Nemme boller med surdej

Jeg postede dette billede af nogle lækre hjemmebagte boller, som jeg lavede lørdag morgen til min storebrors fødselsdag… Jeg har siden fået mange henvendelser på om jeg ville dele en opskrift!

Ølandshvedeboller lavet med surdej

16 stk.
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 20 min
æltetid: 15 min
hævetid: ca 10 timer
bagetid: ca. 15 min

Opskrift på ølandshvededej
2 spsk surdej (min er på fuldkornshvede)
5 g gær
5 dl koldt vand
450 g økologisk hvedemel
120 g ølandshvedemel
17 g havsalt (evt. Maldon)

TIP: Sørg for at din surdej er frisk og levende. Jeg opfrisker den som regel 10-12 timer før jeg skal bage med den.

Fremgangsmåde:  Rør surdej, gær og vand sammen. Tilsæt mel og salt og lad dejen ælte godt igennem på en røremaskine med dejkrog ved høj hastighed i ca 15 min. til dejen helt slipper siderne af skålen. Hvis du kan trække i dejen, – den minder lidt om tyggegummi, – og den ikke bryder før den er næsten gennemsigtig, så er den æltet korrekt.

Vend dejen i en lille smule smagsneutral olie og stil den til hævning i køleskabet til dobbelt størrelse. Det tager ca. 10-12 timer. Tag dejen ud af køleskabet 30 min inden du arbejder med den.

Vend dejen ud på et bord der er drysset med et jævnt lag hvedemel. Del den meget forsigtigt med en skarp kniv eller en bagespade i 16 lige store stykker. Løft meget forsigtigt hver bolle af bordet og fold siderne lidt ind under bollen, så den runder pænt på overfladen. Placer bollerne fordelt på 2 stykker bagepapir og lad hæve lidt mens ovnen varmes op.

Varm ovnen (med bageplader) op til 250 grader varmluft. Du kan med fordel placere en bradepande i bunden af ovnen med vand i, så der dannes et fugtigt miljø i ovnen, som vil gavne afbagningen af dine boller. Når ovnen er helt varm løftes bagepapiret med bollerne på forsigtigt over på de brandvarme bageplader og bollerne bages i ca. 15 min til de er godt gyldne. Du kan evt. skrue ned til 230 grader efter 5 min.

Velbekomme.

0/5 (0 Reviews)

12 reaktioner

 1. Hej Annemette

  Hvor ser de bare lækre og appetitlige ud…uhm!
  Vil du ved lejlighed fortælle lidt om hvordan man laver en surdej, jeg kunne godt tænke mig at prøve,
  men jeg synes det virke så uoverskueligt/mystisk…

 2. Hvordan laver du egentlig surdejen? Jeg så engang en opskrift på surdej, der tog to minutter at lave med vindruer, men jeg husker ikke lige, hvordan den blev lavet. Men de boller ser så gode ud, at jeg gerne vil prøve at bagedem.

  Mvh Aino 🙂

 3. Hej Annemette. Du skriver at man kan finde opskriften på surdej under dine grundopskrifter. Det har jeg forsøgt, men kan ikke finde nogen. Mvh Michael

  1. Der kan være ret stor forskel på mel. Men jeg vil sige, at jo længere tid du ælter desto større er chancen for at melet optages i dejen… Har du prøvet det?

   Kh
   AM

 4. Hej Annemette, sikke en nem opskrift, dem vil jeg klart prøve at lave i weekenden. Du skriver at man kan stille en bradepande med vand i, i bunden af ovnen – lader du denne stå i hele bagetiden, eller tager du den ud på et tidspunkt?
  Vh Ditte

 5. Long shot, men håber en måske kan svare mig ☺️ Jeg har lavet dejen i går (laver den ofte) men har lavet 2 portioner, kan den ene blive på køl og bages i morgen? 🙈 mvh Rikke

 6. Jeg har for første gang… tror jeg, bagte nogle perfekte boller! Tusind tak for dejlig opskrift Annemette 🙂

 7. De her boller bliver bare gode hver gang, så saftige og sprøde! Mums!
  Den her opskrift er dejlig nem og helt genial. Tak 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN

Hej. Hvor er det dejligt, at du har valgt at kigge forbi min blog. Jeg hedder Annemette Voss Fridthjof. Jeg er mor, hustru, datter og søster – og så elsker jeg virkelig kanelsnegle. Altså af hele mit hjerte. Jeg er oprindeligt uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, men efter jeg vandt Den store bagedyst 2013 tog mit liv en drejning. I dag arbejder jeg som blogger, kogebogsforfatter og foredragsholder – ja, jeg har endda været tv-vært i et par år, og er i dag også fast kagedame i køkkenet på Go’morgen Danmark. 
 
Jeg er super åben, kærlig og følsom. En slags struktureret æstetiker, der er ret ligeglad med nullermænd i hjørnerne. Jeg er virkelig kreativ. Stenbuk. Sjov, synes jeg selv. Og så er jeg vel det man kalder en forholdsvis god taber men en rigtig dårlig vinder…eller noget i den dur. Det værste jeg ved er illoyalitet og tørbagte kager. Og nårh ja, jeg siger min mening.
 
Mine tre børn er drenge, og min mand hedder Micky. Det synes drengene er ret fedt, fordi det lyder som Mickey Mouse. Micky arbejder med noget, jeg ikke helt forstår. Men det er noget med salg og apps – og noget med at være ret klog. Han er alt det jeg ikke er. Alt det jeg ikke kan leve med. Og alt det jeg ikke kan leve uden. Og så er han den vildeste sucker for tech-udstyr. Micky er også far til min yngste søn. 
 
Jeg er glad. Ikke altid, ikke hele tiden, men hver dag.  

Kom med på mit nyhedsbrev

Webshop