Citronmåne med marcipan – lavet på den gammeldags måde

Citronmåne

Når jeg skriver, at citronmånen er lavet på den gammeldags måde, så betyder det, at der er tale om en dej, hvor man blander sandkagedej med mazarinmasse. Det er sådan, jeg selv har lært, at man på god gammeldags, klassisk manér laver en citronmåne. Og sådan forbliver det i min verden. Sandkage med citronsaft er hvad det er – en sandkage med citronsaft. Det er ikke det samme, hvis du spørger mig. Citronmåne skal være mere tæt og kompakt i konsistensen, og have den dér næsten cremede følelse i ganen, når man spiser den. Mums.

Citronmåne – som i gamle dage

12 pers.
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 30 min
bagetid: 45-50 min

Sandkagedej
200 g blødt smør
200 g hvidt sukker
1 tsk vaniljepasta
4 æg, str M/L – stuetemp.
200 g kagemel (eller alm. hvedemel)
1,5 tsk bagepulver
saft og fintrevet skal af 2 øko citroner

Mazarindej
50 g hvidt sukker
80 g ren rå marcipan
50 g blødt smør
1 æg, str M/L – stuetemp.

Citronglasur
150 g flormelis
Citronsaft fra 1-2 øko citroner
evt. lidt pynt, efter eget ønske
– jeg har brugt pistacienødder og skovsyrer

Sådan laver du den bedste citronmåne:

Sandkagedej: Tænd ovnen på 165 grader varmluft. Pisk smør, sukker og vaniljepasta længe til det er helt lyst og luftigt. Tilsæt ét æg ad gangen, og pisk grundigt efter hvert æg. Bland mel og bagepulver og sigt det ned i dejen. Tilsæt også citronsaft og -skal og rør dejen sammen.

Mazarindej: Ælt sukkeret godt sammen med marcipanen ved håndkraft. Tilsæt lidt efter lidt det bløde smør, så du hele tiden kan styre at massen er ensartet. Ælt til slut ægget ind i massen, så du får en meget blød og cremet mazarindej.

Vend forsigtigt sandkagedejen sammen med mazarindejen til én jævn kagedej.

Fyld dejen i en springform med en diameter på ca. 28 cm, der er smurt og drysset med et tyndt lag mel. Bag kagen ved 165 grader varmluft i 45-50 min. Lad kagen køle af i formen, hvorefter den placeres på en fint fad.

Citronglasur: Rør en tyk glasur af flormelis og citronsaft. Fordel glasuren på kagen og lad den sætte sig inden servering. Pynt kagen med pistacienødder, blomster, sukkerpynt eller lign. – lad fantasien bestemme.

Summary
Published On
Cook Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

5 reaktioner

  1. Hej
    Jeg har en lille rest marcipan på 55 gram, kan jeg nøjes med det i opskriften, og kan jeg bruge vaniljesukker istedet for vaniljepasta? ????

  2. Så lækker og let en citronmåne med smæk på citronerne! Kagen vakte stor lykke blandt mine kollegaer! Den bliver bagt igen i weekenden – da den lige skal deles med lidt flere 🙂

  3. Hej Annemette
    Jeg skal prøve at lave din flotte kage.
    Vil jeg kunne lave den dagen før, jeg får gæster?
    God påske

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN