Intens lagkage med havtorn og lakrids

Jeg er ved at skrive en lagkagebog. Og den kan I sagtens glæde jer til… selvom der går et godt stykke tid før den udkommer. Men spørgsmålet er: skal denne kage med i bogen?! Bag den og husk at give en tilbagemelding i kommentarfeltet.

Knus AM

Intens lagkage med havtorn og lakrids

(Se nederst for en grundig gennemgang i billeder)

8 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: 2,5 time
bagetid: 30-35 min.
køleskabstid: 2 + 2 timer

Lakridscreme
2 blade husblas
120 g hvid chokolade
4 dl piskefløde
1,5 tsk rå lakridspulver
2 stjerneanis

Chokoladeganache
200 g god mørk chokolade, 70%
200 ml piskefløde

Mandelbunde
3 æg, str M
1/2 polynesisk vaniljestang
140 g lyst rørsukker
65 g mandler
65 g hvedemel
1 tsk bagepulver
et nip fint salt

Havtorngelé
4 blade husblas
200 g havtorn, frossen eller frisk
85 g lyst rørsukker
2 citroner, saften

Chokoladeomslag og pynt
400 g god mørk chokolade
hvid choko-drys
pistacienødder
guldstøv

Lav kagen i følgende rækkefølge: 

Lakridscreme: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak chokoladen fint eller anvend chokoladeknapper (ikke overtrækschokolade). Kom fløde, lakridspulver og stjerneanis op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt den hvide chokolade og rør det godt sammen. Sigt lakridsfløden og kassér stjerneanisen. Rør den udblødte, afdryppede husblas ud i den varme lakridsfløde og dæk den til med husblas, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt lakridsfløden på køl i mindst 2 timer, til den er helt køleskabskold (tjek med termometer, den skal være maks 5 grader).

Chokoladeganache: Hak chokoladen fint og kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld 1/3 af den varme fløde over chokoladen. Rør med en dejskaber i små cirkulære bevægelser i bunden af skålen til en elastisk kerne af chokolade former sig i skålen. Tilsæt resten af fløden over to omgange mens du fortsat rører efter samme metode. Sæt ganachen til side i en times tid, mens den langsomt sætter sig og bliver smørbar.

Mandelbunde: Del æggene i blommer og hvider. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Pisk æggeblommer, vaniljesukker og sukker sammen til en lys og luftig æggesnaps. Pisk i en anden skål æggehviderne faste. Hak mandlerne fint i en minihakker og rør dem i æggesnapsen. Sigt hvedemel, bagepulver, og salt ned i snapsen og vend det forsigtigt sammen. Rør 1/4 af æggehviderne i massen for at gøre den mere lind. Vend dernæst resten af æggehviderne forsigtigt i æggemassen til en ensartet dej. Kom dejen i en springform eller en bagering med diameter på ca 20 cm. Bag bunden ved 180 grader i ca. 30-35 min. til den giver efter ved let tryk. Lad bunden køle helt af i formen inden den skæres fri og flækkes i tre lige tykke dele ved hjælp af en brødkniv.

Havtorngelé: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kog havtorn, sukker og citronsaft op. Lad det simre i ca. 5-10 min. Blend det til en grødet masse med en stavblender, og passér det gennem en sigte for at fjerne kernerne. Rør den udblødte, afdryppede husblas ud i den varme havtornlage. Sæt på køl til geléen er tyktflydende.

Opbygning: Se billederne nederst… Rengør din springform eller anvend en kagering, som du placerer på et fladt fad. Kom et stykke kageplast ned langs siden og placer en mandelbund nederst. Smør bunden med et tyndt lag chokoladeganache – du skal anvende ca. 2 spsk. Fordel den tyktflydende gelé henover bunden og sæt kagen på køl til geléen har sat sig. Det tager en times tid.

Tag lakridscremen ud af køleskabet og pisk den fast med en el-pisker. Fordel 1/3 af lakridscremen ovenpå havtorngeléen. Læg en mandelbund på, smør den med 2 spsk ganache og fordel resten af lakridscremen herpå. Læg den sidste bund på og giv kagen et let tryk. Sæt kagen på køl i mindst 2 timer til cremerne har sat sig. Resten af ganachen kommes i en sprøjtepose med en lille glat tylle.

Tag kagen ud fra køleskabet og sæt den på det fad, som du vil servere på. Fjern kageplasten og smør kanten glat, hvis den er meget ujævn.

Klip et stykke kageplast til, så det passer i omkredsen af kagen og læg det klar på bordpladen. Temperer 400 g mørk chokolade og smør det ud over kageplasten. Så snart chokoladen begynder at sætte sig vikles kageplasten rundt om kagen med chokoladesiden indad. Afsæt toppe af chokoladeganache ovenpå kagen og drys med lidt hakket hvid chokolade og pistacienødder. Drys med lidt guldstøv. Sæt kagen på køl i 10 min, og befri den dernæst fra kageplasten.

Velbekomme.

img_0468

Finthakkede mandler…

img_0475

fordel dejen i formen…

img_0480

Blend havtornlagen…

img_0483

Sigt kernerne fra…

img_0485

Opløs husblassen i den lune lage…

img_0490

Las bunden køle af inden den flækkes…

img_0493

Flæk bunden i tre lige tykke dele…

img_0494

Smør lidt ganache ud over bunden…

img_0495

Hæld havtorngelé over…

img_0499

Pisk lakridscremen fast…

img_0500

Sådan skal den se ud…

img_0502

Fordel 1/3 af lakridscremen  ovenpå geléen…

img_0503

Placer endnu en bund smurt med ganache…

img_0504

Fordel resten af lakridscremen herpå…

img_0507

Tryk den øverste bund let fast. Sæt kagen på køl i et par timer…

img_0522

Fjern kageplasten…

img_0525

Fordel tempereret chokolade ud over et stykke kageplast…

img_0526

Smør det jævnt ud…

img_0527

Når chokoladen sætter sig lidt vikles båndet om kagen…

 

img_0529

Når chokoladen har sat kan kageplasten fjernes…

img_0531

Dekorer med små toppe af ganache…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN