Mørdej – Nem mørdej opskrift

Nok til to mindre tærter eller én stor. 

Opskrift på mørdej

Mørdej
250 g hvedemel
70 g flormelis
125 blødt smør
½ tsk salt
1 æg

Om mørdej 

Den type mørdej jeg arbejder med, tager udgangspunkt i blødt smør blandet med mel, flormelis og æg. Så tilsætter jeg nogle gange kakao, mandelmel, nødder eller anden smagsgiver. Jeg vælger også nogle gange at anvende grovere melsorter og variere mængden af sukker.

Når man arbejder med mørdej, er det vigtigt at man behandler dejen varsomt. Hvis man får æltet dejen alt for meget, så vil man ende op med en mørdej, der bliver hård – ikke sprød – når den er bagt færdig. Det er også en af grundene til, at jeg vælger at arbejde med blødt smør, hvilket sikrer en hurtig proces

Sådan gør du

Start med at smulre smør og de tørre ingredienser indtil det minder om brødkrummer. Saml da dejen med let sammenpisket æg. Ælt kun lige til dejen er akkurat samlet, ensartet og smidig. Kom dejen i en pose og læg den i køleskabet i en halv time.

Drys et tyndt lag mel ud på bordpladen og rul dejen tyndt ud med en kagerulle. Vær opmærksom på hele tiden at rulle, flytte, rulle og flytte på dejen. Ved at flytte på dejen ofte sikrer man sig at dejen ikke hænger ved bordpladen. Sker det først, så er man nødt til at samle dejen igen og starte forfra med at rulle den ud.

Hvis mørdejen skal bruges som småkager eller bunde til f.eks. medaljer stikkes disse ud med metalforme. Skal dejen anvendes til tærte rulles den op på kagerullen, hvorefter den let og elegant kan rulles ud over tærteformen og nænsomt trykkes på plads i formen.

Ved blindbagning fores den mørdejsklædte tærteform med et stykke bagepapir, som derefter fyldes med linser eller bønner. Dette gøres for at undgå at siderne på tærten glider ned under bagning og at bunden forbliver på plads i stedet for at hæve op og efterlade et hulrum mellem tærteform og mørdej. Blindbag tærten ca 10-15m min. Efter blindbagning kan tærten fyldes med det ønskede fyld, og der kan rulles et tyndt låg ud af den resterende mørdej, som placeres og trykkes godt fast langs kanten. Skær et par små snit i overfladen for at tillade den varme luft at komme ud under bagning, således at tærtens låg ikke revner.

Summary
Published On
Cook Time
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN