Æbletærte med kanel – med sprød mørdej og mazarin

Æbletærte med kanel på rist

Indeholder reklame for min bog Piece of cake

Kan jeg friste med en æbletærte? med kanel, måske?

Den er altså farligt lækker – sådan en blanding mellem en smørfed mazarinkage og en syrligt sød æbletærte. Ja faktisk en slags desserttærte, – så langt vil jeg gå. Den vil helt sikkert gøre sig overordentligt godt med en klump iskold vaniljeis og måske lidt hjemmelavet æblesirup. Nåmen, nu drømmer jeg mig bare væk i talrige idéer, som I nok kan læse.

Men denne æbletærte med kanel smager altså også fremragende med lidt kold creme fraiche, som her på billederne. Hvis du ikke er HELT tændt på idéen alligevel, så skulle du måske prøve min opskrift på små jordbærtærter. De er også bemærkelsesværdigt lækre.

Jeg opdagede for nylig, – til min store overraskelse – at jeg faktisk ikke havde en opskrift på bloggen her på en æbletærte. Det kan jeg ikke have siddende på mig. Nå må jeg hellere straks kaste mig ud i det, fordi jeg ELSKER æbletærte. Og jeg bager gerne selv alle mulige former for æbletærter/æblekager mm. Så bare vent, der kommer helt sikkert flere bud på ovenstående.

Denne gang valgte jeg at gå med sprød mørdej, friskskårne æble og en krydret kanelmazarin. Æble og kanel – you know! Opskrifterne er hentet fra min bog Piece of cake, som du kan købe i min webshop. Jeg har brugt både grundopskrift på mørdej og mazarinfyldet fra hindbærtærten i bogen (dog tilsat kanel).

Måske jeg næste gang skal kaste mig ud i en æbletærte med låg, – eller en æbletærte uden mørdej – men bare i bagt kagedej? Det er også lækkert. Det har jeg haft succes med en del gange. Hvad stemmer I for?

Mangler du noget?

Hvis du i øvrigt synes, at der mangler noget her i mit opskriftsunivers, så hold dig ikke tilbage. Skriv gerne dine idéer til, hvilke opskrifter du drømme om, jeg udvikler – eller bare dem, du savner her på siden. Brug kommentarfeltet her på siden, så kigger jeg på det. På forhånd tak. Du er på den måde med til at gøre min blog endnu bedre.

Æbletærte med kanel

12 pers
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 1 time
bagetid: ca 35-40 min

Mørdej
250 g hvedemel
80 g flormelis
1 nip fint salt
125 g blødt smør
1 æg, str M/L

Kanelmazarin
150 g ren rå marcipan
90 g hvidt sukker
2 tsk kanel
100 g blødt smør
2 æg str M/L

I øvrigt
3-4 røde, sprøde danske æbler
50 g mandler

Tilbehør
2 dl creme fraiche 18%
1-2 tsk vaniljesukker

Sådan laver du en helt uforglemmelig æbletærte med kanel:

Mørdej: Kom mel, flormelis og fint salt i en dyb skål. Skær smørret i små bidder og kom det i melblandingen. Smuldr det mellem fingrene ind i melet, til det minder om revet parmesanost.

Kom ægget i skålen og saml dejen ved at ælte den hurtigt sammen. Et rigtigt godt tip er at vaske hænder, når du kan mærke, at dejen er lige ved at være samlet. På den måde undgår du, at der hænger dej fast på dine fingre, som gør, at du ender med at ælte dejen for længe.

Så snart dejen er samlet – dvs. uden klumper af mel eller smør – triller du den til en kugle. Kom den i en frysepose og tryk den lidt flad. Lad dejen hvile i køleskabet i mindst 1 time – den skal være iskold.

Rul den kolde dej ud i lidt mel på en ren bordplade med en kagerulle til en tykkelse på ca. 2-3 mm.

Løft dejen af bordpladen ved at rulle den op på kagerullen og løfte den over i tærteformen (ca. 25 cm i diameter). Tryk dejen godt fast i formen, i bunden og på siderne, og fjern overskydende dej ved at rulle hen over formens kant med kagerullen.

Overskydende mørdej kan du gemme på køl i en lille uges tid og bruges til mange andre kager.

Tænd ovnen på 170 grader varmluft.

Mazarinfyld: Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Pisk revet marcipan, sukker, kanel og blødt smør godt sammen med en elpisker, til massen er blød og ensartet i konsistensen.

Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk grundigt efter hvert æg.

Fordel mazarinfyldet i tærteformen på den ubagte mørdej.

Skær æblerne i tynde skiver og sæt dem – på højkant – ned i mazarinmassen i et cirkelformet mønster. Se billedet. Drys med hakkede mandler.

Bag kagen i den varme ovn i ca. 35-40 minutter, til fyldet har sat sig.

Lad kagen køle af i formen.

Server kagen lun med kold creme fraiche smagt til med vaniljesukker.

Opskriften er udviklet af Annemette Voss Fridthjof – find flere gode opskrifter på annemettevoss.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN