Jeg er ok... hvis I undrer jer?

Focacciabrød opskrift – med oliven og rosmarin

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-21

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-8

Reklame for Lidl

Det er blevet grill-tid, og der skal spises brød til!

Det er heldigvis ikke kun kager, som jeg er god til at bage. Det ville da være trist. Jeg er faktisk virkelig vild med at bage brød – det er liiiige før, jeg synes det er sjovere at bage et godt brød end en fin kage. Lige før, sagde jeg…haha. Ej det kommer vel også lidt an på humøret! Men der er bare noget særligt ved et perfekt hævet, saftigt og velsmagende brød. Er der ikke? Og så vil jeg mene, at det er væsentligt sværere at blive god til at bage brød, end det er at blive god til at bage kage. Men det er selvfølgelig min holdning. Men ikke desto mindre, så har jeg nørdet brødbagning længe.

Jeg elsker – altså eeeeeelskser – sådan en god frankfurter med ketchup, kold kartoffelsalat, hjemmebagt pølsebrød og så lige en hvedeøl dertil. Det samme gælder sådan en god grillet steak med tomatsalat og et lækkert focacciabrød – naturligvis akkompagneret af iskold hvidvin. Dét er sommer for mig.

Så i denne omgang byder jeg på sidstnævnte – altså focacciabrødet. Det er ét af mine yndlingsbrød at lave, og jeg varierer gerne toppingen på alle mulige forskellige måder. Slip bare fantasien løs.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-26

Alle ingredienserne til dette ovenud perfekte brød (ja sorry, jeg er svært begejstret!) er naturligvis købt i Lidl, hvor jeg gør langt de fleste af mine indkøb. Fordi 1) jeg gider ikke betale overpris for mine dagligvarer – for så er der ikke råd til overprized cafelatte i hverdagen (og det kan vi ikke have), og 2) Lidl fokuserer på at have masser af økologiske og dansk producerede varer i deres sortiment. 3) – hmmm… bare fordi Lidl er super nice – og i Kgs. Lyngby har de måske verdens bedste ekspedient. En ung fyr ved kassen, der ALTID sender mig ud af døren med det største smil og total effektivitet. Det kan jeg lide.

God bagelyst.

Focacciabrød opskrift
med rødløg, hvidløg, oliven og rosmarin.

Dej
10 g gær
6 dl koldt vand
200 g manitoba hvedemel (den fra Aakirkeby)
430 g hvedemel
15 g havsalt
2 spsk olivenolie

Topping
15 kalmata oliven
1 spsk havsalt
friskkværnet peber
1 dl olivenolie
1 lille rødløg, i tynde skiver
2 fed hvidløg, presset
et par stilke frisk rosmarin, hakket

Sådan laver du mit focacciabrød:

TIP: Se en tydelig step by step gennemgang nederst i indlægget.

Dej til focacciabrød: Opløs gæren i vandet. Tilsæt manitoba hvedemel (det kan købes i Lidl, hvis du skulle være i tvivl) og almindeligt hvedemel. (Manitobahvedemelet er med til at gøre brødet ekstra luftigt, og hjælper virkelig med til at få dejen til at hæve godt op og giver nogle dejlige store luftige huller i brødet). Tilsæt også havsalt. Lad dejen ælte godt igennem på en køkkenmaskine med dejkrog i ca. 20 minutter ved fuld kraft – indtil dejen slipper skålens sider. Vend dejen rundt i et par spiseskefulde olivenolie. Dæk skålen til med et fugtigt klæde og lad dejen hæve i ca 45 minutter ved stuetemperatur.

Tilbered toppingen: Fjern kernerne i oliven og hak dem groft. Gør oliven, havsalt, peber, olivenolie, rødløg, hvidløg og rosmarin sammen.

Smør en bageform (mål: 25 x 30 cm) med olivenolie – rigeligt – og hæld dejen herover i. Tryk nogle store huller med fingrene ned i dejen. Fordel toppingen herpå og tryk også toppingen lidt ned i dejen.

Lad brødet hæve yderligere 30 minutter ved stuetemperatur. Varm i mellemtiden ovnen op til 225 grader varmluft.

Bag focacciabrødet i ca. 40 minutter midt i ovnen til det er hævet op og er gyldent på toppen. Lad det køle af 5 minutter i formen, hvorefter du flytter det over på en bagerist til videre afkøling. Vent med at skære i brødet til det er helt afkølet.

Velbekomme.

Måske du også kunne have mod på at prøve min opskrift på mine Boller med manitobahvede og rugkerner?

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-15

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-18

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-23

Step by step-guide til focacciabrød opskrift:

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-28

Gær, vand, manitobahvedemel, hvedemel og salt æltes godt igennem.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-30

Dejen er meget våd i det, når den er æltet færdig. Men når dejkrogen kører for fuld kraft vil dejen slippe skålens sider.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-32

Vend dejen rundt i lidt olie.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-35

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-36

Rør toppingen sammen mens dejen hæver.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-38

Smør en bageform og hæld dejen i.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-40

Brug fingrene til at trykke huller ned i dejen. UDEN at slå luften ud af dejen!

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-44

Fordel toppingen.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-45

Tryk også toppingen lidt ned i dejen.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-47

Bag brødet i ca 40 min ved 225 grader varmluft.

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-2

Muuuuums. Mums…mums…mums. Det er så godt det her!

focacciabroed-opskrift-lidl-annemette-voss-25

Her er din indkøbsliste:

Hvis du alligevel står og skal ud og handle i Lidl, så kan du blot følge denne indkøbsliste, så har du alle ingredienserne lige ved hånden.

gær*
hvedemel*
olivenolie*
rødløg*
hvidløg
manitoba hvedemel
havsalt
kalmata oliven
peber
rosmarin

*=økologisk

 

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg er ok... hvis I undrer jer?