Klassisk jordbærlagkage

En helt klassisk jordbærlagkage med jordbærgrød, konditorcreme og luftige lagkagebunde.

Jordbærlagkage

12 pers.
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 2,5 timer
køleskabstid: 2 + 3 timer – gerne natten over

Konditorcreme
1 polynesisk vaniljestang
80 g hvidt sukker
3 dl sødmælk
1 dl piskefløde
4 æggeblommer
40 g maizena majsstivelse
et nip fint bordsalt
+ 2,5 dl piskefløde, vendes i efter afkøling – se opskrift.

Mandelbunde (1 bund, flækkes i 3 stk)
3 æg, str M
175 g rørsukker
½  polynesisk vaniljestang
30 g mandler
70 g hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel

Jordbærgrød
450 g jordbær
250 g hvidt sukker
1 polynesisk vaniljestang
1 citron, fintrevet skal og saft
6 peberkorn
3 tsk melatin + 3 tsk sukker

I øvrigt – til opbygning og pynt
1,5 dl piskefløde
300 g ren rå marcipan
100 g god mørk chokolade
300 g friske ensartede jordbær
3 spsk æblegelé
chokoladeperler fra Valrhona
lidt finthakkede pistacienødder

Konditorcreme: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas dem sammen med lidt af sukkeret. Varm mælken, vaniljesukker og den tomme vaniljestang op til kogepunktet i en lille gryde.

Rør fløden sammen med maizena majsstivelse, sukker og æggeblommer til en ensartet masse. Hæld æggeblandingen direkte ned i den varme mælk under konstant piskning, mens mælken langsomt varmes op, indtil cremen tykner, og den slår bobler. Kog cremen igennem ved medium varme i et par minutter under konstant piskning. Tag cremen af varmen, tilsæt et nip salt, kom den i en ren skål, dæk til med husholdningsfilm og sæt den på køl, til den er helt kold. Det tager et par timer.

TIP: i mellemtiden kan du lave mandelbunde og jordbærgrød.

Når cremen er helt kold piskes den lind med en elpisker. Pisk de 2,5 dl piskefløde til fast skum og vend det sammen med cremen. Kom cremen i en sprøjtepose, læg den på køl – klar til brug.

Mandelbunde: Pisk æg, sukker og vaniljekorn til en meget luftig og tyk æggesnaps. Hak mandlerne fint. Bland mel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i blandingen. Tilsæt de finthakkede mandler og vend det forsigtigt sammen.

Fyld dejen i en springform med en diameter på 23 cm, hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen ved 180 grader i 30 minutter. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri. Flæk bunden i tre lige tykke dele med en savtakket kniv.

Jordbærgrød: Rengør jordbærrene og skær dem i små mundrette stykker. Kog jordbær, sukker, korn fra vaniljestangen samt den tomme -stang, fintrevet citronskal og citronsaft op sammen med de 6 hele peberkorn. Lad det småkoge i 15-20 min ved lav varme. Fisk peberkornene og den tomme vaniljestang op. Jævn grøden med en blanding af melatin og sukker, som røres i under kogning. Lad grøden koge yderlige 5-10 min. Tag af varmen og køl af til stuetemperatur.

Opbygning af kagen: Kom et stykke kageplast ned lags siden i en ren springform på 23 cm i diameter. Læg den ene mandelbund i formen. Pisk 1,5 dl piskefløde til sprøjtefast skum og læg en rand af skum langs kanten af bunden op mod kageplasten. Fordel halvdelen af jordbærgrøden herpå og kom halvdelen af konditorcremen ovenpå. Læg en mandelbund på og gentag. Læg den sidste mandelbund på som “låg” og giv kagen et let tryk med håndfladen for at samle den i formen. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer men endnu bedre, natten over.

Placer dernæst kagen på et fad og befri den fra kageplasten. Rul marcipanen ud til et langt bånd og skær det til, så det passer til kagens omkreds og højde. Beklæd kagens sider med marcipanbåndet.

Smelt chokoladen over vandbad ved meget lav varme og smør den ud over kagens top. Lad den størkne på køl.

Rens jordbærrene og skær dem i helt tynde skiver. Placer dem i et smukt åkande mønster ovenpå kagen. Smelt æblegeléen ved lav varme og pensl den ovenpå jordbærrene. Dekorer med chokoladeperler og hakkede pistacienødder.

 

Skærmbillede 2017-04-09 kl. 10.59.04

Tag gerne @sweetcakekarma eller brug #Sweetcakekarma når du bager nogle af mine opskrifter! Du kan også dele billederne af din kage inde i Facebook-gruppen Club Kagekarma. 

9 reaktioner

 1. Hej Annemette 🙂

  Jeg overvejer at kaste mig ud i at prøve at bage denne lagkage.
  Jeg har ikke den store erfaring med marcipan, og tænker måske, at jeg kan få lidt udfordringer med at skulle rulle det ud samt få det lagt pænt rundt om kagen. Har du mon nogle tips?
  Hilsen Malene

  1. Kære Malene, Yes – det har jeg. Du kan finde masser af gode tips til marcipanovertræk og udrulning på min youtube kanal eller på kagemagi’s youtubekanal.

   KNUS Annemette

 2. Hej Annemette
  Lyder som en skøn kage. Men bliver det øverste chokolade lag hårdt ? -eller er det nemt at skære igennem?
  Tak for opskriften ?
  Venlig hilsen Mie

  1. Ja, det bliver hårdt, men det er jo et helt tyndt lag, så det er nemt at skære igennem. Chokoladen er jo ikke tempereret, så den kan sagtens skæres i 😉 Knus

 3. Hej Annemette 🙂
  Jeg overvejer at lave denne kage til en barnedåb, men er det muligt at smørre den op med smørcreme i stedet for marcipan?
  Hilsen Louise

  1. Uh, det synes jeg altså ikke passer sammen med konditorcremen og resten… Det bliver noget mærkeligt noget…

 4. Hej Annemette
  Hvordan får jeg marcipan helt hvid. Jeg syntes at den man køber der er farvet i forvejen er mega dyr. Håber du kan hjælpe

 5. kan jordbærgrøden frysen i en spiralsilikone form og legges oppå kagen? vil jordbærgrøden se fin ut om den frysen og legges oppå kagen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN