Opskrift på klassisk Gåsebryst med svesker

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-36

Reklame for Lidl

Min far har fødselsdag, og derfor laver jeg naturligvis kage til ham, som altid. Min mor fylder rundt i år – kun 4 dage før ham – og derfor har jeg nok lagt størst fokus på hendes fejring i år, men farmand skal da ikke snydes. Og når der skal bages kage til min far – ja, så er der faktisk kun én kage, der med 100% sikkerhed tager kegler: Gåsebryst med svesker, of course. Det er en sikker vinder, og jeg véd, at han foretrækker den gammeldaws udgave med lagkagebund og svesker. Så det får han.

Altså min far er virkelig vild med kage. Alle slags kage. Men lige præcis gåsebrystet er en særlig favorit.

Jeg husker som barn, hvordan han altid – flere gange om ugen – kom hjem med gåsebryst fra bageren og et par andre varianter af flødeskumskager til resten af familien. Så snart han åbnede for kageæsken stak han sine store pegefinger direkte ned i gåsebrystet med ordene “Den dér, den er min!“… hahah, ja sådan er jeg så opdraget! Dér i æsken lå så en lettere udsmattet flødeskumskage, der engang kunne betegnes som et gåsebryst, som efter hans “kærlige” behandling måtte lade livet. Udelukkede for at sikre sig, at vi andre ikke tog gåsebrystet fra ham. Er det ikke sjovt?

Prøv også mine andre opskrifter for Lidl, særligt min Hindbærlagkage med mascarpone vil sikkert vække begejstring hos dig!

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-23

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-31

Ingredienser til kagecremen (husk også piskefløde)

Men nu har jeg altså været en tur i Lidl og gøre mine indkøb til bageopgaven. Jeg har prioriteret at anvende så mange økologiske ingredienser, som muligt, og jeg har valgt at bruge almindeligt vaniljesukker for at gøre det nemt for dig, der skal bruge opskriften. Men husk nu, at du selv vælger, om du vil bruge ægte vaniljestænger eller vaniljesukker.

Start med at lave kagecremen, som skal bruges til konditorcremen. Derefter laver du mandelbunden og til slut sveskemosen. Rigtig god fornøjelse.

Ingredienser til mandelbunden

Ingredienser til sveskemos

Faktisk så var den allerførste kage jeg bagte i Den store bagedyst for nu 5 år siden gåsebryst. Vi skulle lave konditorkager, og jeg støbte gåsebryst med jordbær og hyldeblomst i en gipsform, som jeg selv havde bygget – ja ja, jeg er jo arkitektuddannet… Men jeg kan godt røbe, at de andre deltagere tænke, at jeg måtte være vanvittig. Tænk sig, at dukke op med en form af gips, som jeg selv lige havde fikset! Og så lige støbe en kage deri. 😉 Det var dengang. I dag er det jo helt normalt at deltagerne medbringer alverdens sjove remedier, som de selv har lavet.

Jeg kan huske hvordan jeg forklarede til tv-holdet historien om min far og gåsebrysterne. Og hvorfor lige netop dén kage har så særlig en betydning for mig og min families kærlighed til flødeskumskager. Jeg tror dog ikke, at de fik det med på tv, så nu har I fået historien i dag. I disse bagedyst-tider 🙂 Rigtig god bagelyst!

Klassisk gåsebryst med svesker

6 stk.
sværhedsgrad: medium

Konditorcreme
20 g maizena majsstivelse + 1/2 dl sødmælk
1/2 polynesisk vaniljestang (eller 1 tsk vaniljesukker)
50 g hvidt sukker
et nip salt
2 æggeblommer
1,5 dl sødmælk
5 dl piskefløde (vendes i cremen til slut)

Mandelbunde (Nok til 1/2 bradepande)
1/2 polynesisk vaniljestang / eller 1 tsk vaniljesukker
50 g økologisk lyst rørsukker
4 økologiske æg, str M
55 g økologisk hvedemel
1 tsk bagepulver, uden top
et nip fint salt
25 g mandler

Sveskemos
125 g svesker
50 g lyst rørsukker
2 dl vand

I øvrigt
300 g ren rå marcipan
lidt flormelis, – til at rulle marcipanen ud i
lidt smeltet mørk chokolade

TIP: Se en tydelig step by step fotoguide længere nede på siden.

Konditorcreme, første skridt: Rør maizenaen ud i 1/2 dl sødmælk. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. (Du kan også anvende 1 tsk vaniljesukker) Bland maizena-mælken sammen med vaniljesukker, sukker, salt og æggeblommer. Kom 1,5 dl sødmælk i en gryde sammen med den tomme vaniljestang og varm det op til kogepunktet. Hæld æggeblandingen i og pisk kraftigt mens du koger det op. Cremen er færdig, når den er begyndt at tykne og slår tydelige bobler. Den skal koge et minuts tid mens du fortsat pisker kraftigt. Husk at piske grundigt for at undgå, at det brænder på. Kom cremen ud på en tallerken for at opnå en stor overflade og dæk til med husholdningsfilm. Sæt på køl i ca. 1 time til cremen er HELT kold.

Mandelbunde: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Del æggene i æggeblommer og hvider. Pisk æggeblommer, vaniljesukker og sukker hvidt og luftigt. Sigt hvedemel og bagepulver heri. Pisk hviderne stive i en helt ren skål med rent piskeris. Hak mandlerne til helt fint mandelmel. Vend massen sammen med de stiftpiskede æggehvider samt de finthakkede mandler. Fordel dejen i et rektangel (ca. 20 x 35 cm) på en bradepande beklædt med bagepapir på bunden. Bag bunden ved 180 grader i ca. 10-12 min. til den er let gylden. Køl bunden helt af inden den skæres til, så du har en bund, der måler 10 x 30 cm.

Sveskemos: Skær sveskerne i mindre stykker – jeg får ca 6-8 små bidder ud af én sveske. Kom svesker, sukker og vand i en lille tykbundet gryde og lad det småkoge i ca 10 minutter til vandet er kogt væk. Rør sveskerne godt sammen til en grov mos. Køl mosen af og kom den i en lille sprøjtepose (kan undlades, – du kan “bare” fordele mosen med en ske).

Fordel sveskemosen ned langs midten af kagebunden.

Konditorcreme, fortsat: Pisk den kolde vaniljecreme lind. Pisk de 5 dl fløde til sprøjtefast flødeskum og vend det sammen med den afkølede vaniljecreme. Kom cremen i en sprøjtepose og klip et hul på størrelse med en en-krone. Fordel konditorcremen ovenpå kagebunden med sveskemosen ved hjælp af sprøjteposen. På den måde bygger du langsomt kagen op, og du får lidt højde på dit gåsebryst.

Pynt: Rul marcipanen ud i lidt flormelis til en tykkelse på et par millimeter. Læg nænsomt marcipanen henover konditorcremen og tryk den fast med blid hånd. Skær enderne til.

Sæt nu kagen på køl. Gerne et par timer før den skal serveres, så den lige når at samle sig.

Hak chokoladen groft og smelt den ved meget lav varme i en tykbundet gryde. Kom den smeltede chokolade i et lille kræmmerhus og dekorer kagen. Skær kagen i 6 lige store stykker og nyd.

Velbekomme.

Step by step-fotoguide:

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-1Fordel sveskemosen ned langs midten af mandelbunden, som du har skåret til

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-2Vend kagecreme og flødeskum sammen til en luftig konditorcreme

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-4

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-5Fordel konditorcremen ved hjælp af en sprøjtepose ned langs mandelbunden ovenpå sveskemosen

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-6Sørg for at konditorcremen lægges på i en slags “top”.

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-9

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-10Rul marcipanen tyndt ud i lidt flormelis

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-11Rul marcipanen op på kagerullen så den nemt kan placeres ovenpå kagen

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-12Rul i et snuptag marcipanen ud over kagen

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-14

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-16Klem nænsomt marcipanen fast og skær overskydende marcipan bort

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-17

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-18Skær enderne til og sæt kagen på køl i 2-3 timer!

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-19

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-21Smelt chokoladen og kom den i et kræmmerhus og dekorer den kolde kages top.

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-24Skær kagen forsigtigt ud i 6 stykker. Husk at rengøre kniven efter hvert snit.

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-22

gasebryst-med-svesker-annemette-voss-lidl-33Nyd!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFKAGEBOGEN

#BRØDBOGEN

Hej. Hvor er det dejligt, at du har valgt at kigge forbi min blog. Jeg hedder Annemette Voss Fridthjof. Jeg er mor, hustru, datter og søster – og så elsker jeg virkelig kanelsnegle. Altså af hele mit hjerte. Jeg er oprindeligt uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, men efter jeg vandt Den store bagedyst 2013 tog mit liv en drejning. I dag arbejder jeg som blogger, kogebogsforfatter og foredragsholder – ja, jeg har endda været tv-vært i et par år, og er i dag også fast kagedame i køkkenet på Go’morgen Danmark. 
 
Jeg er super åben, kærlig og følsom. En slags struktureret æstetiker, der er ret ligeglad med nullermænd i hjørnerne. Jeg er virkelig kreativ. Stenbuk. Sjov, synes jeg selv. Og så er jeg vel det man kalder en forholdsvis god taber men en rigtig dårlig vinder…eller noget i den dur. Det værste jeg ved er illoyalitet og tørbagte kager. Og nårh ja, jeg siger min mening.
 
Mine tre børn er drenge, og min mand hedder Micky. Det synes drengene er ret fedt, fordi det lyder som Mickey Mouse. Micky arbejder med noget, jeg ikke helt forstår. Men det er noget med salg og apps – og noget med at være ret klog. Han er alt det jeg ikke er. Alt det jeg ikke kan leve med. Og alt det jeg ikke kan leve uden. Og så er han den vildeste sucker for tech-udstyr. Micky er også far til min yngste søn. 
 
Jeg er glad. Ikke altid, ikke hele tiden, men hver dag.  

Webshop