Pinsekage 2017 (i god tid…)

Opskriften er udviklet for Kgs. Lyngby Provsti

Det er Pinse – om ikke alt for længe, sådan da. Men jeg kan godt lide at være ude i god tid, særligt når det drejer sig om arbejdsopgaver, som jeg bliver bedt om at løse – hvilket denne opskrift egentlig er: en opgave. Jeg blev kontaktet af Kgs. Lyngby Provsti, som gerne ville have mig til at udvikle en lækker opskrift på årets pinsekage. Kagen skal serveres ved dette års pinsegudstjeneste i det fri – på Frilandsmuseet d 5. juni. Jeg bor selv lige ved siden af Frilandmuseet, så mon ikke jeg lige kigger over og ser hvordan det tager sig ud?! Tanken er, at der er en masse mennesker, der frivilligt skal bage “min” pinsekage efter denne opskrift og så skal der serveres kage fra et stort fælles kagebord.

Der var nogle krav til hvordan kagen skulle serveres, som derfor har været med til at definere slutresultatet.

 1. For det første, så skal kagen kunne bages af “helt almindelige mennesker” med helt almindelig formåen i et køkken.
 2. For det andet, så skal kagen kunne serveres udendørs på en potentielt varm sommerdag, og den skal kunne stå ude i et par timer uden at blive dårlig.
 3. Og sidst men ikke mindst, så skal kagen være inspireret af farven rød, som er Pinsens farve.

Så ergo, for at opfylde punkt 1 tog jeg udgangspunkt i nemme ingredienser, der kan handles i alle supermarkeder. Jeg valgte at bygge opskriften op omkring to grunddeje, der er nemme at gå til og jeg valgte at pynten skulle være fleksibel – således at alle vil kunne dekorere, på hver sin måde.

For at opfylde punkt 2 måtte jeg droppe alt, der hed cremer og flødeskum. Det blev nødt til at være en slags “tørkage” eller sandkage. Noget, der ikke ville blive hverken tørt eller surt af at stå ude i varmen. Derfor kom jeg frem til denne kombination af en lækker sandkage med hindbær, tilsat mazarinmasse, som er med til at holde krummen fugtig længere.

Punkt 3 giver næsten sig selv. Jeg valgte at kagen kan pyntes med valgfri rød pynt. Det kan være glasur, dannebrogsflag, røde bær osv. Kun fantasien sætter grænser. (men hey, I ved måske allerede godt, at jeg er mest til bær og blomster!)

IMG_4924 (1)

IMG_4918 (1)

(ja ja, der var endda en fotograf forbi og tage billeder af kagen!)

IMG_4940 (1)

(…Pssst…der er en youtube video på vej til jer med how-to på denne kage 😉 )

Pinsekagen 2017 

12 pers.
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 40 min
bagetid: ca 50-60 min

Mazarinmasse
200 g ren rå marcipan
120 g hvidt sukker
70 g blødt smør
1 æg, str L – stuetemp.

Sandkagedej
1 polynesisk vaniljestang, kornene heraf
180 g hvidt sukker
180 g blødt smør
3 æg, str L – stuetemp.
2 æggeblommer – stuetemp.
130 g hvedemel
1 tsk bagepulver

I øvrigt
150 g friske rengjorte hindbær
30 g grofthakkede mandler
1 spsk flormelis til pynt
Masser af røde bær og blomster til pynt

Sådan gør du 

Start med at tænde for ovnen på 170 grader varmluft. Beklæd i øvrigt en springform med bagepapir på bund og sider (diameter 23 cm).

Mazarinmasse: Ælt marcipan og sukker sammen, tilsæt smørret lidt efter lidt – brug hænderne, så du tydeligt kan mærke om massen er helt jævn uden klumper. Ælt ægget i til slut.

Sandkagedej: Pisk med en elpisker vaniljekorn, sukker og blødt smør sammen længe til det er hvidt og luftigt. Pisk ét æg i ad gangen og til sidst æggeblommer. Sørg for at piske grundigt mellem hvert æg. Sigt hvedemel og bagepulver og vend det i massen.

Bland mazarinmassen sammen med sandkagedejen. Fordel dejen i formen og tryk friske hindbær jævnt fordelt ned i dejen. Drys med de hakkede mandler. Bag kagen ved 170 grader varmluft i ca 50-60 min.

Lad kagen køle af i formen. Drys med flormelis inden servering og dekorer med rigeligt røde bær, roser eller lign. Temaet er rød – så bare giv den gas.

IMG_4949 (1)

IMG_4941 (1)

0/5 (0 Reviews)

5 reaktioner

 1. Hej Annemette
  Den kage vil jeg meget gerne bage, den ser så lækker og saftig ud.
  Hvilken størrelse springform vil du anbefale, hvis jeg bager halv portion?
  Glæder mig til at høre fra dig:)
  Kagekram Dorte

 2. Hej Annemette
  tænker jeg vil prøve at bage din kage hertil pinse 🙂 har du et forslag til lidt snask – creme eller lign
  hilsen Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN

Hej. Hvor er det dejligt, at du har valgt at kigge forbi min blog. Jeg hedder Annemette Voss Fridthjof. Jeg er mor, hustru, datter og søster – og så elsker jeg virkelig kanelsnegle. Altså af hele mit hjerte. Jeg er oprindeligt uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, men efter jeg vandt Den store bagedyst 2013 tog mit liv en drejning. I dag arbejder jeg som blogger, kogebogsforfatter og foredragsholder – ja, jeg har endda været tv-vært i et par år, og er i dag også fast kagedame i køkkenet på Go’morgen Danmark. 
 
Jeg er super åben, kærlig og følsom. En slags struktureret æstetiker, der er ret ligeglad med nullermænd i hjørnerne. Jeg er virkelig kreativ. Stenbuk. Sjov, synes jeg selv. Og så er jeg vel det man kalder en forholdsvis god taber men en rigtig dårlig vinder…eller noget i den dur. Det værste jeg ved er illoyalitet og tørbagte kager. Og nårh ja, jeg siger min mening.
 
Mine tre børn er drenge, og min mand hedder Micky. Det synes drengene er ret fedt, fordi det lyder som Mickey Mouse. Micky arbejder med noget, jeg ikke helt forstår. Men det er noget med salg og apps – og noget med at være ret klog. Han er alt det jeg ikke er. Alt det jeg ikke kan leve med. Og alt det jeg ikke kan leve uden. Og så er han den vildeste sucker for tech-udstyr. Micky er også far til min yngste søn. 
 
Jeg er glad. Ikke altid, ikke hele tiden, men hver dag.  

Kom med på mit nyhedsbrev

Webshop