Den store bagedyst må ikke blive barometer for hyggen…

Det her er vigtigt! Rigtig vigtigt. Det handler om hyggen. Dansker-brandet numero uno! Hyggen er jo vores helt store salgsargument, når vi skal lokke folk fra nær og fjern til Danmark for rigtigt at opleve, hvad danskheden går ud på. Den går i dén grad ud på at hygge sig!

Og hvad er mere hyggeligt end kaffe og kage? Det har vi danskere ligesom slået fast med årelange traditioner om sønderjysk kaffebord, søndagskager, bagere på hvert et gadehjørne – og sandelig også med de sidste fem års tro tjeneste foran DR1 og tv-skærmen hver gang, der sendes Den store bagedyst! Fordi vi danskere vi forstår at hygge os omkring kagerne, med kagerne, når vi spiser kagerne, når vi snakker om kagerne og når vi ser på kagerne.

Og netop derfor tror jeg også at onsdagens udgave af Den store bagedyst stod i hyggens tegn. Jeg var vild med, at Blomsterberg og Friis-Mikkelsen havde lagt op til, at tærter er hyggelige – og ikke nødvendigvis overpyntede. Jeg var vild med at der skulle bages snobrød, som jo i sin natur ikke er specielt elegant bagværk, men derimod enormt hyggeligt at tilberede. Jeg var faktisk bare vild med temaet.

Derfor bliver jeg vildt ked af det, når jeg opdager at noget er galt i Danmark. Vi har glemt hvad hyggen handler om (eller nogle af os har…) For det er faktisk ikke så sjældent, at jeg oplever kommentarer omkring diverse kager – og de lyder noget ala dette: “Nej, dén der, den var ikke gået i Den store bagedyst!” eller “Næh nej, den havde Mette Blomsterberg ikke godkendt!” eller “vil du virkelig være bekendt at servere den kage dér, helt uden pynt…hmpf?” Og her kan det være både mine egne kager, andres kager eller kager hos bageren, der er tale om. Det er som om, at jeg støder på en generel holdning om, at kager, der ikke ville gøre sig i Den store bagedyst, ikke rigtigt er vores tid og begejstring værdig.

Og må jeg så lige råbe vagt i geværet!

Jeg får ofte mails med billeder af kager, som folk vil have, at jeg skal bedømme. (ja, det er sandt!!) Det drejer sig rigtig ofte om teenage-piger, der gerne vil høre, om jeg synes deres kager er flotte nok. MEN HVAD VED JEG? Hvordan skal jeg gøre mig til dommer over, hvad der er flot nok. Jeg kan naturligvis tydeligt se, hvis marcipanovertrækket driller eller kagen er underbagt – men det er jo ligegyldigt. Kagebagning er jo ikke en konkurrence. Det eneste jeg har lyst at svare på de mails er: “Var det hyggeligt at bage kagen?”. For det er jo det, som det hele handler om.

Kage er kage. Også dem fra Dancake og dem fra tanken. Kage spreder hygge, fordi vi køber dem for at hygge os. Vi bager dem for at hygge os og vi indtager dem mens vi hygger os og nyder livet. Jeg er komplet ligeglad med hvilken kage DU foretrækker at sætte tænderne i. Jeg vil bare håbe, at du husker, at kager (også de grimme, upyntede og mislykkede nogen af slagsen) smager dejligt og bør nydes (roughly speaking). Og Den store bagedyst og de præstationer, som vi sidder og følger trofast med i hver onsdag på skærmen, må på INGEN MÅDE blive barometer for hvad kagesucces og hygge handler om. Det går bare ikke, hvis vi byder præstationsangsten op til dans, bare fordi der er kommet et populært bage-program på TV. Pak præstationsangsten væk og nyd kagerne. Uanset om det har taget dig 5 minutter at hente kage til dig selv i Netto, som du nu vil indtage med kop Nescafé og en pose chips som supplement –  eller om du har brugt 8 timer (fordelt over to dage) på at kreere et mindre kagekunstværk, som hele familien nu skal indtage med jublende tilråb og applaus. Begge situationer er hyggelige…

Alle kager er velkomne i min verden. Derfor finder du også både nemme, grimme, smukke, svære, sjove, elegante og finurlige kager i mit univers. For jeg vil simpelthen ikke lade mig diktere af, om den “var gået” i Den store bagedyst. Jeg har jo selv været med i bagedysten, og jeg véd, at der med 100% sikkerhed ikke er et ønske fra produktionens side om, at danskerne skal blive bange for at bage. Tværtimod. Der er en stor kærlighed til kager og til at være i køkkenet, og et ønske om at udsendelserne vil inspirere og åbne op for nye, sjove måder at gå til bagningen på.

Husk nu på, at Den store bagedyst er sat i verden for at underholde os. For at skabe spænding og drama og for at inspirere. Og hvor er det fedt! Det betyder ikke, at du skal sammenligne alt dit eget bagværk med bagedystens standarder… Så tag det nu for hvad det er: Et underholdningsprogram – med en flok kageglade deltagere.

5 reaktioner

 1. Jeg er meget enig. Det samme med børnemadpakker, som tales ned fordi de ikke er indpakket i cellofan og veloursløjfer (som Blomsterberg)
  Folk siger med jævne mellemrum til mig, at jeg burde være med i Den Store Bagedyst. Og nej, det burde jeg ikke. Jeg elsker (som regel) at bage, og jeg er (som regel) ret god til at bage. Men; jeg bager netop fordi, det er hyggeligt. Og fordi man altså kan glæde folk med gode brød og kager. Og jeg har intet som helst ønske om at skulle bedømmes på dét felt.
  Men det er vel efterhånden også en (sørgelig) samfundstendens – at vi skal overgå og præstere bedre end de andre? Jeg ved det ikke. Men du har i hvert fald nogle gode pointer. 🙂

  1. Kære Signe, det er jeg bare så glad for du synes. Jeg er helt enig – det er lidt en sørgelig tendens at alt skal måles og vejes… Bare nyd de kager, for filan! Knus

 2. Jeg mærker præstationsangsten hver gang jeg bruger en af Blomsterbergs opskrifter, og jeg har også en bageglad veninde som sagde en dag: Mette B vil synes at mine Napoleonshatte er tudegrimme. Jeg svarede, ja hun vil også synes mine er tudegrimme, men det er ikke Den store bagedyst og hun skal ikke med til festen. Min veninde skulle bage til sin fars fødselsdag. Hun har som jeg bagt i årevis og lige pludselig føler vi os ikke gode nok. Jeg mærker også “presset” nu om at det skal se godt ud. Mine kager smager fantastisk, for jeg bruger gode råvarer og jeg har bagt i mange år, så jeg kender bageverden utroligt godt. Men jeg gider ikke al det der pynte detalje tingeltangel. Det har aldrig interesseret mig. Og det kommer det ikke til. Jeg synes, at du selv skubbede til præstationsræset ved at skrive, at niveauet ikke er ret højt i den omgang Bagedyst der kører nu. Og der var mange, som gav dig ret bl.a. på Facebook. At de nok var castet for at vi kunne identificere os med dem. Ja, eller også er der bare ikke så mange som går til casting netop fordi de har præstationsangsten allerede, og der dermed ikke er så mange at vælge imellem. Det er super sørgeligt at høre, at unge piger skriver til dig for at høre om deres kager er “gode nok”. De har også så mange andre områder hvor de skal præstere på… Så flere grimme kager, tak 🙂

  1. Yay… jeg er vild med din tilgang. Du må forstå, at jeg virkelig var skuffet over niveauet – fordi når jeg ser Bagedysten så vil jeg imponeres, overraskes og inspireres. Men Bagedysten må ALDRIG fjerne min glæde ved at sætte tænderne i helt almindeligt bagværk. For helt almindelige kager er jo almindelige, fordi der er blevet bagt 1000-vis af gange, fordi de smager godt!!! Sådan er det bare. Intet slår kanelsnegle og drømmekage.

 3. Se, der fik jeg faktisk lige et velment spark bagi. Og tak for det!!!! Min ældste bonus pige på 10 år vil altid rigtig gerne hjælpe med at bage når vi får gæster, men jeg har en grim tendens til at sige nej. Dels fordi jeg ikke magter det med 1000 andre ting, og huset næsten fyldt med gæster, og dels fordi ” så blir det jo ikke så pænt som jeg selv ku lave det”. Tror vist nok lige at vi skal bage en masse her i weekenden, og hun skal få lov at kaste mel og glasur rundt, præcis som det passer hende :o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN