Men jeg tror ikke på at det enkelte menneske kan ændre sit liv så man lever 100 % klimabevidst. På instragram følger jeg – ud over dig selvfølgelig😉- Signe Wenneberg. Hun bruger tit sloganet ‘Ingen kan gøre alr, men alle kan gøre noget’. Så jeg køber også meget brugt, både til hus, børn og mig selv…men ikke alt. Og det gør jeg med god samvittighed.
    Du gør det over middel godt, Annemette, og du er en stor inspirationskilde. Tak for dig ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN