Risengrød i ovn – så undgår du, at den brænder på!

REKLAME for Lidl

Min livret er risengrød… eller spaghetti Bolognese. Hmm… det kommer nok også lidt an på årstiden. Men jeg har kogt risengrød en milliard gange, mindst – så jeg synes faktisk, at jeg er i en position, hvor jeg godt tør sige, at jeg véd et og andet om risengrød. Mine tanker tager mig straks til scenen fra Den eneste ene hvor Mulle smider 7 fingre op i hovedet på Niels og siger “syv år Niller, 7 år!“.

Jeg kan så sige “27 år, venner… 27 år!”… for så længe har jeg selv stået for risengrødskogningen 🙂 Lige siden jeg var 6 år gammel.

Men risengrød er jo slet ikke så nemt at lave. Jeg kender i hvert fald mange, der med 100% sikkerhed brænder deres risengrød på, hver eneste gang de kaster sig ud i det. Så jeg har sat mig for, at give jer de 5 bedste råd til, hvordan man får lækker, cremet risengrød, hvor der stadig er bid i grøden. Jeg er begyndt at koge min risengrød i ovn.

En smattet risengrød er simpelthen noget af det værste, og det samme gælder hvis risengrøden er så tyk i det, at man nærmest skal tygge sig igennem den.

Risengrød LidlRisengrød i ovn opskrift

Sådan får du perfekt risengrød: Lav din risengrød i ovn

4-6 pers (afhængigt af hvor sultne I er ;))
Arbejdstid: 1 time

Ingredienser til risengrød

2 dl koldt vand
2,25 dl grødris
1 l sødmælk
1/4 tsk fint salt

Tilbehør til risengrød

1/2 dl lyst rørsukker
2 tsk stødt kanel
Ægte koldt smør (ikke smørbart, kære venner!)

(Ingredienserne er handlet i Lidl – på deres hjemmeside kan du i øvrigt finde en masse skønne juleopskrifter)

Sådan laver du risengrød i ovn

Forvarm ovnen til 120 grader varmluft.

Start med at koge vand og ris op i en tykbundet gryde på en kogeplade ved høj varme. Når vandet er kogt væk tilsættes sødmælken og der røres godt rundt i gryden til grøden koger.

Kom låg på gryden og sæt den i ovnen. Hvert 10. minut tager du gryden ud og rører i grøden. Efter ca 30 min er grøden tyknet en del, og den smages til med salt.

Sæt gryden tilbage i ovnen i ca 10 min – men hold øje med den. Din ovn kan være helt anderledes end min…

Grøden er færdig når den er cremet, stadig flyder sammen, og risene ikke er melede. Smag på den. Det er vigtigt, at du tager grøden ud af ovnen 5 minutter før, du tænker at den er helt færdig, eftersom grøden tykner når den står og hviler lidt. Lad grøden hvile 5-10 min ved stuetemperatur i gryden.

Nu er grøden klar til servering.

Drys med kanelsukker og servér med smørklat af ægte koldt smør.

MUMS!

Mine 5 bedste tips til et vellykket resultat:

 1. Anvend altid sødmælk fremfor mere fedtfattige mælkeversioner. Fedtstoffet i sødmælken er med til at sikre, at grøden ikke brænder så nemt på. Og nu er risengrød jo heller ikke ligefrem noget man spiser for at slanke sig, så giv den nu bare fuld gas – og nyd hvor godt det smager 🙂
 2. Brug en helt ren gryde. Den skal være fri for madrester og kalkaflejringer. Så inden du går i gang gøres gryden lige ordentligt ren. Hvis der sidder kalk i bunden vil risengrøden nemmere brænde på. Det er min helt klare erfaring!
 3. Når vand, ris og mælk har fået et opkog – se opskriften – skal gryden i ovnen ved 120 grader. Det er fuldstændigt afgørende for det gode resultat, at du kommer gryden i ovnen, for på den måde undgår du, at gryden kun får varme nedefra og at grøden derved nemmere brænder på. Når gryden kommer i ovnen bliver den udsat for jævn varme hele vejen rundt, hvilket sikrer at grøden langsomt tykner – uden at den brænder på i bunden!
 4. Rør jævnligt i risengrøden – sådan ca hvert 10. minut. Så sikrer du dig at den hverken trækker skind, eller at den skulle brænde på – imod alle odds.
 5. Tag den ud af ovnen, når den er lige ved at være færdig. Smag den til med salt. – I kender helt sikkert godt det dér med, at risengrød tykner, når den står lidt og hviler. Derfor skal den også ud af ovnen, når den er sådan ca. 5 minutter før færdig. Og så skal den bare stå og trække lidt på køkkenbordet. Derefter er den færdig.

Hvis du søger andre gode juleopskrifter, så prøv også mine æbleskiver, eller mine sprøde vafler.

Risengrød i ovn 1Kog vand og ris op
Risengrød i ovn 2Tilsæt mælk og giv det et opkogRisengrød i ovn 3

Risengrød i ovn 4


Risengrød i ovn 5
Kom gryden i ovnen. Rør i den hvert 10. minut.Risengrød i ovn 6Risengrød i ovn 7

 


Risengrød i ovn

Risengrød annemette Voss

0/5 (0 Reviews)

26 reaktioner

 1. Mmmhhh, det skal prøves. Jeg har aldrig turde kaste mig ud det at lave risengrød selv. Men syntes ligesom at min gamle fars evne til at koge risengrød den halter så småt. Det må være på tide at en ny generation kommer til ? ??
  Nu du selv lige nævner det – spaghetti bolognese.. er det en opskrift du har delt tidligere, eller har lyst til at dele med os? ?

  1. Det kan jeg da godt forstå, at du så bliver ved med. Desværre kan man (læs: kan!) blive meget syg med den metode, og derfor kan jeg ikke anbefale den 🙂 Men jeg går ind for, at man gør det på den måde, men selv finder bedst! Knus

 2. Tusind tak ? Jeg plejer at lave risengrød i römertopf, men den har jeg foræret min søn, da han flyttede hjemmefra for et halvt års tid siden. Han elsker risengrød, jeg afskyer det, kan ikke fordrage varm mælk, i nogen sammenhænge. Men elsker ris a la mande, og så er jeg jo nødt til at lave risengrød ? Glædelig jul ❤️

  1. nej, mit låg er dog et glaslåg, måske derfor ser det ud som om at der ikke er låg på. Men der skal låg på i ovnen. Knus

 3. Jeg gør som min mor lærte mig, og som er en meget gammeldags måde at gøre det på. Men sådan har hun så lært det af sin mor osv. Den såkaldte “høkasse”. I gamle brugte man en trækasse til at holde sin mad varm i. Der lå så hø i kassen, som holdt på varmen. Det har vi ikke idag, så keg gør som andre også har lært det…koger grøden op et kort stykke tid, pakker gryden ind i aviser, et tæppe udenom, og så ind under dynen i sengen. Der står den ca. 1 times tid, eller så længe der er behov. Man behøver ind og røre i den. Men den koger simpelthen videre i sengen, uden at brænde på. NAår man synes den er fin ,tager man den ud og koger op på kogepladen. Du sparer også strøm. Og vi skal jo tænke i de baner fremover.

 4. Hvad er det for nogle ris dem der , er de lige så gode som de traditionelle vi kender; – ) ?
  Jeg har prøvet at lave det i en stegepose i en gryde. Så skal man ikke røre hele tiden og det brænder ikke på. ÆÆÆÆlsker Risengrød med kanelsukker og smørklat.
  Jeg må snart have købt nogle grødris. Også i Oktober. ; – )

 5. I ovnene skal du rører rundt hver 10 minut, hvilket man skal huske på, for det ikke brænder på.
  Hvis du derimod laver Risengrøden på følgende måde (som Ulla også har skrevet)
  1.Kog vanden op i en tykbundet gryde og tilsæt risengryn når vandet koger.
  2.Rør kraftigt rundt i et par minutter
  3.Tilsæt sødmælken og rør rundt til grøden koger
  4. Herefter finder du et RENT stort håndklæde, som du svøber om gryden.
  5. Gryden sættes ind i sengen og dynen svøbes rundt.
  6. Her Kan grøden stå til du skal bruge den. Hvis den skal stå længe tilsættes Ca 1 dl mælk ekstra, for at grøden ikke bliver for tyk.
  7. Når tiden er til grøden skal spises, er grøden varm og dejlig lind ikke en tyk klæbrig grød, som jeg har oplevet ved at lave den i ovnen.
  8. Altså Win Win du kan bruge tiden som du skulle hold øje med grøden i ovnen, rører rundt m.m. I denne tid julehygge, lege med børnene eller nyde lidt tid tosomhed med kærsten/manden

  1. Ja det er meget godt – og det er der mange der gør. Men det vil jeg ganske enkelt ikke stå indenfor ifht fødevaresikkerhed.
   Knus
   Annemette

 6. Jeg har tænkt mig at lave en kæmpe portion (ca. 600g, som skal bruges til risalamande), og vil derfor lave 3 x opskrift. Ville du også lave 3 x tid i ovnen?
  Mvh Mathias

 7. Dejlig opskrift, men ved ikke hvordan den skal række til 6 personer 😂 vi er to voksende og en dreng på 20mdr og vi spiste op 😊😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN

Hej. Hvor er det dejligt, at du har valgt at kigge forbi min blog. Jeg hedder Annemette Voss Fridthjof. Jeg er mor, hustru, datter og søster – og så elsker jeg virkelig kanelsnegle. Altså af hele mit hjerte. Jeg er oprindeligt uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, men efter jeg vandt Den store bagedyst 2013 tog mit liv en drejning. I dag arbejder jeg som blogger, kogebogsforfatter og foredragsholder – ja, jeg har endda været tv-vært i et par år, og er i dag også fast kagedame i køkkenet på Go’morgen Danmark. 
 
Jeg er super åben, kærlig og følsom. En slags struktureret æstetiker, der er ret ligeglad med nullermænd i hjørnerne. Jeg er virkelig kreativ. Stenbuk. Sjov, synes jeg selv. Og så er jeg vel det man kalder en forholdsvis god taber men en rigtig dårlig vinder…eller noget i den dur. Det værste jeg ved er illoyalitet og tørbagte kager. Og nårh ja, jeg siger min mening.
 
Mine tre børn er drenge, og min mand hedder Micky. Det synes drengene er ret fedt, fordi det lyder som Mickey Mouse. Micky arbejder med noget, jeg ikke helt forstår. Men det er noget med salg og apps – og noget med at være ret klog. Han er alt det jeg ikke er. Alt det jeg ikke kan leve med. Og alt det jeg ikke kan leve uden. Og så er han den vildeste sucker for tech-udstyr. Micky er også far til min yngste søn. 
 
Jeg er glad. Ikke altid, ikke hele tiden, men hver dag.  

Kom med på mit nyhedsbrev

Webshop