Fødselsdagslagkage // Lagkage med nøddebunde, bærmousse, æble og mørkt chokoladeomslag.

Lagkage nøddebunde brombær 1

Smagen er dejlig frisk og fyldig af både syrlige æbler, forskellige bær og mørk chokolade – lagt sammen med sprøde knasende nøddebunde. En rigtig favorit i min verden. Og så er det en kage, der er blevet bagt i mange forklædninger, lige siden at jeg lavede en lignende i Den store bagedyst i 2013. Dengang hed den mormors æblelagkage. Nu hedder den Fødselsdagslagkage, fordi jeg har bagt den til min venindes datter i anledning af hendes fødselsdag – sjovt nok ;).

Det særligt smarte ved denne lagkage med nøddebunde og lækkert fyld er, at du kan lave den i ét hug – altså uden at den nødvendigvis skal stå på køl natten over.

Masser af mine andre lækre lagkager finder du lige her: Lagkager

Here goes:

Lagkage med nøddebunde (bær, æble, chokolade)

NOTE: Se grundig step-by-step gennemgang af samling nederst i indlægget i billeder.

16 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: 3 timer
køleskabstid: 4 timer (køleskab) eller 1,5 time (fryser)

Æblegrød

3 blade husblas
1 polynesisk vaniljestang
100 g hvidt sukker
800 g æbler i tern – uden skræl og skrog (f.eks. elstar)
2 øko citroner, fintrevet skal og saft

Nøddebunde, 3 stk

300 g usaltede nødder (hasselnød/cashewnød/mandler/valnød – eller en blanding)
300 g hvedemel
300 g hvidt sukker
300 g blødt smør
1,5 tsk bagepulver
et nip havsalt
+ 6 spsk solbærmarmelade til at smørre på.

Bærgrød

1 polynesisk vaniljestang
200 g hvidt sukker
200 g ribs
100 g blåbær
100 g jordbær
(eller bare 400 g frossen skovbærblanding)
1 øko citron, saften heraf

Topping af bærgrød

3 blade husblas
2 dl blendet, sigtet bærgrød (se herover)

Mousse med bær

4 blade husblas
resten af bærgrøden, ca 2-3 dl (se herover)
2 dl ymer
4 dl piskefløde

Chokoladeomslag og pynt

400 g god mørk chokolade + et stykke kageplast
250 g friske brombær
guld- og bronzestøv

Lagkage nøddebunde brombær 4

Sådan gør du

Æblegrød: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 min. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i mundrette stykker. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Riv skallen fint på den ene citron og pres saften ud af begge. Kog æbler, vaniljesukker, sukker, den tomme vaniljestang, citronskal og -saft op og lad det småsimre i 10-15 minutter til æblerne kan moses groft ved hjælp af et piskeris. Tag gryden af varmen. Fisk den tomme vaniljestang op og kassér den. Kom den udblødte og afdryppede husblas op i den varme æblegrød og rør det godt sammen. Fordel æblegrøden på en stor flad tallerken så den hurtigere køler af, – dæk til med husholdningsfilm. Tilbered i mellemtiden nøddebunde og mousse med bær.

Nøddebunde: Hak nødderne fint i en minihakker til størrelsen minder om risgryn. Ælt alle ingredienserne sammen til massen er ensartet. Del dejen i 3 lige store dele. Hver del presses ud i en springform (diameter ca. 26 cm) beklædt med bagepapir på bunden og bages enkeltvis ved 180 grader i ca. 12-15 min pr. bund til bunden er let gylden på overfladen. Når en bund er bagt færdig tages den ud af ovnen og køler af i formen, hvorefter den befries fra formen, hvori den næste bund nu kan bages. (Bag enten i én form af flere omgange eller bag i tre lige store forme.)

Forberedelser til mousse og topping: Læg i to skåle fyldt med rigeligt koldt vand hhv. 3 og 4 blade husblas i blød.

Bærgrød: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, den tomme vaniljestang, bær og citronsaft op ved middel varme og lad det småsimre i 15 min. Fisk den tomme vaniljestang op og kasser den. Blend grøden helt fint og sigt den, så alle små kerner fjernes.

Topping af bærgrød: Tag 2 dl af grøden fra, som skal anvendes til topping på kagen. Tilsæt de 3 blade udblødt husblas og rør det godt sammen. Stil til side, så det svaler mens resten tilberedes.

Mousse med bær: Nu skal du anvende de 4 blade udblødt husblas, som er nævnt tidligere. Hvis resten bærgrøden stadig er lun (ikke den del, der skal anvendes til topping, men den del, som var til overs) opløses den udblødte og afdryppede husblas direkte i grøden. Ellers må grøden lige varmes lidt op. Tilsæt ymer og rør det godt sammen. Pisk fløden til let flødeskum og vend den sammen med ymer-bærgrøden ad to omgange. Stil moussen til side mens du bygger kagen op.

Opbygning af kagen

Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs siden. Læg den ene nøddebund i formen og smør den med 3 spsk solbærmarmelade. Fordel æblemosen i et jævnt lag ovenpå bunden og placer endnu en nøddebund, der også smørres med 3 spsk marmelade herpå. Fordel bærmoussen henover nøddebunden, glat overfladen, læg den sidste nøddebund på som “låg” og giv kagen et let tryk, så den samler sig. Hæld nu den tyktflydende topping af bærgrød ud over kagen. Bank kagen let mod bordet, så den samler sig og toppingen bliver blank og glat. Sæt kagen på køl i mindst 4 timer – eller 1,5 time i fryseren.

Befri kagen fra springformen og sæt den på det fad, som du ønsker at servere den på. Skær dernæst kagen fri af kageplast ved hjælp af en lille skarp kniv. Glat kagens sider, hvis de er meget ujævne. Lad bare kagen stå på køkkenbordet mens du lige tilbereder chokoladen.

Chokoladeomslag: Klip et stykke kageplast til, så det passer i omkredsen af kagen og læg det klar på bordpladen. Temperer 400 g mørk chokolade og smør det ud over kageplasten. Så snart chokoladen begynder at sætte sig, ridses der med en tandstikker en bølget linie langs den øverste kant.  Kageplasten vikles rundt om kagen med chokoladesiden indad. Sæt kagen på køl i 10 min, og befri den dernæst fra kageplasten. Knæk den øverste kant af, den del, der er over den bølgede rids. Dekorer med brombær og drys med guld- og bronzestøv.

Særligt denne Lagkage med jordbær og nougat-chokomousse kunne også lige være noget for dig.

Et lille godt tip: Du kan hele året rundt købe frosne, økologiske ribs og de helt rigtige små intense blåbær i Irma – jeg finder dem også i SuperBrugsen ind i mellem. Just saying.

Step-by-step gennemgang i billeder
Lagkage nøddebunde step 1

 

Først lægges den ene nøddebund i formen og smørres med solbærmarmelade. HUSK kageplast langs kanten.

Lagkage nøddebunde step 2

Fordel æblegrøden i et jævnt lag ovenpå.

Lagkage nøddebunde step 3

Læg endnu en nøddebund på og smør solbærmarmelade ud over.

Lagkage nøddebunde step 4Fordel moussen i et jævnt lag. Bank evt lige kagen mod bordet et par gange, så den samler sig og luftbobler bankes bort.


Lagkage nøddebunde step 5

Læg den sidste nøddebund på som låg – her vender jeg bagsiden af bunden opad for at få en glat og jævn overflade!

Lagkage nøddebunde step 6

Fordel grøden som topping.

Lagkage nøddebunde step 7

Sæt på køl eller frys til mousse og æblegrød har sat sig. (4 timer i køleskab / 1,5 time i fryseren)

Temperer chokoladen og fordel den på kageplasten, som passer i omkreds til kagen.

Smør chokoladen ud. Når den begynder at sætte sig ridses der med en tandstik en bølget linie langs den ene, øverste, kant af kageplasten.

Lagkage nøddebunde brombær

Vikl chokoladeomslaget om kagen. Sæt på køl. Dekorer med bær, guld- og bronzestøv.

Lagkage nøddebunde brombær 2

 

 

 

15 reaktioner

  1. Hej Anne-Mette
    Vil jeg kunne bruge æblegrøden til en kage, der skal overtrækkes med fondant? Jeg vil gerne lave en form for æblelagkage til min søns dåb, men jeg er usikker på, om grøden i din opskrift sætter sig nok til, at det vil være muligt at smører kagen op?

  2. Hej Anne-Mette,

    Jeg vil gerne lave denne kage til min søns barnedåb. Vi har en gæst som har glutenallergi. Jeg kan se, at der skal anvendes mel i nøddebundene. Er det muligt at undlade dette eller tilsætte noget andet? Har tidligere forsøgt med glutenfri mel, men synes ikke kagerne opnår samme effekt.
    Derudover er det muligt at lave kagen om fredagen/lørdag? 🙂

    1. Kære Christina,

      jeg tænker at du bare skal bage nogle glutenfri nøddebunde – der findes mange gode opskrifter. Men alternativt kunne du jo lave en lille pertionsanretning til gæsten med allergi – hvor du kommer hakkede nødder, æblemosen og bærmoussen i glas. Og så dekorerer med lidt mærk chokolade.?
      Du kan i øvrgt sagtens lave kagen to dage i forvejen.
      Knus

    1. Ja det kan du godt, men de er meget sprøde, hvis du bager dem for længe. Så vær opmærksom på det!

  3. Hej Anne Mette!
    Jeg vil forsøge mig med noget ala din kage til min fars 60års på lørdag.
    Jeg er lidt i tvivl vedr chokoladekanten. Hvordan undgår jeg at chokoladen knækker, når kageplasten kommes udenpå kagen? Og hvordan gør mere præcist med den bølgede kant? Skraber man det overskydende chokolade af, eller hvordan?

    Og tak for en god side, med masser af løkker inspiration,

    Mvh
    Dorthe

  4. Hej Anne-mette.
    Kan man godt lave kagen dagen før den skal serveres?
    Eller anbefaler du at, den bliver bagt/lavet samme dag?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN