Køkken-talk show: Focaccia med oliven og rødløg

Reklame for GRAM

“Velkommen til vores lille køkken-talk show”

Christine (aka. Acie) og jeg har lavet tre små videoer til jer, som er et slags køkken talk-show, hvor vi bager brød, laver mad, og bager noget sødt – som altsammen er en del af samarbejdet med GRAM.

Jeg er ret stor fan af at bage focaccia, hvis nogen skulle være i tvivl. Men det er jo fordi focaccia er super nemt, kan laves i et helt hav af spændende varianter og fordi focaccia smager så vanvittigt godt. Og okay, så er focaccia nok også dét brød, jeg først lærte at bage sådan rigtig godt og vellykket, dengang hvor jeg ellers kun beskæftigede mig med kagebagningens kunst. Så ja, derfor har jeg et soft spot for focaccia opskrifter.

Acie, véd jeg, er vild med god mad og kvalitet. Men ladies, damen er også lige blevet mor for anden gang til verdens måske mest nuttede lille dreng, og har derfor rigeligt at se til – (alle, der tror, at man slapper af på barsel, må simpelthen have spist søm!) Så jeg tænkte, at jeg ville medbringe min nemmeste focacciaopskrift, når vi skulle i køkkenet og bage sammen i denne video for GRAM. Så må hun lige sende ‘skjorten’ dér ud og handle ind til luksustapas (der ligger helt sikkert et godt supermarked i downtown Rungsted), for nu er brødet i hvert fald sørget for.

Vi er begge to stolte GRAM ambassadører, og det er utrolig skønt at Acie er med på holdet, så vi kan lave indhold til jer, sammen. Det kan I sikkert godt forstå – det her bloggerliv kan blive lidt ensomt. I véd: Mandag: mig og mine computer, tirsdag: mig og min computer… onsdag: mig og min… and so on.

focaccia med oliven

Lidt misundelig er man vel altid…

Er du nogensinde misundelig på dine veninder? Lidt misundelig er man vel altid – I véd, på mere eller mindre ligegyldige ting. Og så alligevel. I min verden er en sprit ny damp-ovn med både super præcis varmefordeling, lynopvarmning og et giga-stort ovnrum altså noget, som jeg med rette godt må være en anelse misundelig over. “Men, hallo Annemette, du er jo selv ambassadør for GRAM, hvorfor får du så ikke bare selv sådan en ovn?” Jo, det skal jeg fortælle jer. Det er sgu ikke særlig bæredygtigt at skifte min fuldstændigt fuldt ud funktionsdygtige (og i øvrigt gode) ovn fra GRAM ud, bare fordi jeg lige står og vil have den ny model. Det taler jo lidt i mod hele mit forsøg på at mindske forbrugsfesten. Derfor blev det til, at Christine var den ‘eneste’, der fik ny ovn i denne omgang. Det var lige dele et klogt valg som et rent praktisk ét, eftersom vil jo skulle optage videorne her i hendes smukke villa med flot (stort!) køkken i Rungsted… ej, men altså, sagde jeg, at jeg var lidt misundelig? hahah, nej nej da!

Ovnen er amazing! AMAZING! Jeg er på r*ven over hver fedt det er med de dér gigantisk store bageplader, – selvom det måske ikke fremgår af denne video – men bare vent, de kommer til sin ret i en af de andre videoer vi har lavet.

gram ovn med damp

Pssst: Har du egentlig nogensinde prøvet den signaturkage jeg også har udviklet for gram? Det er en mazarinkage med hasselnød, havre og citron – toppet med hindbærgelé. God, det garanterer jeg!

Nemt focaccia med oliven og rødløg

Nok til mange gæster, da der bliver en hel bradepande.

1 stort brød
sværhedsgrad: let
hævetid: 1 + 1 time
bagetid: 25-28 minutter

Dej
25 g gær
5 dl koldt vand
600 g almindeligt hvedemel
12 g god havsalt

I øvrigt
1 dl olivenolie, til at smøre skål og bradepande
1 dl olivenolie som topping
1 spsk god havsalt
1 håndfuld finthakkede sorte oliven
1 lille rødløg, finthakket
2 tsk tørret rosmarin

Sådan laver du focaccia med oliven og rødløg:

Opløs gæren i vandet. Tilsæt halvdelen af melet og rør det sammen. Tilsæt resten af melet og saltet og ælt dejen på røremaskine ved fuld kraft, til den slår mod skålens sider og har samlet sig som en klump omkring dejkrogen. Det kan godt tage op til 10-15 minutter, så fortvivl ikke. Stop maskinen, så snart æltningen er færdig, så du undgår at overælte dejen.  

Smør indersiden af en stor skål med lidt olie og læg den færdigæltede dej heri. Dæk skålen til med husholdningsfilm og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Læg et stykke bagepapir i bunden af en bradepande og smør bagepapiret med rigeligt olivenolie – du kan f.eks. anvende den dybe bradepande, der sikkert følger med din ovn. Alternativt kan du anvende et ildfast fad, som vi gør i videoen, men forbered dig på, at focacciaen derfor bliver højere i det. 

Hæld dejen ud af skålen og over i bradepanden. Fordel med fingrene dejen helt ud i hjørnerne. Dæk til med husholdningsfilm og lad dejen efterhæve i yderligere 1 time.

I mellemtiden varmes ovnen op til 220 grader varmluft. 

Bland 1 dl olivenolie med finthakket rødløg, oliven, rosmarin og salt.

Overhæld den færdighævede dej i bradepanden med denne olie-blanding. Brug dine fingre til at trykke dybe huller ned i dejen, hvori olien kan lægge sig i små ‘søer’ – tryk med alle 5 fingre og begge hænder ca. 5-6 gange, så du danner 50-60 huller i brødets overflade. 

Sæt brødet i den varme ovn og bag det i 25-28 minutter, til det har en flot og mørk gylden overflade. 

Tag straks brødet op af bradepanden, fjern bagepapiret og lad det køle af på en bagerist. 

Server i mindre skiver. 

køkken talk show Annemette ache

 

2 reaktioner

  1. Mega lækkert brød!
    Hvis der nu skulle være lidt i overskud, hvordan er så den bedste måde af opbevare det så skorpen stadig forbliver sprød?

    1. Den vil blive blød – sådan er det med hjemmebag. Men det gode trick er at varme ovnen op til 200 grader, lige stænke overfladen af brødet med lidt vand og så bage det ganske kort. 3-4 minutter. Så er brødet sprødt igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN