Grove burgerboller med havre – bløde og lækre!

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-12

REKLAME for GRAM

Jeg elsker at bage burgerboller, fordi det er nemt, og så smager en burger simpelthen bedre med friskbagte boller end med sådan nogle kedelige købe-boller. Og selvom jeg foretrækker hvidt brød, så véd jeg jo godt, når jeg har ansvaret for en helt familie ernæring, at lidt grovere versioner kan være meget godt fra tid til anden. 

Så de her grove burgerboller med havre er lidt sådan en mellemvej. De er bløde og lækre som almindelige hvide burgerboller, men de har lidt mere smag og sturkturen er en anelse grovere. Faktisk, må jeg indrømme, at det blev nogle mægtigt gode burgerboller, og det er lige før jeg synes, at de er på ligefod med de hvide. Dét er i sig selv en bedrift i min verden (jeg ELSKER hvidt brød!). 

Så prøv den her opskrift – jeg tror ikke, du vil fortryde det. Bollerne her egner sig også rigtig godt som sandwichbrød eller til morgenmaden. 

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-4

Lidt om mit valg af ovn 

Inden vi går i gang med at bage, vil jeg blot sætte et par ord på valget af min ovn. Den er fra GRAMen pyrolyseovn i energiklasse A – fordi jeg er indgået et længerevarende samarbejde med samme – og jeg er blevet rigtigt glad for den. Jeg kunne aldrig finde på at investere i en ovn med forudsindstillede funktioner, fordi det ganske enkelt ikke matcher mit behov. Jeg synes at de ovne, der har alle mulige funktioner og forudsindstillinger er top-smarte, hvis man ikke selv er den store mad- og bageentusiast, og har en hverdag hvor det bare skal være nemt – men jeg vil genre kunne arbejde meget intuitivt med min ovn at skal kunne skrue op og ned lige som det passer mig uden at skulle igennem en helt digital menu først. Derfor har jeg også valgt en ovn, på den helt gammeldags facon – men knapper, der skruer op og ned øjeblikkeligt. 

Jeg bager altid på varmluft – af flere årsager. Jeg vil gerne gøre det nemt for mine læsere, så når du bruger en opskirft fra af mine bøger eller en opskrift her på bloggen, jamen så ved du, at du kan regne med, at det er varmluft. Ensrettede opskrifter er for mig vejen frem. Derfor er varmluftfunktionen i min ovn fra GRAM meget vigtig for mig. Ovnen skal simpelthen fordele varmen lige, for at undgå kager og brød, der er brændt i den ene side og helt ubagt i den anden. Det har vi sikkert allesammen prøvet, eller hvad?! Den her ovn virker. 

Derudover så var det vigtigt for mig med en ovn, der har et stort indre rum, så jeg kan få nogle plader med plads til så mange kager ad gangen som muligt. Og jeg ville gerne have en ovn med de dér teleskopudtræk, som den her ovn har. Det gør det meget nemmere at håndtere tunge bageplader mm. Og guderne skal vide, at når man bager 8..10..20 plader bagværk på en dag (hvilket hænder) så kan man sagtens blive træt i armene af at hive plader ind og ud konstant.

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-7

Nu til opskriften på de grove burgerboller

6-8 stk.
sværhedsgrad: let
Arbejdstid: 30 min
Hævetid: 30 + 45 min.
Bagetid: 12-15 min

Dej til grove burgerboller
50 g smør
25 g gær

3 dl lunkent vand
300 g hvedemel
150 g stenformalet hvedemel
50 g finvalsede havregryn

10 g fint salt
50 g sukker
+ 2 spsk finvalsede havregryn til at drysse med

Sådan laver du der bedste grove burgerboller med havre:

Start med at smelte smørret og lad det køle lidt af det kun er lunt. Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt lidt hvedemel og dernæst salt og sukker. Rør det sammen. Kom resten af melet i blandingen samt det smeltede, afkølede smør og ælt dejen på en køkkenmaskine ved fuld kraft til dejen slipper skålens sider. 

Lad dejen hæve under fugtigt klæde til dobbelt størrelse i 30-50 min. (Tjek til dejen, dem må ikke hæve helt uhæmmet op).

Dyp en spiseske i vand og form 8 lige store klatter dej med skeen. Tryk den ene side af bollerne direkte ned i en skål med havregryn, såedes at der sætter sig et jævnt tæt lag gryn på overfladen. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, havregrynssiden vendt opad. Lad bollerne efterhæve i 15 min under fugtigt klæde. Fjern det fugtige klæde, læg et stykke bagepapir ovenpå burgerbollerne, og placer en bagepladen ovenpå bagepapiret – så den er med til at trykke bollerne flade mens de hæver. Lad bollerne hæve yderligere 30 min på denne måde. Forvarm i mellemtiden ovnen til 230 grader og bag da bollerne midt i ovnen i ca. 12-15 min til de er gyldne.

Lad dem køle af og skær dem over.

Få tips til bagningen herunder:

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-1

Sådan her lader du burgerbollerne hæve op. Mellem to stykker bagepapir mellem to bageplader. Den øverste bageplade skal ikke klemmes fast, bare hvile løst ovenpå bollerne, så sikrer du at de hæver udad mod siderne og ikke opad. Og burgerboller skal helst blive lidt brede og flade fremfor høje og tykke. 

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-3

Her kan du se hvordan bollerne ser ud efter hævning inden de ryger ind i ovnen. 

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-5

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-6

Og så er det bare at vente i spænding, mens duften af nybagte grove burgerboller breder sig i køkkenet. 

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-14

Så lækre ser de ud, når burgerbollerne er friskbagte. De fungerer også super godt som morgenbrød eller sandwichboller.

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-2

I vores familie går vi aldrig ned på bacon – min ene søns første ord var bacon! Det siger alt. Og i en god burger, jamen, der hører sig altså bacon til. Stegt på pande på alletiders gode induktionskogeplade fra GRAM (sjovt nok 😉 )

grove-burgerboller-gram-annemette-voss-10

Nu ved jeg godt, at det her var en opskrift på brød – til dig, der har mod på dén slags – men hvad med også at prøve en opskrift på en lækker mazarinkage med hasselnød, havre og citron? Den har jeg også udviklet for GRAM. God bagelyst.

6 reaktioner

  1. Hej! Du mangler lidt at skrive at havregrynene skal med melet ned i? Jeg sad i hvert fald og tænkte hvornår du brugte dem 😄
    Men tak for opskriften!

  2. Muligt du snart kan gå over til at lave youtube videoer hvordan man gør? For jeg kan skisme ikke bruge en ske til at forme de boller.. Dejen er så sej at jeg må have den ud på bordet og bruge en dejskærer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFKAGEBOGEN

#BRØDBOGEN

Hej. Hvor er det dejligt, at du har valgt at kigge forbi min blog. Jeg hedder Annemette Voss Fridthjof. Jeg er mor, hustru, datter og søster – og så elsker jeg virkelig kanelsnegle. Altså af hele mit hjerte. Jeg er oprindeligt uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, men efter jeg vandt Den store bagedyst 2013 tog mit liv en drejning. I dag arbejder jeg som blogger, kogebogsforfatter og foredragsholder – ja, jeg har endda været tv-vært i et par år, og er i dag også fast kagedame i køkkenet på Go’morgen Danmark. 
 
Jeg er super åben, kærlig og følsom. En slags struktureret æstetiker, der er ret ligeglad med nullermænd i hjørnerne. Jeg er virkelig kreativ. Stenbuk. Sjov, synes jeg selv. Og så er jeg vel det man kalder en forholdsvis god taber men en rigtig dårlig vinder…eller noget i den dur. Det værste jeg ved er illoyalitet og tørbagte kager. Og nårh ja, jeg siger min mening.
 
Mine tre børn er drenge, og min mand hedder Micky. Det synes drengene er ret fedt, fordi det lyder som Mickey Mouse. Micky arbejder med noget, jeg ikke helt forstår. Men det er noget med salg og apps – og noget med at være ret klog. Han er alt det jeg ikke er. Alt det jeg ikke kan leve med. Og alt det jeg ikke kan leve uden. Og så er han den vildeste sucker for tech-udstyr. Micky er også far til min yngste søn. 
 
Jeg er glad. Ikke altid, ikke hele tiden, men hver dag.  

Webshop