Indeholder reklame for min bog Lagkagebogen
Tak for endnu en hyggelig omgang LIVE-bagning på @sweetcakekarma profilen på Instagram, hvor jeg hver tirsdag og torsdag (så længe Corona stadig er ‘over os’) bager kl 13.00 med det jeg kalder ‘Club Kagekarma’. Alle er velkomne i ‘klubben’, og det kræver ikke nogle særlige forudsætninger at bage med. Man skal jo bare lige huske at handle ind forud for bag-LIVE sessionen, men indkøbslister er altid udgivet på forhånd her på bloggen.
Dette er én af mine fineste kager til dato – det synes jeg virkelig. Den er den perfekt kombination af ‘hjemmelavet’ æstetik og smukt, sirligt håndværk. Jeg er virkelig vild med udtrykket – og det er naturligvis også derfor, at den endte på forsiden af min bog Lagkagebogen. Og så må man jo bare sige, at en fin lys, lagkage med hyldeblomst og danske jordbær vel nok er noget at det mest klassiske, man kan komme i nærheden af, når det kommer til dansk sommer?! Eller hvad? Jeg synes i hvert fald at vi tangerer ‘jordbær med fløde’ her, og det er bare noget af det aller, allerbedste ved Danmark om sommeren. Am I right?
Klik her, hvis du er interesseret i at vide mere om Lagkagebogen.
Når solen står højt på himlen, hyldeblomsterne pryder hvert et gadehjørne og de danske jordbær for alvor har gjort sit indtog i supermarkederne, – så får jeg lyst til lagkage. Sådan virkelig. Lagkage med hyldeblomst og jordbær er bare noget af det bedste. Det er sødt, syrligt, friskt og sommerligt på én gang. Ligeså godt som hjemmelavet koldskål på en lun sommeraften. Og særligt nu, hvor vi er midt i en Corona-krise, og jordbærrene endu ikke er danske i supermarkederne, så drømmer jeg virkelig om følelsen af frihed under en varm sommerhimmel. Denne kage leder tankerne i dén retning. Nyd den. Og bag den igen til sommer, ik’?
Hvis du er mere til hindbær – jamen så er min opskrift på Lagkage med hvid chokolade og hindbær måske lige dig?
Opskrift på hyldeblomstlagkage med jordbær og hvid chokolade
12 pers.
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 1 time 45 min.
køleskabstid: 3-4 timer
bagetid: 30 min
Hyldeblomstcreme
4 blade husblas
5 dl piskefløde
160 g hvid chokolade
1 dl ufortyndet hydeblomstsaft
Vaniljebunde (3 stk)
1 polynesisk vaniljestang
170 g hvidt sukker
8 æggeblommer
130 g hvedemel
1 tsk bagepulver
8 æggehvider
2 spsk hvidt sukker
+ 4 spsk ufortyndet hyldeblomstsaft
Hvid chokoladeblonde
50 g hvid chokolade
1 stykke kageplast á 54 cm
I øvrigt
1/2 økologisk citron
1 bakke jordbær
1 spsk flormelis
1 skærm hyldeblomster / andre spiselige blomster
Sådan laver du hyldeblomstlagkagen:
Hyldeblomstcreme: Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Varm piskefløden op til lige under kogepunktet. Sluk for varmen og tilsæt hakket hvid chokolade, der røres ud i fløden. Tilsæt den udblødte husblas direkte til chokoladefløden og rør den med sammen med hyldeblomstsaft. Dæk fløden til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens og køl chokoladefløden ned til køleskabstemperatur – 5 grader. Det kan snildt tage 3-4 timer. Du kan også ‘snyde’ ved at komme hyldeblomstfløden i en frysepose, binde knude på og lægge den i fryseren til den er helt kold – dog ikke frossen. Det går væsentligt hurtigere, men du skal holde godt øje med den – den må altså ikke fryses.
I mellemtiden kan du tilberede resten.
Vaniljebunde: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Pisk vaniljesukker, resten af sukkeret og æggeblommerne længe til det er hvidt og luftigt. Bland hvedemel og bagepulver godt sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det nænsomt sammen. Pisk æggehviderne luftige og stive sammen med de 2 spsk sukker i en helt ren skål med et helt rent piskeris. Fold det i dejen ad tre omgange. Læg et stykke bagepapir i bunden af en springform (23 cm diameter), fordel dejen i formen og glat overfladen. Bag bunden i ca. 25-30 min. ved 180 grader varmluft. Den hæver meget op under bagningen, det er meningen. Læg et stykke rent bagepapir på bordpladen. Når du tager kagen ud af ovnen vendes den straks på hovedet ud på bagepapiret. Formen skal blive siddende på. Således køler den helt af, – på hovedet i formen. Dernæst skæres den forsigtigt fri fra formen og frigøres fra bagepapiret under bunden og flækkes i 2-3 lige tykke bunde, alt efter behov. Dryp to af bundene med lidt ufortyndet hyldeblomstsaft. Den bund, som skal anvendes øverst, skal ikke dryppes.
Skyl og nip jordbærrene og skær dem i små pæne stykker. Vend dem med lidt citronsaft og fintrevet citronskal. Pisk den kolde chokoladefløde til en luftig hyldeblomstcreme, – til piskeriset trækker tydelige spor i cremen. Placer en vaniljebund på et kagefad. Smør halvdelen af cremen ud over bunden og drys med halvdelen af jordbærrene. Gentag med en bund, hyldeblomstcreme og jordbær og læg den sidste bund på toppen. Sigt flormelis ud over kagen.
Hvid chokoladeblonde: Hak chokoladen og kom den i en skål, der tåler mikroovn. Smelt langsomt chokoladen, mens du hele tiden holder øje med den, rører i den og tager den ind og ud af mikroovnen. Tjek hele tiden temperaturen med et termometer. Sluttemperaturen skal være 29 grader. Kom den smeltede, 29-grader varme chokolade i en lille sprøjtepose/kræmmerhus. Find kageplasten frem og læg den fladt på bordpladen. Tegn langs den ene kant et fint blondemønster med hvid chokolade. Løft kageplasten af bordet og dan en cirkel, hvor chokoladen vender indad mod midten. Anvend tape til at holde det på plads. Sæt den på køl. Når chokoladen er størknet fjernes kageplasten, som kan genbruges, og chokoladeblonden placeres på kagen og dekoreres med hyldeblomster og jordbær. Server straks mens jordbærrene er friske.
7 reaktioner
Kan man evt. bage bundene dagen før ? Så bare stille den på hovedet og i formen natten over?
sagtens
Tusind tak ? kan fyldet også laves dagen i forvejen og stå på køl til den skal bruges? Undskyld de mange spørgsmål ?
Smuk kage!
Kan man lave hyldeblomstcremen dagen inden og lade den stå i køleskabet?
ja, uden at piske den op endnu. Det gør du først den dag den skal serveres
Hej. Kan man fryse bundene?
ja sagtens