Guide til spiselige blomster

I er rigtigt mange, der ofte skriver til mig – særligt på Instagram – hvor man køber spiselige blomster, og hvilke kan kan spise. Jeg vil gøre mit bedste for at give jer en lille, simpel guide, der kan anvendes i det daglige.

Der finde utroligt mange spiselige blomster. Men det er de færreste, der er til at få fat på. Husk, at for at man kan spise dem, så må de ikke være sprøjtede og helst ikke være blomster fra vejkanten, eftersom bilos ikke er specielt sund for kroppen, right 😉

Så altså, man skal helst anvende blomster fra haven, eller fra økologiske planter.

Her er de spiselige blomster, som jeg typisk anvender, og som jeg har haft nemt ved at finde.

Roser
Alle slags roser kan som udgangspunkt spises, men naturligvis ikke de sprøjtede fra butikken. Man må ud og plukke i naturen eller fra en busk i haven. Jeg er mest vild med de roser, der også afgiver duft – f.eks. hybenroser. Der både smager skønt og er utroligt smukke.

Stedmoderblomster og hornvioler
Det kan være svært at kende forskel, men de er også beslægtede. De kommer i alverdens smukke farver og størrelser. De er nemme at finde i butikkerne, men de er oftest sprøjtede. Så må du gøre op med dig selv, om du vil spise dem. Jeg kan ikke anbefale det. Men de kan jo godt pynte på kagen, uden nødvendigvis at skulle spises. Jeg finder økologiske hornvioler og stedmoderblomster hos gartnerier, der efterhånden er blevet gode til at indkøbe økologiske bloster og urter.

Timianblomster
Fra krydderurten timian kommer den en fin lilla blomst. Den går godt til hvid chokolade og citron – synes jeg.

Forglemmigej
Jeg har langs stakittet i min have Forglemmigej. Det er de fineste små blå sarte blomster. Og de kan spises. Yay. De er utroligt smukke på tærter, på salater eller ovenpå en portion koldskål. De smager ikke af så meget – men så bare nyd den smukke farve. Naturen er jo helt utrolig.

Blomsterkarse (tallerkensmækker)
De smager lidt af peber. Men de er simpelthen så flotte og blomsten fra planten har de mest intense og elegante gule og orange nuancer. Jeg synes de går rigtigt godt i salater og til kød – særligt er de lækre sammen med en salat af vandmelon, jordbær og feta. Siger det bare!

Solbærsalvie
Jeg er helt vild med solbærsalvie. Og faktisk også de andre duftsalvier, når vi nu er i gang. Der finde også ananassalvie, appelsinsalve og honningmelonsalvie. Solbærsalvien har en meget smuk rød blomst, der fungerer rigtig godt i salater og på desserter. Men der er ikke voldsomt mange blomster på planten, – i hvert fald ikke efter min erfaring – så jeg sparer lidt på den, i modsætning til f.eks. hornviolerne, hvor der jo er virkelig mange blomster på én plante.

Appelsintagetes (nok den mest almindelige tagetes)
Der finde ret mange arter af tagetes. Men den (nok) mest almindelige er den orange appelsintagetes, som jeg husker fra mine bedsteforældres kolonihave. Den er orange og dufter skønt af appelsin. Den er egentlig anvendelig som krydderurt og blomsterne kan med fordel anvendes i dressinger, på salat, til fisk osv. De er også gode til kager. Man kan selv dyrke dem, og plante dem ud i foråret. Men de er også ret nemme at finde i en økologisk udgave.

Bellis (tusindfryd)
Jeg ELSKER når foråret kommer og græsplænen forvandles til et grønt-hvidt broget tæppe af græstotter og bellis. Det betyder nemlig at sommeren er på vej, og at jeg endelig kan få fingrene i naturens egen kagepynt. De er så søde på kager og i salater. Det er bare at komme i gang med at plukke.

Syrener
Med sine smukke nuancer af hvid, lys lilla og intens violet er syrener gudesmukke. Jeg havde glemt dem her på listen, men blev heldigvis lige mindet om dem af en opmærksom læser. Syrener er rigtigt gode på kager og i salater og smager rent faktisk rigtig godt. Og lige nu (maj-juni) er der sæson for syrener!

Jeg bruger naturligvis mange andre slags blomster – og jeg skal nok løbende opdatere jer. Men dette var et lille udpluk af de mest almindelige i mit køkken.

8 reaktioner

 1. Sikke en fin guide, blomster gør bare så meget for kagerne! Dog vil jeg tilføje syrener, som er min foretrukne spiselige blomst til både kager, salater & isterninger – især når nu de smager lidt sødt og ikke af plante;-)
  Smil til dig!
  Laura // LMinside<3

 2. Dejligt med vejledning i spiselige blomster. Kan du fortælle hvilke, der blomstrer hvornår? Jeg er især interesseret i de skønneste muligheder her i maj måned;-)
  Evt også hvilke blade, der smager godt i slutningen af maj.

 3. Er der nogle af dem man evt. Kan så indendørs? Eller har du andre spiselige blomster man godt kunne have indenfor?

 4. Hej Anne Mette
  Hvor kan jeg købe tørrede hornvioler?
  Jeg vil nemlig lave blommer i Madeira (efter din super opskrift)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN