Budapest guide

Okay, selvom jeg virkelig tænkte, at det ikke ville blive et efterspurgt blogpost – ja, så må man nogle gange bare gøre, som der bliver sagt. Og der blev “sagt”, at jeg skulle skrive en guide til Budapest. Jeg har vel fået op mod 100 henvendelser på Instagram de sidste par dage med følgere, der gerne vil have en guide til min yndlingsby – så here you go.

Micky og jeg har været i Budapest 3 gange nu. Og vi bliver ved med at vende tilbage, det kan I være helt sikre på. Det startede med at Micky gav mig en rejse i januer for 1 1/2 år siden, – hvor vi, skal det siges, tilbragte 4 dage i 14 minusgrader, men blev SÅ vilde med byen, at vi straks bestilte en sommerferie i Budapest for familien med en uges ophold med Balatonsøen.

Læs mere om vores rejser: Budapest og Balaton sommer 2017Børnevenlig ferie ved BalatonsøenBudapest januar 2017

De åbenlyse fordele ved Budapest er:

Solen skinner næsten altid i sommersæsonen.

Der er varmt.
Det ligger kun 1 time 45 min væk med fly
Det er billigt at rejse hertil
Det er billigt at opholde sig i Budapest (både hoteller og mad er billigt)
Det er, måske nok, den smukkeste storby jeg har været i.
Det ligger kun en times kørsel fra Balatonsøen, hvis man gerne vil bade…

Flyrejse og transport:

Vi rejser altid med Norwegian til Budapest. Det tager 1 time 45 min og er altid ret nemt. Man kan få virkelig billige billetter, hvis man er ude i god tid – så skynd dig at booke.

Når man ankommer til lufthavnen i Budapest skal man finde en slags transport ind til byen, hvor hotel eller lejlighed (afhængigt af hvad man vælger) ligger. Vi kan anbefale at købe transporten i ankomsthallen hos MiniBUD, hvor man betaler for transport begge veje med det samme. Så kan man booke firmaet til at komme og hente én en time inden man skal være i lufthavnen på hjemrejsedagen. Det er så nemt og koster ca 250 kr for to personer i alt tur/retur. Det er mere effektivt end taxi og du er sikker på at prisen er “fast”, så du ikke bliver snydt.

Steder hvor du skal spise:

Bistro Déryné: Vores absolutte yndlings restaurant i Budapest er Michelinrestauranten Bistro Déryné. Det lyder dyrt, men det er det sådan set ikke. For to personer inkl. vin, cocktails og god mad betaler man ca. 1300-2000 kr. Det er ok for en Michelinrestaurant, synes vi. Stemningen på restauranten er magisk. Der er afslappet betjening fra tjenere, der danser med til musikken og der er lyskæder i kulørte farver. Der er fransk-klingende jazz/lounge musik og duft af blomster. Sådan er det bare på Déryné. Magisk. Romantisk som bare pokker. Simpelthen.

Menueen er enkel. Det handler mest om gode bøffer og lækkert tilbehør. Det er ikke sådan noget meget “fint” og “elegant” mad, men mere rustikt og bare fuldstændig suverænt på alle måder. Smagsmæssigt altid lige i øjet og maden passer til stemningen. De serverer gode vine, også en del finere vine fra Ungarn, som jo bare bidrager til en endnu mere autentisk stemning, når man nu er i Ungarn, ik?!

Mazel Tov: Et andet fantastisk sted, som på det varmeste kan anbefales er Mazel Tov i det jødiske kvarter. Det er en restaurant/cocktailbar hvor man kan tage for sig af små enkle jødiske specialteter. Det er klart et sted, hvor man bestiller flere retter fra menueen og deler med alle omkring bordet. Andet ville være synd. Vi kan anbefale at man bestiller en Hummus Plate med tilbehør af falafel og shawarma, som bare smager så englene synger.

Deres cocktailkort er også temmelig uovertruffent. Særligt deres hot cocktails er helt fantastiske, hvis man er dernede om vinteren. Men om sommeren, så er det nok mere en kølig cocktail, der står øverst på ønskelisten – min yndlingscocktail på Mazel Tov er en “Hugo”. Frisk med hyldeblomst, mynte og lime. Sjovt nok, når nu min ældste søn hedder Hugo-Sander.

Tom George Budapest: Italiens når det er aller-allerbedst. Vi fandt ved et tilfælde denne restaurant, fordi vi lige var lidt snack-sultne. Det endte dog med at spiste os god mætte i lidt af hvert fra menueen. De laver lækre pizzas og nogle uforglemmelige grissini med tomatdip. Micky spise en cæsarsalat, der var så stor, at den kunne mætte en hest (haha) – men altså størrelsen på portionerne fejlede ikke noget. Derudover så ligger restauranten på et rigtigt hyggeligt gadehjørne med kig til en stor kirke og i gåafstand til Donau. Så man kan hurtigt efter maden smutte forbi Anjuna ice pops (længere nede i listen) for en is, og så sætte kurs mod vandet, hvor man kan nyde solnedgangen over byen. Bare en idé.

Hummus bar: Hummus Bar er en kæde, som du støder på flere steder i Budapest. særligt i det jødiske kvarter. HEr får man for nærmest ingen penge et lækkert måltid. Men der er sådan lidt “fast food” over konceptet – bare af høj standard. så Hummus bar vil vi anbefale til frokost, hvor man er on-the-go.

Anjuna Ice Pops: Hvis du er vild med is – sådan nogle luksus ispinde hvor alt er hjemmelavet, så skal du finde frem til Anjuna Ice Pops. Her synes jeg, at du skal prøve kokosisen, hvis du kan lide kokos. Eller den med pistacie. Under alle omstændigheder bør du ikke snyde dig selv for de bedste hjemmelavede ispinde, jeg nogensinde har smagt. Anjuna Ice pops i Budapest, adresse: 1051 Budapest v. kerület, Sas Utca 7.

Chez Dodo: Hvis du er macaron-lover som jeg, så skal du gøre dig selv den tjeneste at smutte forbi Chez dodo, hvor de har det største udvalg af håndlavede, frisklavede og unikke macarons jeg længe har set. Kun i Frankring, i Cannes, har jeg set noget der overgår. De er så lækre, de er bagt til perfektion, og smagen tager dig til himlen. Chez Dodo ligger i øvrigt lige ved siden af Anjune Ice Pops, så det er jo nemt – to fluer med ét smæk!

Box Donut: Man kan få en donut, der er firkantet og fyldt med creme brulée creme og som knaser af karamelliseret sukker på toppen. Og som i øvrigt smager temmelig lækkert! Just saying! Du må ikke nyde dig selv for den. Jeg er stadig ulykkelig over, at vi glemte at om Box Donuts denne gang. Det må ikke ske igen.

rejse til budapest box donut

Steder som du skal se:

Oplev byen til fods: Jeg kan anbefale at man går rundt i byen. Går og går og går. Budapest er en by, der bør opleves til fods, og man bør også gå “med næsen i sky” – bare kig op – så skal du nok se noget spændende. Der er så mange smukke bygningsfacader, hvis man bare liiiiige retter blikket op fra gadeniveau og kigger lidt opad. Så gå og kig opad. Det vil gøre dig rig på indtryk og oplevelser. Siger det bare.

Parliamentsbygningen: Hvis du er fascineret af arkitektur, som jeg, så vil du helt generelt bare elske at se Budapest. Ikke for at finde moderne hi-tech arkitektur, nej, men for at se på alle de vidunderligt smukke bygninger, der ligger på hvert gadehjørne. Særligt, så skal du gå en smut forbi Parliamentsbygningen, der ligger på Pest-siden med udsigt ud over Donau. Bygningen er et mesterværk i sig selv og den bliver ikke mindre smuk af de omkringliggende omgivelser. Jeg synes, at man skal se Parliamentsbygningen på tæt hold, ved at gå en tur forbi, simpelthen, men man skylder også sig selv at gå over på toppen af Buda-bydelen og kigge over på den smukke bygning.

House of Terror – museum: Historisk set har Budapest meget at byde på. Både rent visuelt pga.  blandt andet de mange skudhuller i facaderne i det jødiske kvarter, gamle faldefærdige bygninger der alle fortæller en historie og smukke arkitekturperler med et touch af noget fra en svunden tid. Der er kunstværker rundt omkring i hele byen, der ofte er symboler på en historie om Ungarn, der var underlagt jerntæppet langt ind i 50’erne. Men særligt museet “House og terror” fortæller hele historien om Budapest, Ungarn og det ungarske folk, der var undertrykt i mange år efter at resten af Europa var befriet efter 2. verdenskrig i 45. Det er tankevækkende og virkelig spændende. Det handler om borgerkrig og oprør og om hvor mange mennesker, der har måtte lade livet for at Ungarn i dag er et frit land.

Øen Margit: Midt ude i Donau, forbundet med en bro, der strækker sig fra Buda til Pest, ligger Margit. En stor rekreativ ø, hvor man bare kan dase hele dagen mellem træer, blomster og springvand. Margit er en ø, hvor der ikke kører biler, og hvor man typisk lejer en tandemcykel eller lign. og så hygger man sig ellers bare med at cykle rundt og opleve alle øens små kroge. Der ligger en stor badeanstalt midt på Margit, som absolut er et besøg værd. Der er både badeland for de små og store termiske pools for voksne. Man kan sagtens (sagtens!) tilbringe en hel dag på Margit. Her kommer man helt ned i gear og væk fra storbyens summen. Der er en ubeskrivelig ro på Margit. Det er lidt ligesom Central Park i New York. En helt anden følelse lige midt i storbyen.

Donau – flodbredden på Pest-siden: Ligesom det er med London og Themsen ligger Budapest sig tæt op ad Donaufloden, der skær sig igennem byen og delen den i to. Buda og Pest. Donau har jeg været så heldig at opleve i 14 graders frost med store tykke isflager på toppen, der langsomt flød ned langs floden med strømmen. Jeg har også oplevet Donau i 30 graders varme, hvor floden bidrager til byen med et køligt sus, og sikrer at man kan komme et sted hen og “trække vejret” i den ellers tætte og varme storby. På alle tidspunkter af året er Donau smuk og et venligt bidrag til byens seværdigheder. Særligt flodbredden på Pestsiden er ret hyggelig med mange små barer og spisesteder, og det er også her man kan købe en sejltur op ad floden, hvis man er til det. Det har vi endnu ikke prøvet, men vi tænker at vi en dag bliver nødt til det. Det ser ret hyggeligt ud, faktisk.

Bydelen Buda: Budapest består af to bydele. Buda og Pest. Pest er bedst til shopping og en mere “moderne” bydel. Det er helt klart også Pest som jeg vil anbefale dig at bo i. Pest er “flad” hvorimod Buda er noget mere kuperet. Så hvis du bor i Buda er det på med dine vandresko fremfor stilletterne. Buda er til gengæld en bydel, som jeg absolut synes er et besøg værd. Der ligger så mange smukke bygninger og kirken, der majestætisk kigger ud over byen fra toppen af Buda er én af de smukkeste jeg har set. Hvis du leder af souvenirs så er Buda også et godt sted at søge.

Steder hvor du skal shoppe:

Buda vs. Pest: Micky og jeg er mest glade for at shoppe i Pest. I den bydel der ligger tæt på Chain Bridge og strækker sig fra flodbredden og ind i Pest bymidte. Her finder man en masse rigtigt gode modebutikker og en god blanding af både ungarske brands og mere klassiske world-brands som Zara, Mango, adidas etc. Der er særlig én butik vi synes er ret sjov, den hedder Budafcknpest, som ligger et par steder i byen. Det er sådan en butik hvor de sælger caps, sneaks og hættetrøjer mm. Ja, man skal være lidt til streetstyle, for at synes om den, men det er vi…så det! Her kan man jo passende købe en sweatshirt med hjem med logo på eller en fed kasket. Jeg er mere til dén slags souvenirs fremfor en eller anden lille lerfigur, der ligner en kirke. Men sådan kan man jo være forskellige.

rejse til budapest3

Hvis du er til at shoppe i storcentre, så ligger der et ret godt storcenter ovre i den lave ende af Buda, hvor man kan finde det meste. Det er sådan et 5-etagers center, men jeg må ærligt bare sige, at jeg synes det var lidt spild af vores tid. Jeg er personligt meget mere til alle de små gader og sjove butikker, der gemmer sig ovre i Pest. Men jeg synes nu lige, at jeg ville nævne det.

Steder hvor du skal bo:

Jeg vil helt klart anbefale at du bor i Pest-bydelen fremfor Buda. Men det har mest noget at gøre med, at så er både shopping og gode spisesteder lige indenfor rækkevidde. Pest er “flad” så du kan gå rundt med stilletter uden at smadre dine fusser. Buda er meget mere kuperet, og derfor egner Buda sig heller ikke til at bo i hvis man kommer med barnevogn. Det kan i hvert flad godt blive lidt besværligt, og man skal være klar på “at tage udfordringen med et smil”… (Det har vi prøvet 😉 )

Vi har både prøvet at bo udenfor byen – ca. 4 km – hvilket egentlig ikke kan anbefales. Det var lidt besværligt at skulle ind til byen hver morgen, og hvis vi havde glemt noget, jamen, så var det bare tough luck. Vi endte med at gå frem og tilbage hver dag fordi vi ikke gad vente på taxa og egentlig heller ikke gad bruge vores penge på taxaer, når vi nu var kommet derned for at opleve en masse.

Vi har også prøvet at booke en Airbnb lejlighed i Pest, ikke så langt fra det jødiske kvarter. Det var super fedt, og fungere optimalt. Så det kan virkelig på det varmeste anbefales.

Denne gang boede vi på Continental Hotel Budapest, som ligger midt i byen. Det var nemt og hotellet er af høj standard. Morgenmadsbuffeten var rigtig god, – ellers noget jeg ikke synes de er såååå gode til i Budapest – altså morgenmad. Til alle andre måltider kan man altid finde mad der er mega lækker. Derudover er der tagterrasse på hotellet hvor der er en mega nice indendørs- og udendørspool samt sauna. Dét var vi glade for, nu hvor der var 28 grader varmt og skyfrit 😉

Nå, det var det for denne gang. Jeg håber I kan bruge det til noget?! Husk, – kom gerne med bidrag til guiden i kommentarfeltet, så alle andre kan få glæde af jeres erfaringer.

6 reaktioner

 1. T A K !!! 😃
  Jeg skal til Budapest i starten af oktober med min storebror og vores mor der fylder 60 år lige om snart. Så vores gave til hende er et smut til storbyen hvor ingen af os har været. Så en guide fra dig var som sendt fra himlen. Så tusinde tak 😃

 2. Tak for en genial guide til Budapest. Det er et sted jeg endnu ikke har været. I 2012 var jeg ganske fascineret i Prag. Sjovt nok VAR jeg faktisk tæt på, at tage til Budapest da jeg skulle have lavet tænder, men endte med at tage til Stettin (Szczecin) i Polen da tiderne passede bedre ift ferie. Det har jeg aldrig fortrudt.
  Men jeg har da lige klikket på stjernen (som favorit i browseren), for når jeg en dag skal se byen, så lyder flere af spisestederne da bare helt perfekte.
  Tak fordi du delte med os læsere. 🙂

 3. Tak for din meget fine rejseguide til Budapest. Super mange gode tips. Elsker selv Budapest endda så meget at jeg og familien er flyttet herned et år. Næste gang du er i byen kan jeg anbefale at du besøger et par af de her steder:
  https://emile.hu i Buda – restaurant i en lækker villa. Meget hjemligt og familieorienteret
  https://borkonyha.hu – Michelin men super priser
  Generelt – husk at smag rødvinene: Solus, Kopar, Pava
  Og fordi du er vild med donuts så gå ikke glip af den her næste gang du er i byen https://mrfunk.hu/hu/fankok.
  Glæder mig til at prøve déryné i aften. Bord bestilt:)

 4. Hvorfor i alverden anbefale en Michelin restaurant, som INTET har at gøre med det fantastiske ungarske køkken? Magisk stemning, eller ej; man får en lige så god, og (vigtigst) en autentisk madoplevelse, for en 10. del af prisen på f.eks. Mátyas pince. Ungarns dygtigste violinvirtuos inkluderet!

 5. Vi er lige kommet hjem fra Budapest – skøn by. Vi spiste på Bistro Déryne – og det var bare fantastisk, lækkert mad og skøn stemning. Så tak for det tip.
  Vi vil også gerne anbefale Restaurant Halaszbastya, som ligger ved Fiskerbastionen og Mathias kirken på Buda-siden, det var lækker mad og super god betjening.
  Et ekstra tip: Om aften er det gratis at komme op på Fiskerbastionen, hvor der er en fantastisk udsigt over Pest.
  Og ja, når man – som vi gjorde – bor i Buda, skal man huske de flade sko, men det er en skøn by, som kan anbefales.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN