Dessertkage med appelsin og hindbær (Mors Dag 2017)

IMG_7146

SPONSORERET af og udviklet for Lidl, der ønsker alle mødre en fantastisk Mors dag 🙂

En kage til min mor. Hvad søren skal der i sådan én, og hvad har jeg lyst til at overraske hende med? I flere år har jeg bagt citronsmåkager med karamelfyld til hende, fordi jeg véd, at det er hendes yndlingssmåkager, og at de går lige i hjertet på hende. Men jeg føler ærlig talt også, at min formåen i et køkken er højere og mere raffineret end “kun” småkager, så i år vil jeg virkelig gerne bage noget lidt mere ekstravagant til hende, hvor hun føler, at jeg virkelig har lagt lidt ekstra kærlighed i opgaven.

Når man som mig arbejder med at udvikle opskrifter, så hænder det jo, som nu, at jeg udvikler opskrifterne for forskellige samarbejdspartnere. I denne omgang Lidl. Og det betyder også, at jeg laver kagen et par dage forud for den egentlige mærkedag, så opskriften kan komme alle mine læsere tilgode. Så i dag – fredag – holder vi Snyde Mors dag, og så kan I andre måske lige nå at handle ind og bage den til jer selv eller jeres mødre i tide til på søndag, som er den rigtige Mors dag… – Ja, hvor vi så i øvrigt skal holde fødselsdag for lille Luca, der bliver et år (om tirsdagen egentlig).

Denne kage er blevet til med et ønske om, at min Mor virkelig skal føle sig forkælet. Den er med alt det hun bedst kan lide – og jeg selv synes den er vanvittig elegant. Opskriften er lang, (I know!) – men den er egentlig ikke svær. Jeg har blot brugt meget energi på at være grundig i min vejledning, så jeres bagning lykkes!

Jeg håber I har mod på at kaste jer ud i det. God fornøjelse.
HUSK, der er masser af step-by-step fotos nederst i indlægget

IMG_7138

HUSK, at hvis du bager efter min opskrift, så må du rigtigt gerne dele billeder med #annemettevoss og #sweetcakekarma – og hvis du bruger mine opskrifter til selv at udgive opskrifter på din egen blog – så husk at linke til mig og skriv hvor inspirationen er hentet 🙂 

Dessertkage med appelsin og hindbær (Mors dag 2017)
Alle ingredienserne er købt hos Lidl – og så vidt muligt økologiske.

8 pers.
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 2 timer
bagetid: 15-17 min
køleskabstid: ca 3 timer

Mandelbund med havre
105 g øko mandler
70 g blødt øko smør
100 g lyst øko rørsukker
25 g grovvalsede øko havregryn
et nip havsalt
2 pasteuriserede æggeblommer (ca 40 g)

Mandelbund med havre: Tænd for ovnen på 175 grader varmluft. Kog mandlerne i lidt vand i et par minutter og smut dem fri for hinder. Blend dem i en minihakker til groft mandelmel. Ælt mandelmelet sammen med smør, rørsukker, havregryn og salt til en klistret masse. Tilsæt æggeblommerne og rør det rigtigt godt sammen. Fordel massen i en springform, der er beklædt med bagepapir på bunden og måler ca. 20 cm i diameter. Bag kagebunden midt i ovnen i ca. 15-17 minutter til den er gylden langs kanten. Køl bunden helt af i formen. Skær den forsigtigt fri langs kanten, rengør springformen og kom kagebunden tilbage i formen med et stykke kageplast langs kanten.

Sigtet hindbærsaft
1/2 vaniljestang
45 g lyst øko rørsukker
130 g friske hindbær
fintrevet skal fra 1/2 øko citron
30 g øko citronsaft

Legeret hindbærcreme
110 g sigtet hindbærsaft (se ovenfor)
1 dl øko piskefløde
2 pasteuriserede æggeblommer
10 g maizena majsstivelse
et nip havsalt

Sigtet hindbærsaft: Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukkeret, hindbær, citronskal og -saft op i en lille gryde. Lad lagen småkoge i 5 minutter til alt sukkeret er opløst og hindbærrene kogt ud. Sigt lagen, – sørg for at få al saften med – og kasser frugtkødet, det er kun saften du skal anvende. Det giver 110 g sigtet hindbærsaft. (Hvis der er mindre end 110 g saft, så tilsæt lidt citronsaft og rør det sammen.)

Legeret hindbærcreme: Kom den sigtede hindbærsaft op i en ren lille gryde. Rør piskefløde, æggeblommer og majsstivelsen godt sammen i en lille skål. Majsstivelsen skal være helt opløst. Varm hindbærsaften op til lige under kogepunktet og tilsæt flødeblandingen i en tynd stråle under kraftig piskning. Blev ved med at piske i cremen til den tykner i gryden og slår tydelige bobler. Lad den småkoge i yderligere et minuts tid, mens du fortsat pisker. Tilsæt et nip havsalt, rør det sammen og kom cremen i en ren skål. Dæk til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt cremen i køleskabet i en times tid til den er kold.
Når cremen er kølet af vil den være mere “fast i det” – pisk dernæst cremen smidig igen med en elpisker og fordel den ovenpå kagebunden i formen – gerne med en centimeters afstand til kanten. Sæt kagen på køl mens appelsinmoussen tilberedes.

Appelsinlage
1/2 vaniljestang
40 g lyst øko rørsukker
finrevet skal fra 1/2 øko appelsin
1,5 dl friskpresset appelsinsaft

Appelsinmousse
2 1/2 blad husblas
appelsinlagen (se ovenfor)
2 pasteuriserede æggeblommer
40 g lyst rørsukker
75 g creme fraiche 18%
2,5 dl øko piskefløde

Appelsinlage: Skrab vaniljekornene ud og mas dem sammen med sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukker, fintrevet appelsinskal samt appelsinsaften op i en lille gryde og kog det op. Lad det småkoge i ca 8 min. Sigt lagen og kasser frugtkød samt vaniljestang. Lagen skal anvendes til moussen.

Appelsinmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Opløs husblassen i den stadigt varme appelsinlage. Pisk æggeblommer og sukker til en meget luftig æggesnaps. Rør forsigtigt creme fraichen i. Vend appelsinlagen i æggensnapsen lidt efter lidt. Pisk fløden til en let og luftig flødeskum og vend den sammen med appelsin-snapsen ad et par omgange. Hæld den flydende appelsinmousse ud over kagen i formen og bank den let mod bordet så luftbobler kommer til overfladen og forsvinder. Sæt kagen i fryseren i ca. 2 timer til den har sat sig.

Hvid chokoladeglaze med vaniljekorn
4 blade husblas
1 vaniljestang
125 g hvidt sukker
20 g akaciehonning
1,25 dl sødmælk
140 g hvid chokolade
evt. 1 tsk guldstøv (okay, ærligt – det er ikke købt hos Lidl, men jeg havde det i skuffen)

Dekoration
150 g friske hindbær
brændt hvid chokolade (laves ved at bage hakket hvid chokolade i ca. 10 min ved 200 grader, rør lidt rundt i chokoladen undervejs)
Bellis

Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Flæk vaniljestangen og skrab nænsomt kornene ud. Mas dem sammen med en smule af sukkeret. Kom vaniljesukker, sukker, akaciehonning og mælk op i en lille gryde og bring det i kog ved middel varme. Lad det småsimre i ca. 5 min. Hak chokoladen fint og kom den op i en høj beholder – f.eks. de der “glas”, der følger med en stavblender eller et højt målebæger i plastik. Tag mælkeblandingen af blusset. Lad det svale et minuts tids. Tilsæt den udblødte, afdryppede husblas hertil og rør det forsigtigt sammen UDEN at få pisket luft i mælken. Hæld den varme mælkeblanding over chokoladen. Tilsæt guldstøv. Stik, på skrå, en stavblender ned i glasset, så du undgår at få luft ind under blenderen og derved ned i glazen. Blend glazen stille og roligt til en helt ensartet masse mens du hele tiden holder blenderen på bunden af glasset. Træk forsigtigt blenderen op af glazen og lad glazen svale til den er ca. 37 grader. Tjek med termometer.

Tag den frosne kage ud af fryseren. Befri den for springform og kageplast. Stryg siderne glatte med en varm paletkniv. Placer kagen på en rist over en bradepande. Hæld glazen ud over kagen – start langs kanten og arbejd ind mod midten i cirkulære bevægelser. Lad kagen stå et par minutter så glazen “sætter sig” og løft kagen over på et fad. Dekorer med halve friske hindbær, karamelliseret hvid chokolade, spiselige blomster osv. Hvad du nu føler for.

Nyd kagen.

Gør som små 200.000 andre danskere og følg Lidl på deres Facebook-side her.

IMG_7090

Mandler malet til mellemfint mel

IMG_7092

Kagebunden glattes pænt ud i formen inden bagning.

IMG_7097

Kagebunden bages let gylden.

IMG_7093

Sigt hindbærlagen, kasser frugtkødet.

IMG_7094

Sørg for at maizena majsstivelsen er ordentligt rørt ud i fløden.

 

IMG_7098

Dæk hindbærcremen til med husholdningsfilm og kom den på køl. Når den er kold piskes den smidig med en elpisker. (den vil blive lidt lysere i det efter piskning…se herunder)

IMG_7100

Smør hindbærcremen ud, med lidt afstand til kanten.

IMG_7102

Det her er letpisket flødeskum til appelsinmoussen.

IMG_7103

Vend moussen forsigtigt sammen, undgå for mange luftbobler.

IMG_7104

Hæld appelsinmoussen ud over kagen.

IMG_7107

Mens glazen svaler dækkes den til med husholdningsfilm på overfladen.

IMG_7109

Placer den frosne kage på en rist henover en bradepande.

IMG_7111

Hæl galzen over og lad det dryppe af.

IMG_7142

IMG_7119 IMG_7122 IMG_7151

 

7 reaktioner

  1. Hvor den fin, din morsdage kage, den vil, jeg lave til vores datters 18 års fødselsdag på lørdag. Tænker at jeg laver kagen færdig fredag lige bort set fra glazen, kan kagen godt tåle at stå i fryseren natten over ?

  2. Hej Annemette. Tak for mange gode opskrifter 👌🏻😍 hvor mange dage før kan man lave kagen og stille den i fryseren? Kan det stå der fra torsdag aften til lørdag formiddag? Eller er det for længe? Kh Betina.

  3. Hej Annemette, den ser sør’me lækker og smuk ud. Jeg vil forsøge at gi’ mig i kast med den til min søns fødselsdag. Der er flere vegetarer i selskabet. Vil du mene man kan erstatte husblassen med sagoperler eller andet? Mvh Sarah

  4. Hej Anne Mette.
    Jeg har i dag, forsøgt mig med at lave den lækre kage. Det lykkedes faktisk ret godt, men jeg havde problemer med glacen. Gjorde helt som du har beskrevet. Den virkede helt rigtig, dog måske blevet lidt for kold og tyk, og konsekvensen blev, at det var nærmest umuligt at skære kagen ud. Glacen var blevet sej og tykkegummi-agtig. Så smuttede af kagen, da vi skar i den. Hvad kan der være gået galt?
    Vh. Randi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN