Reklame – opskriften er udviklet for Lidl
Det er altså ikke opskriften, der er Bedstemors. Nej den er min egen. Men selve denne kage, på billederne, er en kage, som vi har lavet til Bedstemor, fordi hun havde fødselsdag. Derfor Bedstemors Brunsviger 🙂
Og normalt så plejer jeg jo at informere jer om alle de særlige økologiske ingredienser, man finder på hylderne hos Lidl, når jeg udvikler opskrifter for dem. Men i denne omgang vil jeg egentlig bare slå at slag for, at man også kan få helt almindelige dagligdagsvarer, præcis som man forventer det, i Lidl. Og der er altid gode økologiske alternativer, hvis man prioriterer den slags, som jeg. Gør som flere hundrede tusind andre danskere og følg med på Lidls Facebookside for flere gode opskrifter, tips og gode tilbud mm.
Bedstemor blev rigtigt glad for kagen, heldigvis. Det var min søn Ferdinand der traf det endelige valg om, at det var en brunsviger, som vi skulle bage til hende – og der skulle naturligvis også pyntes med vingummibamser og flag, som hører sig til på en fødselsdagskage, hvis man spørger ham.
Hvem elsker ikke brunsviger? Det er bare noget af det bedste bagværk, jeg ved af. Også selvom jeg ikke kommer fra Fyn, hvor man jo ellers bager den bedste brunsviger – hvis man altså spørger en fynbo 🙂 Og så er det noget med, at det hedder “brånsvir”…og ikke bruuunsijer, som en københavner ville sige. Haha!
Jeg synes nu nok at min opskrift holder i længden, alligevel. Selvom jeg er jyde, der bor på Sjælland. Og faktisk intet fynsk har i årerne. Min version er med rigeligt snask – som flyder lidt ned i kagen under bagningen – og sådan kan jeg bedst lide den. Men det er der helt sikkert delte meninger om. I Nordjylland spiser de brunsviger med flødeskum på, så det kan man jo også lige give et forsøg…
Godt tip til god brunsviger:
Det vigtigste I skal vide, når I bager brunsviger, er, at dejen skal være meget klistret og fedtet når den fordeles i bageformen. Det er altså ikke som at bage teboller. Husk det nu! Se billederne nederst for en grundig step-by-step gennemgang.
Brunsviger opskrift
Gærdej
50 g gær
2,5 dl sødmælk
100 g smør
3 æg, str M/L
600 g hvedemel
1 spsk lyst rørsukker
1/2 tsk fint salt
Topping
250 g smør
250 g brun farin
– evt. vingummibamser og flag
Sådan laver du brunsviger:
Gærdej: Smuldr gæren i en stor skål. Lun mælken op (hellere lidt for kold end for varm!) og rør gæren ud heri. Smelt smørret ved lav varme og lad det svale. Rør æg, hvedemel, sukker, salt og smeltet smør i mælken og ælt dejen godt sammem ved fuld kraft på en røremaskine med dejkrog (eller ved håndkraft med en grydeske) i ca 10 minutter.
Fordel dejen i en bageform (25 x 30 cm) beklædt med bagepapir. Stil dejen til hævning i ca 1 times tid under et fugtigt klæde.
Topping: Smelt smør og brun farin og lad det små simre i 8-10 minutter til en ensartet karamelmasse. Sluk for varmen og lad det svale mens dejen hæver.
Kom lidt vand på fingerspidserne og tryk dybe huller ned i dejen. Fordel toppingen henover og stil kagen. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 25-30 min.
Køl kagen let af og nyd den! (Det bliver ikke noget problem 😉 )
Tip: Dekorer med vingummibamser og flag, hvis du føler for det!
Step-by-step fotoguide:
Smuldr gæren og oplæs den i lun mælk.
Tilsæt øvrige ingredienser og rør dejen godt sammen på rørekmaskine.
Lad dejen ælte ved fuld kraft i ca 10 minutter til den begynder at slippe skålens sider.
Fordel dejen i en bageform med bagpapir. Lad den hæve under klæde i 1 times tid.
Tryk dybe huller i dejen med fingrene, som du sypper i lidt vand forinden.
Hæld karamellen ud over kagen. Bag kagen.
Lad kagen køle helt af inden den serveres. På den måde samler karamelmassen i ordentligt i kagen.
Her er din indkøbsliste:
Hvis du alligevel står og skal ud og handle i Lidl, så kan du blot følge denne indkøbsliste, så har du alle ingredienserne lige ved hånden.
hvedemel*
lyst rørsukker*
æg*
smør*
sødmælk*
gær*
brun farin
salt
evt. vingummibamser
* = økologisk
Prøv også nogle af mine andre lækre opskrifter – hvis du kan lide brunsviger så er du måske også vild med kanelsnegle?
12 reaktioner
Eeej, send lige et stykke!
– A
I opskriften står der ”1/2 sk fint salt” .. jeg går udfra, det er teské?
Jeps, hermed rettet. Tak
Hvor mange personer er den til ca. ? 😊
Hvor mange personer er den til ca. ? 😊
12pers
Forsøgte mig med opskriften i weekenden, men oplevede at den hævede utroligt meget op, og blev meget høj. Er det fordi jeg har brugt en for lille form, eller hvad kunne det skyldes? 🙂 Den fik lige knap 25 minutter i ovnen.
Håber du kan hjælpe mig, da jeg gerne vil lave den til fødselsdag i næste weekend 😊
Tjo, måske har din form nok været for lille. Det lyder sådan…
Hej, jeg har bagt din brunsviger efter opskriften. Men hvorfor smager og lugter den af gær? Og den er også hævet for meget i bradepanden, til trods for at jeg brugte den str. du anbefalede. Mvh Vibeke
Kære Vibeke, – det er jeg virkelig meget i tvivl om, da jeg ikke selv har prøvet at en dej smager meget af gær. Men, jeg ved dog, at hvis dejen hæver ved for lav temperatur – det vil sige i et køligt rum – og måske ikke hæver helt længe nok – så er der en større chance for at dejen smager af gær, eftersom gærcellerne ikke vil være “brugt”. Det kræver længere tid at hæve ved lav temperatur. Det KAN være årsagen.
Knus
AM
Hejsa
Jeg har bagt din brunsviger og vil bare sige, at det er den bedste brunsviger jeg nogensinde har bagt. Mine kollegaer var også helt vilde med den og den fik så meget ros 🙂🙏🏻
Kære Lone, hvor bliver jeg glad. TAK for at du tager dig tid til at skrive! Knus