Dobbeltmoral er okay, hvis vi skal redde verden! There. I said it.

Reklame for Danmarks Naturfredningsforening

Min klima-aftale

Jeg har lavet en klima-aftale med mig selv. Og også lidt med Danmarks Naturfredningsforening, der selvsagt er en forening der arbejder med at passe på, bevare og forbedre naturen i Danmark. Men derudover er Danmarks Naturfredningsforening også meget involveret i hele klima-debatten og ønsker at gøre det nemmere for os ‘almindelige mennesker’ at engagere os. Det hjælper klima-aftalen med.

Det er sådan en kampagne, der strækker sig langt ud over de par blogindlæg du måske møder her på domænet og de IG-opslag, du kan være heldig at støde på. Det her er en kampagne, som man kun siger ja til, hvis man virkelig mener det. For den har indflydelse på hele min hverdag – og på min families hverdag – i et helt år (!), og måske endda længere end det, fordi målet er jo, at vi skal blive klogere, og i virkeligheden omlægge vores hverdag til fordel for nogle mere klimavenlige valg og løsninger.

Klima-aftalen byder på 10 forskellige tiltag, man frit kan lade sig inspirere af for at kaste sig ind i kampen mod klimaudfordringerne. Jeg blev bedt om at udvælge 3 ud af 10, som jeg skal forsøge at implementere i min hverdag det næste år.  Jeg har valgt 1) Jeg vil ikke købe noget nyt, 2) Jeg vil stoppe madspild og 3) Jeg vil halvere mit indtag af kød. Hvordan jeg når i mål med de tre ændringer har jeg uddybet længere nede.

Hop selv ind og opret din klima-aftale, og skab på den måde fokus i din bevidsthed, som vil hjælpe dig til at ændre din adfærd. Det er jo trods alt vores børn og børnebørn, der skal overtage jordkloden efter os andre, – det giver mening at gøre noget.

a-derma-creme-til-sart-hud-annemette-voss-23

Dobbeltmoral er bedre end ingen moral

Da jeg sagde ja tak til at indgå i kampagnen, var det vigtigt for mig med det samme at slå fast, at dobbeltmoral er 100% okay. For sandheden er den, at ALLE os her i den vestlige verden er mega dobbeltmoralske. Vi (altså vesten) er jo skyld i langt størstedelen af den Co2 udledning, der ligesom ‘kradser’ lidt nu, ik? Og vi storforbruger på alle mulige synlige og usynlige måder – og det nyder vi godt af.

Men venner, dobbeltmoral er klart bedre end ingen moral. Dobbeltmoral betyder i det mindste at man på den ene side, forsøger at gøre ‘noget’ rigtigt. Hellere det, end at man er helt ligeglad. Og dem der er 100% frelste, ender alligevel altid med at være lidt ufine i kanten, bare man kigger godt nok efter. Så efter min bedste overbevisning, tror jeg det er på tide, at vi siger goddag og velkommen til dobbeltmoralen, og vælger at fokusere på de gode handlinger, folk rent faktisk vælger at gøre for at redde planeten.

Jeg har ingen issues med, at vi ikke er perfekte i vores handlinger – alle både tager og giver, – det er næsten en naturlov. For mig handler det om, at vi alle holder ‘øje på bolden‘, og at vi i fællesskab løfter den byrde klimaudfordringerne er. Vi er et team – lidt ligesom et fodboldhold. Nogle er i forsvar, nogle er sprintere, andre løber hurtigt og langt, nogle er i angreb, så er der dem, der lægger op til mål, mens andre er målscorere. Vi har hver vores rolle og ikke alle kan være anfører for holdet. Men hvis vi samarbejder om et fælles formål, så tænker jeg, at vi er et ret stærkt team her i Danmark. Faktisk.

Og måske, hvem ved, kan det ligefrem gå hen og blive sjovt at ville gøre en forskel. Jeg véd da, at jeg f.eks. finder en stor glæde i at handle på loppemarkeder, istandsætte gamle møbler, bage kager og brød, hvor jeg kan bruge rester fra skuffen, så vi undgår madspild.

klimaaftale-annemette-voss-20

Prøv at vende det på hovedet!

“Okay, du er sådan én der vælger at sige nej tak til plastikposer, når du handler ind?! Fordi du gerne vil ‘genbruge’ samme indkøbsnet hver gang… Ej, hvor er du latterlig, at du så kører fra butikken i din spritnye bil! Hmpf! Kæft, hvor dobbeltmoralsk” eller “Du går op i at samle skrald op fra standen, når du går tur med børnene, men du rejser jo raskt væk på ferie med fly. Seriøst, hvordan kan du se dig selv i spejlet?”

Den slags bidende beskeder er sådan nogle man møder fra de mennesker, der endnu ikke har forstået, at intet godt kommer ud af negativitet, modstand og had. Det er den slags typer, der aldrig burde være ledere, for de forstår ganske enkelt ikke, hvordan man motiverer andre. Handlinger, der udføres i kærlighed, glæde og er drevet af positivitet, holder som regel i længden. Det er den slags handlinger, der skaber fremgang, der varer ved. Det mener jeg.

Prøv at vende det på hovedet.

Sagen er jo den, at man bør rose sine medmennesker for de fantastiske store og små tiltag, der tilsammen faktisk bidrager til det store regnskab. Tænk nu lige, hvis man i stedet formulerede sine sætninger således: “Hvor er det fedt, at du genbruger det samme indkøbsnet, hver gang du handler ind. Husker du at fylde nettet godt op hver gang, så du ikke behøver køre så ofte i butikken i din spritnye bil?” eller“Hvor er det egentlig sejt, at du samler skrald op fra stranden. Husk også at gøre det, når du er ude i verden, når du er på ferie med din familie, ik?”

Ja, det var bare en tanke.

Opret din egen klima-aftale  – det tager kun et par minutter.

1) Jeg vil ikke at købe noget nyt

Jeg kan ligeså godt tilstå straks, at jeg naturligvis kommer til at købe nye ting i de næste 12 måneder. Og derudover lever jeg jo ligesom af, til dels, at opfordre til forbrug. Men netop DERFOR er det super spændende for mig, at forsøge at begrænse mine køb så meget som muligt. Så jeg kun køber de ting, jeg føler jeg rigtigt mangler! (Jeg har f.eks. lige købt vinterstøvler, og jeg indrømmer – jeg køber ikke genbrugssko, – det er i øvrigt også nærmest umuligt med så store fødder jeg har!). Jeg vælger at fokusere min indsats omkring ikke at købe nyt på tøj og boligsager. Jeg vil forsøge mig med endnu mere genbrug. Jeg shopper allerede langt størstedelen af mit tøj på loppemarked, og jeg reparerer også ting og sager, når de går i stykker fremfor at udskifte dem unødvendigt. Men man kan altid blive endnu bedre.

Jeg vil klart bruge mere tid på websites, hvor man kan købe genbrug, og jeg må gå i flere genbrugsbutikker – der ligger heldigvis nogle stykker her i mit nærområde. Jeg vil tænke bæredygtigt, hvis jeg alligevel vælger at købe noget nyt.

Det skal nok blive den største udfordring af de tre, men jeg er ved godt mod. Som sagt, nu er mit fokus skærpet, og jeg skammer mig ikke, hvis jeg ‘træder ved siden af’, jeg vil derimod væres stolt over den indsats jeg lykkes med. Det synes jeg også, at du skal være. Ros dig selv, så føles det hele bedre.

klimaaftale-annemette-voss-15

2) Jeg vil stoppe madspild

Det er allerede noget, jeg har STORT fokus på, og et område, som jeg føler jeg lykkes ret godt med. Det betyder ikke, at jeg ikke kan blive endnu bedre, og jeg jo starte med at ‘give det videre’ til jer. I flere af mine bøger er der faktisk opskrifter, der egner sig til at få brugt rester i sin bagning, men I vil sikkert også bemærke det her på bloggen, hvor jeg vil dele endnu flere opskrifter, hvor forskellige rester kan indgå i tilberedningen af både mad, brød og kage.

klimaaftale-annemette-voss-1

3) Jeg vil halvere mit indtag af kød

Det sekund jeg havde takket ja til denne kampagne for Danmarks Naturfredningsforening var det som om at ti-øren faldt. Eller som om at det var lige dét, der skulle til for at give mig det sidste skub. Jeg har længe gerne villet spise mindre kød, men jeg er  gift med en mand, der elsker bøffer, jeg har tre drenge, der helst bare vil leve af bacon (den ene sagde faktisk “bacon”, som sit første ord!) og jeg selv er glad for kød. Så hvad gør man?

Jeg har valgt en ganske simpel tilgang. Vi spiser stadig kød stort hver dag her i familien! HVER DAG! Og det har jeg tænkt mig, at vi bliver ved med. Men forskellen er, at jeg nu er begyndt at stege alle frikadellerne og så, inden de ryger på bordet, komme halvdelen i en tupperware, der ryger i køleskabet. Det er en simpel måde at sikre mig, at der nu er kød til to dage af den samme mængde kød som altid. det samme gælder bøffer. Fremfor en bøf til hver, så får vi bare en halv bøf. Micky har ikke brokket sig, og ungerne har ikke engang bemærket det. Men det halverer forbruget af kød. Ganske enkelt. Og det har på ingen måde været svært.

Så ja, det er vel nok dagens allerbedste råd, hvis man vil i gang med små, simple tiltag, der kan gøre en forskel.

klimaaftale-annemette-voss-11

Husk nu lige at tjekke den dér Klima-aftale ud. Det tager et par minutter. Det er en god idé, og der sker blot det, at du lige skærper din bevidsthed. Det kræver ikke noget, at du laver en klima-aftale, og du bliver ikke holdt op på det. Så gør det. For sjov, og fordi det er alvor!

 

En reaktion

  1. Super indlæg, og no worries. Helt som du siger, så har haters deres helt egen agenda. Jo mere de kan pege fingre, jo bedre fremstår de, indtil man går deres eget liv igennem. For hvad gør en hater andet end at brokke sig? Ikke en dyt…

    Det værste af det hele er, at det er præcis den adfærd, hvor alt bare aldrig er nok, der gør, at folk til sidst enten bliver deprimerede eller giver op.

    Derfor: stor tommel-op for at du tager stilling, og I tager de valg, der føles rigtige for jer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN