Der mangler ganske enkelt modvægt på vægtskålen

Kære venner, læsere, mødre – og fædre…for that matter. Jeg bliver nødt til at blande mig.

Her til morgen udgav jeg først en instagram story, dernæst et instagrampost for bagefter at dele samme billede og tekst på min Facebookkonto – og nu sidder jeg her og skriver på bloggen. Alt sammen om samme emne.

Men jeg føler, at der mangler modvægt til hele Danmarks opdragelsesmoder, Lola Jensen, der her til morgen kom med noget ret interessante udtalelser i Go’morgen DK.

Lad mig allerførst slå fast, så vi undgår misforståelser – jeg kan godt lide Lola. Sådan virkelig! Jeg er ikke enig i alt hun siger, men hun siger da ind i mellem nogle okay ting og det hænder, at jeg finder et guldkorn hist og her i hendes mange farverige udtalelser. Hun er i øvrigt skide sød – jeg har haft fornøjelsen af at interviewe hende i Sådanmark – og hun er godt selskab, det vil jeg slet ikke løbe fra.

Men jeg er ikke enig i de udtalelser hun lavede i dag. Jeg er virkelig uenig i, at vi i Danmark bør se en nedadgående kurve i forhold til hvormange billeder vi deler af vores børn på Sociale medier. Ikke at jeg mener at vi bør se en stigning…jeg synes bare ikke, at det er noget der vedrører “os alle”. Jeg synes det er en individuel sag, som Lola ikke burde gøres til ekspert på.

Jeg blev virkelig harm over, at TV2 ikke havde sørget for, at der var en anden person i studiet, der måske kunne komme med en modreaktion eller et alternativ til hendes holdninger, fordi jeg synes de var skarpe og faktisk lidt dømmende. Jeg synes i hvert fald, at hendes påstand om, at man skal lade være med at dele billeder af børn (under 14-15 år) på SoMe, medmindre man har en ‘rigtig god historie’, er noget vås. Det giver simpelthen ikke mening – fordi det alene stiller så mange spørgsmål ved, hvad en god historie så er. Og derudover så er det – igen – en individuel sag. Ikke noget der findes en overordnet hovedregel for, som Lola kan sætte op, som vi så kan følge…allesammen i trop.

Men her stoppede hun ikke – hun kom også med råd og bud på hvilke historier, der så kunne betragtes som ‘gode nok’ til, at det kan betragtes som forsvarligt at dele billeder af sine børn. – Igen vil jeg gerne sige stop. En god historie skal vi da selv vurdere, hvad er. Og hvis man har lyst til at dele et billede af sit barn – alene pga. den kærlighed man bliver overvældet med – eller noget helt andet – uden at der er en god historie, der knytter sig til billedet, ja, så synes jeg ikke, at Lolas udtalelser skal skabe tvivl hos forældre, om det nu også er okay.

Jeg er fuldstændig bevidst omkring, at Lolas udtalelser er en guide. Det er hendes holdning og hendes bud på hvad man kan gøre. Man er i sin frie, gode ret til at vælge til og fra – præcis som jeg selv gør med hendes mange råd og idéer til forældre.

Men det vil jeg gerne lige minde DIG om. DU er i din ret til SELV at vurdere, hvad der er korrekt i DIN verden omkring DINE børn. Du behøver ikke være flov over at dele billeder af dine børn. Du er helt normal…også selvom der IKKE var en god historie, der knyttede sig til billedet.

Fordi når en familievejleder får alenetid på nationalt morgen-tv, UDEN at nogen sætter spørgsmålstegn ved det hun siger, ja, så kunne man jo godt få den idé, at hendes ord betragtes som sandhed. Som en god og fornuftig, og skal vi kalde det retfærdig guideline. Og ved I hvad, det synes jeg personligt slet ikke, at det var. Det var en guideline, som jeg på ingen måde kunne bruge til andet end inspiration til at skrive dette blogindlæg.

Det er så min mening. MIN. Ikke et ønske om, at DU skal være enig med mig. Men det er modvægt til Lola, og det manglede, som sagt.

Jeg deler selv billeder af mine børn. Ikke mange, synes jeg selv. Jeg deler billeder med ryggen og siden til – i ny og næ – af mine to ældste, fordi deres far ikke ønsker deres ansigter eksponeret. Det respekterer jeg sådan i ret bred udstrækning – jeg indgår et kompromis, vil jeg sige – jeg har heldigvis også ret til at vurdere situationens “alvor”. De to store bliver i øvrigt altid spurgt inden jeg deler noget. Det skal godkendes af dem først. Luca bliver vist i full frontal jævnligt, og han er også med i reklamer nogle gange. Og eftersom han kun er knap 3 år gammel bliver han ikke spurgt, det er et valg Micky og jeg træffer for ham…altså at han gerne må medvirke på billeder og reklamer. Det har jeg i øvrigt selv gjort som barn, og jeg mener ikke at det er farligt eller en glidebane. Men hey, igen, feel free to disagree.

Lad mig i øvrigt minde om, at forældre træffer alle mulige afgørende valg for deres børn. Uden at verden er på den anden ende. Vi beslutter og bestemmer hvilke skoler de skal gå i, hvem de får legeaftaler med, hvilken mad de spiser (her kunne jeg godt finde på at løfte en pegefinger ny og næ), og så meget andet. Fordi det er forældrenes ansvar og ‘job’ at træffe valg for deres børn.

Sagen er den, at forældre er ligeså forskellige som børn er forskellige. Vi minder måske nok om hinanden på rigtig mange punkter, men vi er ikke ens og vores vej frem i verden er forskellig. Og lad der ikke være tvivl om min holdning…Vi skal med 100% sikkerhed passe på børnene. Vi skal respektere dem og deres grænser og vi skal ikke krænke vores børn. (fuck det ord, krænke – jeg bliver sgu næsten krænket bare jeg læser ordet krænke…det er 2018 mest misbrugte ord, ja sorry! men det er en anden sag.)

Men here goes…nu kommer pointen. Vi skal også beskytte forældreskabet. Vi skal respektere det og ikke bryde med forældreskabets grænser. Forældre er i deres ret til selv at vurdere hvad, der er rigtigt for dem og deres børn. Lola er i sin ret til at vurdere, jeg er i min ret til at vurdere, og DU er i din ret til at vurdere.

Derfor vil jeg IKKE fortælle dig, at vi i Danmark bør glædes over det, hvis der kommer en nedadgående kurve i forhold til hvor mange billeder folk deler af deres børn på SoMe. Det vil jeg ikke, fordi med den udtalelse, så fortæller jeg, at jeg synes, folk deler mere end de bør. Og der er IKKE min opgave at bedømme.

Så jeg vil opfordre til, at du deler, hvad du mener er rigtigt for dig og din familie. Velovervejet naturligvis.

4 reaktioner

 1. Igen rigtig godt skrevet!

  Jeg deler flittigt billeder af mine børn, hovedsageligt på facebook. Dette har jeg altid gjort, da al min familie bor i Jylland (jeg selv på Sjælland) og dette er en nem måde for dem, at følge med i vores og børnenes liv på. Hvis andre ikke gider at se på det, må de scrolle forbi, eller UN-friend mig….

 2. Kære Annemette.

  Jeg har slet ikke børn, så min kommentar omhandler ikke dit indlæg 🙂 Og dog… Jeg vil blot sige at jeg synes det er så fedt at følge med i den udvikling du har været igennem (modsat de som faldt fra den anden dag!), da det også kommer til udtryk i din skrivestil, udmeldinger, holdninger og personlige indlæg. Det er fedt at du viser holdninger til diverse mere eller mindre betændte emner og selvom du får udtrykt din holdning, så skriver du altid enormt diplomatisk og ikke fordømmende over for andre – hvilket er en utrolig svær disciplin på skrift! Du er altid velformuleret og uden stavefejl – hvilket bare giver et godt flow for os som læser på den anden side af skærmen, og man kan mærke du gør dig umage! Tak for det! Jeg håber at du får et fantastisk år med fuld fart på den positive udvikling og at du fortsat vil udvikle dig selv såvel som din forretning og din blog. Og nyd så de fede glimmer bukser og skab noget ravage i dem 🙂 KH Mie

 3. Jeg er enig i din pointe. Vi forældre har ret til selv at vælge og vurdere situationer.
  Men personligt kunne jeg godt tænke mig, at flere forældre var lidt mere kritiske, inden de fx lægger et billede op at deres nøgne barn på stranden.
  Vi forældre har en ret til selv at bestemme, men vi har også et ansvar. Men det er bare min mening 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN