Mørdej

Nok til to mindre tærter eller én stor. 

Mørdej
250 g hvedemel
70 g flormelis
125 blødt smør
½ tsk salt
1 æg

Om mørdej 

Den type mørdej jeg arbejder med, tager udgangspunkt i blødt smør blandet med mel, flormelis og æg. Så tilsætter jeg nogle gange kakao, mandelmel, nødder eller anden smagsgiver. Jeg vælger også nogle gange at anvende grovere melsorter og variere mængden af sukker.

Når man arbejder med mørdej, er det vigtigt at man behandler dejen varsomt. Hvis man får æltet dejen alt for meget, så vil man ende op med en mørdej, der bliver hård – ikke sprød – når den er bagt færdig. Det er også en af grundene til, at jeg vælger at arbejde med blødt smør, hvilket sikrer en hurtig proces.

Start med at smulre smør og de tørre ingredienser indtil det minder om brødkrummer. Saml da dejen med let sammenpisket æg. Ælt kun lige til dejen er akkurat samlet, ensartet og smidig. Kom dejen i en pose og læg den i køleskabet i en halv time.

Drys et tyndt lag mel ud på bordpladen og rul dejen tyndt ud med en kagerulle. Vær opmærksom på hele tiden at rulle, flytte, rulle og flytte på dejen. Ved at flytte på dejen ofte sikrer man sig at dejen ikke hænger ved bordpladen. Sker det først, så er man nødt til at samle dejen igen og starte forfra med at rulle den ud.

Hvis mørdejen skal bruges som småkager eller bunde til f.eks. medaljer stikkes disse ud med metalforme. Skal dejen anvendes til tærte rulles den op på kagerullen, hvorefter den let og elegant kan rulles ud over tærteformen og nænsomt trykkes på plads i formen.

Ved blindbagning fores den mørdejsklædte tærteform med et stykke bagepapir, som derefter fyldes med linser eller bønner. Dette gøres for at undgå at siderne på tærten glider ned under bagning og at bunden forbliver på plads i stedet for at hæve op og efterlade et hulrum mellem tærteform og mørdej. Blindbag tærten ca 10-15m min. Efter blindbagning kan tærten fyldes med det ønskede fyld, og der kan rulles et tyndt låg ud af den resterende mørdej, som placeres og trykkes godt fast langs kanten. Skær et par små snit i overfladen for at tillade den varme luft at komme ud under bagning, således at tærtens låg ikke revner.

0/5 (0 Reviews)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN

Hej. Hvor er det dejligt, at du har valgt at kigge forbi min blog. Jeg hedder Annemette Voss Fridthjof. Jeg er mor, hustru, datter og søster – og så elsker jeg virkelig kanelsnegle. Altså af hele mit hjerte. Jeg er oprindeligt uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, men efter jeg vandt Den store bagedyst 2013 tog mit liv en drejning. I dag arbejder jeg som blogger, kogebogsforfatter og foredragsholder – ja, jeg har endda været tv-vært i et par år, og er i dag også fast kagedame i køkkenet på Go’morgen Danmark. 
 
Jeg er super åben, kærlig og følsom. En slags struktureret æstetiker, der er ret ligeglad med nullermænd i hjørnerne. Jeg er virkelig kreativ. Stenbuk. Sjov, synes jeg selv. Og så er jeg vel det man kalder en forholdsvis god taber men en rigtig dårlig vinder…eller noget i den dur. Det værste jeg ved er illoyalitet og tørbagte kager. Og nårh ja, jeg siger min mening.
 
Mine tre børn er drenge, og min mand hedder Micky. Det synes drengene er ret fedt, fordi det lyder som Mickey Mouse. Micky arbejder med noget, jeg ikke helt forstår. Men det er noget med salg og apps – og noget med at være ret klog. Han er alt det jeg ikke er. Alt det jeg ikke kan leve med. Og alt det jeg ikke kan leve uden. Og så er han den vildeste sucker for tech-udstyr. Micky er også far til min yngste søn. 
 
Jeg er glad. Ikke altid, ikke hele tiden, men hver dag.  

Kom med på mit nyhedsbrev

Webshop