Hurtig hverdagsmad: Suppe med græskar – og andre gode grøntsagsrester!

Reklame for Rosendahl

Hverdagsmad når det er bedst

Jeg har lavet en drønhamrende god suppe med græskar og en masse andet fra grøntsagsskuffen. Hvis mad skal smage godt – I véd, på den dér måde, hvor man virkelig har en god smag i munden & en god følelse i maven…så er der nogle kriterier, jeg har brug for er indfriet. Og det handler om alt muligt andet end kun smag… Jeg har virkelig ikke lyst til at gå på kompromis med maden mere end maks 2 gange om ugen. De andre 5 dage vil jeg vide, at jeg spiser både sund, nærende og fornuftig mad. Og særligt vigtigt er det, at jeg ved mine børn også får god mad.

Dertil kommer hele klima-ansvaret, som vi jo alle bærer, der går ud på, at jeg altså heller ikke vil være med til at smide mad ud. Det vil jeg bare ikke! Madspild er noget af det værste jeg kan komme i tanke om i en moderne husholdning. Det burde være forbudt (omend jeg godt véd, at det nok ville være en smule overdrevet, og jeg selv ville ryge i spjældet på dén konto…). Men sagen er, at selvom vi allesammen smider mad ud fra tid til anden, så skylder vi os selv, vores bundlinie og vores børn, at tage ansvar og virkelig forsøge at begrænse madspild til et minimum.

Deraf kommer denne opskrift, som jeg nød med min mand en hyggelig eftermiddag, hvor vi var alene hjemme – dog skal det nævnes at opskriften faktisk er ganske børnevenlig, – man kan jo justere chilien. Den er mit bud på en ret bæredygtig hverdagsopskrift, der ikke tager lang tid eller kræver megen energi, og som smager rigtig dejligt. Det er en rigtig efterårsret, der kan varieres i alle mulige retninger, alt afhængig af, hvad du lige har liggende i grøntsagsskuffen i køleskabet.

Vi hyggede os og snakkede om løst og fast – det var faktisk rigtig dejligt. Læs også vores fælles Bucket list her.

suppe med græskar grand cru sense

Grand Cru Sense er bæredygtig designtænkning

Jeg véd at Rosendahl med sit ny Grand Cru Sense-stel har designet et stel, der også forsøger at tænke service ind i en mere bæredygtig retning, hvor tallerkener kan bruges som cover på skåle. Derved undgår man en masse unødig emballage til opbevaring af dagens rester i køleskabet i form af poser, staniol og husholdningsfilm. Det er klart, hvis maden skal opbevares i flere dage på køl, så skal man nok lige have en tætsluttende Tupperware frem af gemmerne, men sådan et tallerken-cover kan nemt holde maden frisk, hvis den alligevel skal nydes dagen efter. Serien matcher tidligere Rosendahl Grand Cru produkter med de velkendte fire riller, hvilket gør, at man også kan ‘nøjes’ med at supplere med de ting, man synes man mangler – og ikke nødvendigvis skal skifte hele køkkenskabet ud. Det er smart designtænkning, hvis I spørger mig.

Nu til suppen…

suppe med græskar Annemette Voss

Suppe med græskar – og andre gode rester

4 pers.
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 25 min

Ingredienser til suppe med græskar
2 fed hvidløg
1 alm. løg
6-7 cm stærk rød chili
1/2 dl olivenolie
1 tsk stødt ingefær
1 tsk spidskommen
1/2 hokkaido græskar (fuld størrelse ca. som en lille håndbold)

Forskellige grøntsagsrester: ex. 3-4 snack-peber, 4-7 gulerødder3-5 kartofler, en håndfuld halvkedelige tomater
6-7 dl koldt vand
1 grøntsagsboullion
2,5 dl piskefløde
salt
peber

Servér med:
Bacon
Creme fraiche
Persille
evt. Brød chips (lavet af rester fra morgenstunden) 

Tip: Andre gode grøntsagsrester du kan anvende til suppen er: porre, pastinak, sellerirod, peberfrugter, løg, blomkål etc. Du kan også sagtens tilsætte et hakket æble til suppen, hvis du lige har et halvkedeligt æble liggende… Jeg holder dog altid lidt igen med meget ‘grønne’ grøntsager som broccoli, spinat og grøn peber til denne type suppe. Det synes jeg ikke bliver lækkert. 

Sådan laver du suppe med græskar:

Hak løget, pres hvidløgene og skær chilien i små stykker. Varm olien op i en stor tykbundet gryde og tilsæt løg, hvidløg, chili, ingefær og spidskommen. Lad det småstege i 2-3 minutter under omrøring. Skru ned for varmen.

Skær græskar og dine andre grøntsagsrester i mindre stykker og kom dem i gryden. Lad det stege ved middel varme i 5 minutter og hæld da koldt vand på, så det lige knap og nap dækker grøntsagerne i gryden – og tilsæt en grøntsagsboullion. Læg låg på gryden og lad det småkoge i 5-10 min.

Steg i mellemtiden bacon og hak persille. Hvis du har noget halvtørt brød kan du skære det i helt tynde skiver, pensle dem med olie og drysse med salt og krydderier. Gril brødskiverne i ovnen i 4-5 minutter, til de er sprøde.

Tag låget af gryden, tilsæt piskefløde og blend suppen jævn med en stavblender. Smag til med salt og peber.

Servér suppen i dybe skåle med creme fraiche, bacon og persille.

Velbekomme.

– hvis du har suppe til overs, stiller du den bare i køleskabet med tallerken som cover, og ved en lille opvarmning er den lige så lækker dagen efter.

Psst: Husk at fortælle mig, hvad du synes om opskriften, hvis du prøver den. Det betyder MEGET mere for mig, end du måske lige går og tror, og det gør mig til en langt bedre opskriftsudvikler at få feedback på mit indhold. Både ris og ros. Så jeg håber, at du vil skrive en kommentar, hvis du har noget på hjerte.

Hvis du er glad for suppe (som jeg), har jeg altså også en mægtig god tomatsuppe opskrift, der har vist sig at være vildt populær!

suppe med græskar Annemette Voss

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN