SPONSORERET af Lidl – som synes, at gode fædre fortjener forkælelse 😉
Når man har en dreng på 1 år, så må man som mor nok hellere hjælpe lidt til, når der skal afholdes Fars Dag. Jeg tror ikke lige at Luca selv finder på noget 🙂 I 2016 glemte vi traditionen, på trods af, at det var aller første gang at min dejlige kæreste Micky kunne afholde Fars dag. Men i år har jeg besluttet, at der skal noget helt særligt på bordet. Der skal kæles ekstra meget for maden og hyggen – og så må jeg sørge for at Luca giver sin far et ekstra stort kys på dagen.
I samarbejde med Lidl har jeg derfor lavet mit bud på, hvordan man forkæler manden på fars dag.
Og lad mig straks sige, at i min verden, så ville det nemmeste jo bare være at lave en stor lagkage til ham. Men nej. Fordi min kæreste Micky er slet ikke den kageglade type. Ikke fordi han ikke er madglad, bevares, han er bare ikke en stor fan af flødeskum og chokoladesnirkler. Hmmm… Hvad gør man så? Man laver bearnaise. Punktum. Bearnaise (tilmed hjemmelavet) er den direkte vej til Mickys hjerte, og hvis jeg så kan få Luca til at smile sødt til farmand henover middagsbordet – så er lykken gjort.
Men bearnaise i suppe-form er måske liiiige et overkill, så jeg har naturligvis også anskaffet bøffer og kartofler. At jeg så har lavet en mere festlig og farverig udgave af kartoflerne end de klassiske pommes frites – ja, dét må han leve med 😉
Menueen lyder på:
Grillede Rib-eye steaks
Hjemmelavet bearnaise sauce
Kartoffelsalat med rødbeder og friterede kapers på en bund af spinat
Haps! – og need I say, at alle råvarerne er købt i Lidl – ja lige bortset fra de spiselige blomster…men sådan nogle har alle husmødre vel i haven, ik;)
Sådan gør du:
Start med at lave salaten, så saucen og til slut skal de lækre steaks kun steges ganske kort på grillen.
Kartoffelsalat
700 g danske kartofler
2 mellemstore rødbeder
2 spsk olivenolie
1 tsk havsalt
Dressing
1,5 dl creme fraiche 9%
2 tsk dijon sennep
1 spsk olivenolie
1 lille skalotteløg, i meget fine tern
salt og peber
Friterede kapers
1 lille glas kapers
1/2 dl olivenolie
I øvrigt
4 håndfulde friske spinatblade
1 håndfuld frisk karse
1 håndfuld friske ærter
blomsterkarse til pynt
Skræl og kog kartoflerne i letsaltet vand til de er møre, men stadig faste i det. Køl dem af. Skær dem i mundrette stykker. Skræl rødbederne og skær dem i mundrette stykker, vend dem i olivenolie og salt og bag dem møre ved 200 grader varmluft i 25 min. Køl dem af og bland dem sammen med kartoflerne. Rør dressingen sammen og bland den med de kolde kartofler og rødbeder.
Læg spinaten i iskoldt vand mens du klargør resten.
Skyl de små kapers og dyp dem tørre. Varm olien op på en hed pande og friter kapersne i ca 4 minutter til de åbner sig og “popper”. Kom dem på et stykke køkkenrulle så olien kan løbe af.
Anret i en stor skål den afdryppede spinat nederst, læg kartoffelsalaten ovenpå, drys med friterede kapers, masser af karse, ærter og blomsterkarse.
Bearnaise sauce
40 g god hvidvinseddike
30 g tør hvidvin
1 lille skalotteløg, finthakket
5 stængler estragon (uden blade – de skal bruges senere)
salt og peber
200 g smør
70 g æggeblomme
cayenne peber, salt og peber
Estragonbladene fra stænglerne, der blev brugt til essensen
Start med at lave essensen, som skal give dig den helt rette bearnaise smag. Kom hvidvinseddike, hvidvin, finthakket skalotteløg, estragonstængler, salt og peber op i en lille gryde. Kog det op. Lad det små simre i et par minutter og sigt derefter essensen fra. Kasser løg og stængler.
Smelt smørret i en pande ved meget lav varme. De hvide, der synker til bunds, skal ikke bruges. Så når smørret er “klaret”, som det hedder (det må ikke bruse) hælder du det gule, klare smør over i en ren skål og kasserer den hvide masse, der ligger i bunden af panden.
Kom æggeblomme og essensen op i en lille tykbundet gryde. Tænd for blusset på absolut laveste niveau. Du må på INGEN måde skrue op. Bearnaise skiller hvis den bliver varm – den må kun være lun.
Pisk æggeblommerne luftige og skummende sammen med essensen og begynd at tilsætte smørret lidt efter lidt under konstant piskning. Når bearnaisesaucen er tyk, luftig og cremet smages den til med cayennepeber, salt og peber og der tilsættes masser af frisk hakket estragon.
Gril bøfferne og servér.
Bon appetit.