Hvis bare jeg havde en datter…

Jeg har ikke en datter. Hvis bare jeg havde, for så vil jeg påstå, at mit liv som influencer nogle gange havde været nemmere. Nu må I ikke misforstå mig, men jeg oplever, at det ville være et mere let ‘spiseligt’ billede jeg kunne sende ud – men det kan jeg ikke – for jeg er mor til drenge. Hvis jeg også havde en pige, så ville jeg ikke provokere helt så meget, som jeg (måske) kan komme til ind i mellem. Som nu… men jeg håber I vil læse med og give mine ord lidt eftertanke.

Hvis jeg havde haft en datter, havde jeg kunne lægge billeder ud af mig selv og pigebarnet med captions ala: “Min elskede datter, du kan hvad du vil. Lad ikke mænd stå i vejen for dig på din vej mod at opfylde dine mål og drømme. Ingen mand skal træde på dig. Du er kvinde i egen krop, du bestemmer alene over din krop, og ingen mand skal gøre krav på din krop uden dit samtykke. Du behøver ikke bruge din seksualitet for at skabe din succes. Du kan gøre præcis, som du selv vil. Du er stærk. Du er mild. Du er klog. Du kan nå toppen.”

Jeg vil vove at påstå, at sådan et billede med sådan en tekst ville trække en hel del likes, og der ville vel ikke være nogen, der kunne finde på at være uenige. Jeg er i øvrigt heller ikke uenig. Jeg så en del af den slags posts på Kvindernes internationale kampdag forleden. Jeg synes 100% at de posts er berettigede og på sin plads. Men jeg føler der mangler lidt perspektiv og reflektion ind i mellem, hvis vores mission som mødre er at opfostre børn med en fyldestgørende forståelse for ligestilling.

Fordi jeg er jo mor til tre drenge. Så min verden ser helt anderledes ud. Jeg lærer ikke en pige om hendes rettigheder. Jeg lærer mine drenge om deres rettigheder og om respekten de skal udøve.

Mine captions bliver derfor noget ala dette: “Min elskede søn, du kan hvad du vil. Du kan blive balletdanser eller ingeniør, eller noget helt tredje. Ingen skal stå i vejen for dine drømme. Lad ingen kvinde få magten over dig og din maskulinitet. Ligesom du aldrig skal tage magten over en kvinde. Du skal møde kvinder ligeværdigt, se dem i øjnene og respektere dem som lige mennesker. Men du skal ikke lade dig træde på at stærke kvinder. Du skal stå ved din ret og kæmpe for at nå toppen, så længe du altid gør dig fortjent til en plads ved bordet og yder…du må aldrig blive doven. Du er nemlig stærk. Du er nemlig mild. Du er meget klog. Og det har intet at gøre med, at du er født som dreng.”

Det her med at sige til mine drenge, at de skal være stolte af deres maskulinitet, kan meget hurtigt misforstås, – som om jeg mener, at de derved skal underminere femininitet. Men det er løgn. Mine drenge skal ‘owne’ deres maskuline personlighedstræk og elske sig selv som mænd, på præcis samme måde som piger skal lære at hylde deres femininitet og strutte med stolthed af al deres feminine råstyrke. Det er ligestilling.

Jeg har skrevet det før, jeg skriver det igen, med tanke på, at jeg er den stolte mor af tre verdensborgere, der tilfældigvis er sat på jorden som hankøn: “The future is not female. The future is equal.” I hvert fald hvis jeg har noget at skulle have sagt. Hvilken mor ville jeg være, hvis jeg opfordrer til at mine drenge skal vokse op i en verden, der er ‘female’.

Ligestilling handler ikke om at gøre mennesker magen til hinanden. Det handler ikke om at ensrette menneskeheden. Ligestilling handler om rettigheder for mennesker, ikke mennesket i kropslig forstand. Ligestilling hylder forskelligheden, ikke ensartetheden. Tænk over det.

Så min opfordring til moderne, stærke mødre er, at hvis vi vil have ligestilling, så er vores ansvar at lære fremtidens mænd og kvinder, at man ikke må træde på hinanden. Hverken mand eller kvinde. Ingen har magten. Vi skal give plads til at være lige.

Hvis jeg en dag bliver mor til en pige, vil jeg fylde hendes hoved med følgende: “Min elskede datter, du kan hvad du vil. Lad ikke mænd stå i vejen for dig på din vej mod at opfylde dine mål og drømme. Ingen mand skal træde på dig. Ingen mand skal tage magten over dig. Ligesom du aldrig skal tage magten over en mand. Du skal møde mænd ligeværdigt, se dem i øjnene og respektere dem som lige mennesker. Du er kvinde i egen krop, du bestemmer alene over din krop, og ingen mand skal gøre krav på din krop uden dit samtykke. Du behøver ikke bruge din seksualitet for at skabe din succes. Du kan gøre præcis, som du selv vil. Du er stærk. Du er mild. Du er klog. Du kan nå toppen. Og har intet at gøre med, at du er født kvinde.”

7 reaktioner

 1. Bliv ved med at prøve..indtil du får en pige…du kan jo lære dine drenge at respektere piger og behandle dem pænt.. tro mig piger kan være nogle charmetrolde men også nogle små djævle 😂

 2. Enig enig enig. Som mor til 3 drenge er jeg, som dig, meget optaget af at opdrege dem til kompetente medmennesker med respekt for alle. Et fælles ansvar for både mor og far😉. Go søndag til dig og dine.

 3. Godt indlæg, som altid.

  Jeg vil vende fokus en smule, og bede dig overveje om ikke du netop, når du har fået tre drenge, har en unik chance for at gøre livet vidunderligt for tre kommende svigerdøtre?

  Da jeg selv har en datter og to drenge med ex-konen, har jeg altid gjort en del ud af, når børnene er på besøg, at italesætte den vigtige grundregel, at den kvinde drengene møder er en anden mands søster og en anden mands datter. Forståelsen for, at vi alle er dele af større netværk gør, at de får et mere helhedsorienteret billede end blot personen foran dem.

  [Og ja, de kan så også møde en partner af samme køn – no worries dér, hvis det skulle være tilfældet ;-)]

  Dog vigtigt at huske, at I skal have en større bil, hvis I får flere børn. Det ender jo med buskørekort, hvis I virkelig giver den gas. 😛

  God søndag herfra.

 4. Har én af hver – jeg ville aldrig sige til min datter …’lad ikke en mand træde på dig eller have magten over dig…’ og det ville jeg heller ikke sige til min søn! Men jeg ville sige til dem begge at de ikke skulle lade NOGEN træde på dem eller have magten over dem – forstår ikke hvorfor køn er vigtige i den sammenhæng?!
  Og jeg synes det er lidt forudindtaget at mene, at moderne stærke kvinder OG mænd ikke opdrager deres børn til netop det..-nogen af os har faktisk også gjort det før (fordi vi har fået børn tidligt) det blev moderne at diskutere😉

 5. Hold nu KÆFT set godt indlæg! 👌🏼🙏🏼
  Det er spot on… Jeg er den heldige mor til både en dreng og pige! Og jeg vil som du så fint får skrevet opdrage dem til at ligestilling er retten til at være, at være lige præcis den bedste version af sig selv.. og at ingen skal have magten over hinanden! 😊
  Tak for et dejligt indlæg! 🙏🏼

 6. Er selv drengemor. Nogenlunde dine ord har fulgt min søn i hans opvækst. Du formulerer det bare så godt. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN