Emilies moussekage, glutenfri (brownie, appelsin, blåbær og ribs)

IMG_8653

Jeg inviterer ind i mellem fremmede ind i mit køkken, og så bager vi. Det er ikke noget jeg gør ofte, men når det lykkes så hygger jeg mig meget med det. På den måde får jeg mulighed for at give noget af min viden videre – sådan helt eksklusivt one-on-one – og det er sjovt, synes jeg.

I denne omgang er det en konfirmand, der har fået vores lille hygge-bage-session i gave af sine forældre. Hun hedder Emilie, og dette er opskriften på hendes kage.

Nyd den, – den er god!

Moussekage på browniebund med appelsin, blåbær og ribs (Emilies moussekage)
(BEMÆRK: Der er en grundig gennemgang i billeder længere nede på siden, så du kan blive holdt i hånden hele vejen!)

12 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: 3 timer
køle-/frysetid: 2 timer, mindst
bagetid: 30 min.

Lav kagen i den rækkefølge, som de forskellige elementer er listet. Husk at læse opskriften godt igennem inden du går i gang.

Til denne kage skal du anvende følgende:
1 springform 20 cm i diameter
1 springform 23 cm i diameter
1 stykke kagepap, 20-23 cm i diameter
1 stykke kageplast, mindst 5 cm i bredden, og 75 cm langt
en stavblender

Browniebund med nødder
100 g æggeblommer
100 g hvidt sukker
100 g smør
100 g god mørk chokolade 70%
50 g blandede, grofthakkede nødder

Browniebund: Pisk æggeblommer og sukker til det er helt hvidt og luftigt. Smelt smørret ved lav varme. Hak chokoladen groft og rør den ud i det lune smør til en homogen masse. Vend chokoladesmørret i æggensnapsen og fordel dejen i en springform (diameter 20 cm) beklædt med bagepapir på bunden. Drys med de grofthakkede nødder. Bag kagen ved 170 grader varmluft i 30 min. Når browniebunden er bagt færdig køler den helt af i formen inden den forsigtigt skæres fri fra formen og bagepapiret fjernes.

Mens bunden bager kan du tilberede appelsincremen.

Appelsincreme med vanilje
1/2 polynesisk vaniljestang
2 spsk hvidt sukker (med top)
2 spsk maizena majsstivelse (med top)
2 dl friskpresset appelsinsaft (ca 2-3 appelsiner)
2 æggeblommer

Appelsincreme: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Rør majsstoivelsen ud i et par spiseskefulde af appelsinsaften. Kom alle ingredienserne op i en lille tykbundet gryde og varm det hele op ved middelhøj varme under konstant piskning. Det kan godt tage et par minutter før der sker noget, men når cremen begynder at tykne er det vigtigt at være over den. Skru evt. en smule ned for blusset og lad cremen koge igennem yderligere 1-2 minutter under kontant piskning. Hæld cremen over på en flad tallerken, dæk overfladen med husholdningsfilm og sæt til afkøling.

(Nu er browniebunden nok ved at være færdig)

Blåbær-ribsmousse
3 blade husblas
1 polynesisk vaniljestang
100 g hvidt sukker
100 g ribs (gerne frosne)
100 g blåbær (gerne frosne, men den gode økologiske slags)
1 øko citron, saft og lidt fintrevet skal
1 dl skyr
2 dl piskefløde

Mousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. I mellemtiden flækkes vaniljestangen på den lange led, skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker, sukker, ribs, blåbærm citronsaft og -skal op i en lille tykbundet gryde og kog det op. Lad det småkoge i ca 10 min. Tag gryden af varmen og lad det svale i 10 min. Tilsæt den afdryppede udblødte husblas og rør det sammen. Rør skyr i. Pisk fløden til let skum…og; – TIP: Nu skal du gøre alt andet klar, inden du vender flødeskummet i bærblandingen.

Anvend en springform på 23 cm i diameter. Læg et stykke kagepap (20-23 cm i diameter) ned i bunden af formen og læg et stykke kageplast ned langs siden. Placer browniebunden i formen, og du vil opdage, at der er et lille hulrum mellem springformen og browniebunden. Det er meningen. Rør den kolde appelsincreme blød og smør den ud over browniebunden. Nu kan du tilberede det sidste ved blåbær-ribsmoussen.

Vend flødeskummet i dne lune blåbær-ribsblanding ad to omgange. Hæld moussen ud over kagen, ved at hælde lige på midten, og observér at moussen løber på plads ud over browniebunden og ned i hulrummet. Bank formen let mod bordet et par gange for at eventuelle luftbobler kommer til overfladen og sprænger. Sæt kagen i fryseren i mindst 2 timer til moussen er fast.

Mens du venter kan du forberede pynt.

Pynt
friske røde ribs
blåbær vendt i guldstøv
røde rosenblade
blomster fra solbærsalvie
isbegonie
skovsyrer

Når kagen har fået en times tid i fryseren kan du tilberede glazen.

Hvid chokoladeglaze med vaniljekorn (lyserød)
4 blade husblas
1 vaniljestang
125 g hvidt sukker
20 g akaciehonning
1,25 dl sødmælk
140 g hvid chokolade
lidt pink pastafarve
lidt hvid konditorfarve

Glaze: Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Flæk vaniljestangen og skrab nænsomt kornene ud. Mas dem sammen med en smule af sukkeret. Kom vaniljesukker, sukker, akaciehonning og mælk op i en lille gryde og bring det i kog ved lav varme. Lad det småsimre i ca. 5 min. Hak chokoladen fint og kom den op i en høj beholder – f.eks. de der “glas”, der følger med en stavblender eller et højt målebæger i plastik. Tag mælkeblandingen af blusset. Lad det svale et minuts tids. Tilsæt den udblødte, afdryppede husblas hertil og rør det forsigtigt sammen UDEN at få pisket luft i mælken. Hæld den varme mælkeblanding forsigtigt over chokoladen ved at hælde langs glassets inderside. Tilsæt pink pastafarve og hvid konditorfarve. Stik, på skrå, en stavblender ned i glasset, så du undgår at få luft ind under blenderen og derved ned i glazen. Blend glazen stille og roligt til en helt ensartet masse mens du hele tiden holder blenderen på bunden af glasset. Træk forsigtigt blenderen op af glazen og lad glazen svale til den er ca. 35 grader. Tjek med termometer. (Det kan sagtens tage en times tid at svale)

Tag den frosne kage ud af fryseren. Befri den for springform og kageplast. Stryg siderne glatte med en varm paletkniv. Placer kagen på en rist eller en skål over en bradepande. Hæld glazen ud over kagen – start langs kanten og arbejd ind mod midten i cirkulære bevægelser. Lad kagen stå et par minutter så glazen sætter sig lidt, fjern de “dråber” der sidder langs kagens bund og løft kagen over på et fad. Dekorer med bær, spiselige blomster osv. Hvad du nu føler for.

Nyd kagen.

BROWNIEBUNDEN

IMG_8600

IMG_8601

IMG_8604

 

APPELSINCREMEN

IMG_8605

IMG_8607

IMG_8609

 

OPBYGNING I FORM

IMG_8611

IMG_8616

IMG_8617

 

BLÅBÆR-RIBSMOUSSE

IMG_8608

IMG_8613

IMG_8618

IMG_8619 IMG_8624

 

GLAZEIMG_8626 IMG_8628 IMG_8631

IMG_8640 IMG_8635 IMG_8637 IMG_8639
IMG_8643 IMG_8644 IMG_8646 IMG_8647

Skærmbillede 2017-06-17 kl. 16.53.04

 

 

4 reaktioner

  1. Det er en meget smuk kage som jeg gerne vil prøve at lave til gæster. Kan den evt laves dagen før?

  2. Hvor ser den god ud! Tak for fantastiske opskrifter.
    Kan man lave glazen med glukosesirup istedet for honning? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN