Super nem opskrift på speltboller med fuldkorn

Opskrift på speltboller // Reklame for Lidl

Hvorfor gør melet hele forskellen?

Det betyder utrolig meget for dit bagværk, at du bruger godt mel. Men “godt mel” varierer alt efter hvilket bagværk, du skal lave. Jeg kommer f.eks. aldrig groft speltmel i en sandkage – der foretrækker jeg kagemel eller almindeligt økologisk hvedemel. Og jeg bruger heller ikke speltmel i boller der skal æltes i mange minutter på røremaskine, da speltmelet er lidt mere sart i det, og man derfor nemt kommer til at overælte dejen. Lyder det kompliceret? Det er det egentlig også, og alligevel kan det gøres rigtig nemt – for dig.

Det er jo min opgave som opskriftsudvikler og bagekyndig at sætte mig ind i sagerne, og derefter formidle den viden, jeg tilegner mig til dig på en måde, der giver mening for dig, uanset hvilken bageteknisk kunnen, du måtte have eller ikke have oppe i ærmet. Min opgave er et gøre det forståeligt og ligetil for alle, der bruger mine opskrifter.

opskrift-pa-speltboller-annemette-voss-lidl-8

opskrift-pa-speltboller-annemette-voss-lidl-4

Kort sagt: godt mel er mel, der giver smag og tekstur til dit brød. Mel, som du kan arbejde med, og som udvikler sig både i ælte og hæveprocessen. Jeg foretrækker økologisk mel og gerne stenkværnet. Det har jeg skrevet meget om i min seneste bog om brød, og der er mange, der på bagkant har henvendt sig for at få at vide, hvor de kan få fat i det gode mel, som jeg anbefaler. Det kan I blandt andet i Lidl. Lidls WH-serie, som er en produktserie udarbejdet med gourmetkokken Wassim, sikrer dig kvalitet for gode penge, og byder på en lang række virkelig spændende produkter, heriblandt gode meltyper fra Skærtoft Mølle. Du finder blandt andet Wassim økologisk maltmel, Wassim økologisk stenkværnet rugmel og mit yndlingsmel: Wassim økologisk manitobahvedemel.

Første gang jeg stødte på mel fra Skærtoft Mølle var faktisk igennem produkter, jeg havde købt i Lidl. Jeg blev lynhurtigt afhængig af det lækre mel, der tilfører så meget smag, saftighed sig krumme til mit brød, at jeg nu altid er på jagt efter det stenkværnede mel, når jeg skal bage. Og eftersom jeg gør mange af mine indkøb i Lidl, er det ingen sag.

opskrift-pa-speltboller-annemette-voss-lidl-10

Jeg gør det altid nemt for dig

Mine opskrifter udvikler jeg altid til dig, der gerne vil holdes i hånden hele vejen. Jeg synes det skal være sådan, at alle kan bage mine opskrifter. Både øvede, som vil kunne eksperimentere og videreudvikle på de opskrifter jeg byder ind med, og nybegyndere, der vil finde glæde i rent faktisk at lykkes med en opskrift, uden de store dikkedarer. Det vil sige, at du ‘bare’ skal gøre som der står, og så behøver du sådan set ikke vide mere. Hvis du derimod har bagning helt oppe under neglene og den ene opskrift efter den anden ligger på rygraden, jamen, så er du jo fri til at ‘lege’ meget mere, alt efter ønske.

I opskriften har jeg brugt følgende produkter fra WH-serien: Wassim økologisk tykmælk 3,5%, Wassim økologisk manitobahvedemel, Wassim økologisk stenkværnet fuldkorns speltmel – og som tilbehør Wassim økologisk flødeost, både med og uden hvidløg og Hummus.

opskrift-pa-speltboller-annemette-voss-lidl-13

 

opskrift på speltboller Annemette Voss 9

Og når du er færdig med at bage og nyde bollerne, er du så ikke bare en ‘skat’ at lige smide en kommentar her på siden, hvor du fortæller lidt om din oplevelse med denne opskrift?! Virkede den, hvorfor/hvorfor ikke? Hvad var du i tvivl om, etc? På den måde kan jeg give dig gode svar og blive en endnu bedre opskriftsudvikler. På forhånd tak!

Pssst: har du i øvrigt set alle de andre lækre opskrifter, som jeg har udviklet for Lidl gennem tiden? Og jeg kan da også anbefale, at du prøver denne Trøffelkonfekt med nougat, som jeg udviklede for WH-serien sidste år til jul… nu nærmer julen sig jo alligevel, så det er bare om at komme i gang.

opskrift på speltboller Annemette Voss 3

  •  

Opskrift på speltboller

12 stk
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 30 min
hævetid: 12 timer
bagetid: 15-17 min
(fryseegnet)

Speltboller
10 g gær
4 dl koldt vand
1 dl tykmælk 3,5%
400 g økologisk manitobahvedemel
200 g økologisk stenkværnet fuldkorns speltmel
12 g havsalt

I øvrigt
1 dl økologisk stenkværnet fuldkorns speltmel, til drys på bordplade

Sådan laver du min opskrift på speltboller:

Bagetips: Anvend en stor bred eller dyb skål. Tilbered dejen om aftenen ved 20-tiden, så har du friskbagte boller dagen efter ved 9-tiden. 

Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt tykmælk, manitobahvedemel, speltmel og salt. Rør dejen sammen med en stor grydeske (jeg synes, en stor træske fungerer bedst). Du skal røre i dejen i 10 minutter – sæt uret, så du véd at du ikke snyder. Du behøver ikke røre meget energisk, så du får helt ondt i armen, men du skal bare røre stille og roligt, så dejen bliver ‘trukket’ godt rundt i skålen.

Det er vigtigt at røre dejen længe, men ikke ved for høj og kraftig fart, som du måske ville gøre på en køkkenmaskine med dejkrog. Speltmelet bryder nemmere i sit glutennet, og derfor lover jeg dig et sikkert og godt bageresultat, hvis du blot rører dejen sammen ved håndkraft.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og lad den stå en times tid på køkkenbordet ved stuetemperatur. Sæt derefter dejen i køleskab i ca. 11-12 timer til den er hævet op til dobbelt størrelse.

Varm din ovn op til 250 grader varmluft. Lad 2 bageplader blive i ovnen under opvarmning. (Hvis du ved, hvordan man anvender en bagesten, kan jeg også klart anbefale dig at bruge den til denne opskrift. Hvis ordet ‘Bagesten’ gør dig snotforvirret, så tænk ikke mere over det. Glem, at jeg overhovedet nævnte det!). Sæt en lille bradepande ind i bunden af ovnen med et par dl vand, – den skal blive under både opvarmning såvel om bagning.

Drys bordpladen med fuldkorns speltmel. Vip dejen ud herpå og skær den nænsomt i 12 lige store dele ved hjælp af en våd kniv uden at røre for meget ved dejen. Du skal ikke begynde at ælte eller hive i dejen.

Placer de 12 boller på 2 stykker bagepapir, 6 på hver, med mel-siden nedad. Når ovnen er varm trækker du lynhurtigt bagepapiret med bollerne over på de to brandvarme bageplader og sætter dem tilbage i ovnen. Skru ned til 230 grader varmluft og bag bollerne i 15-17 min til gyldne.

Køl bollerne af på en rist.

Server f.eks. med Wassim Økologisk friskost naturel, et par skiver agurk og et drys salt. Mums, du vil ikke fortryde det.

En reaktion

  1. Tusind tak for dette indlæg. Jeg er VIRKELIG inspireret, for jeg prøvede for over et årti siden, mens jeg var sammen med ex-konen, at jeg ville glæde hende næste morgen. I det forsøg forsøgte jeg at bage boller første gang, og det f*ckede totalt op, fordi gæren åbenbart var ‘død’. Noget hun og mange andre også havde prøvet – og nej, jeg havde ikke hældt for varmt smør over eller nogle af de andre begynderfejl…

    Denne fiasko har gjort, at jeg siden aldrig har rørt ved en bagebog, men efter dit velskrevne indlæg er jeg begyndt at få blod på tanden. Nu skal den nød knækkes frem for alene at tage til bake-off ved det lokale Føtex.

    Når mange andre kan bage, så må jeg saftsuseme også kunne! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN