Koldhævede gulerodsboller med rugkerner

gulerodsboller-gram-annemette-voss-12

gulerodsboller-gram-annemette-voss-22

gulerodsboller-gram-annemette-voss-28

Reklame for Gram

Jamen altså… er det ikke bare lækkert?

Det synes jeg i hvert fald, og det er denne her slags sunde måltider, som jeg elsker at forkæle mig selv med – og særligt på denne årstid hvor solen står højt på himlen og butikkerne bugner med friske grøntsager. Mums!

gulerodsboller-gram-annemette-voss-30

Man må sige, at sommeren er kommet her i Maj. Tidligt i år, og vi skal ikke brokke os, vel?! Det giver mig lyst til at sætte tænderne i noget sundt, nærende og velsmagende, – noget, der hjælper med at blive bikiniklar til junivarmen og de solbeskinnede badestrande.

Og jeg løftede jo sløret for i mit sidste blogpost for Gram, at dette bliver et længerevarende samarbejde. Et samarbejde, der ville komme en masse fantastiske gode opskrifter ud af – på blandt andet brød og boller i løbet af året. Så here we go. Vi lægger ud med dem her. De er nemme, og de er gode. Så’ det sagt.

Opskrift på gulerodsboller med rugkerner / koldhævet dej

8 stk.
sværhedsgrad: let

Koldhævede gulerodsboller
4 dl koldt vand
25 g gær
250 g stenmalet hvedemel
100 g hvedemel
10 g maldon salt
35 g rugkerner
90 g fintrevet gulerod

I øvrigt
1 spsk olivenolie
flødeost
urter
røget laks
grønt
peberfugt
dild

Tip: Denne dej hæver ca 5-6 timer på køl. Du kan også halvere mængden af gær og lade dejen hæve i ca 10 timer.

Sådan laver du koldhævede gulerodsboller:

Kom det kolde vand i en dyb skål og rør gæren ud heri. Tilsæt stenformalet hvedemel, almindeligt hvedemel, salt og rugkerner. Ælt dejen godt igennem på en køkkenmaskine ved høj kraft i ca. 15 minutter til dejen slipper skålens sider – eller anvend en elpisker med dejkroge. Tilsæt fintrevet gulerod, og ælt dejen kort sammen. Vend dejen rundt i lidt olivenolie, så den ikke hænger ved skålens sider.

Dæk skålen til med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde og sæt den i køleskab i ca. 6 timer til dejen er hævet op til dobbelt størrelse. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at skålen ikke står bagerst i køleskabet, hvis du har såden et køleskab der laver is på bagvæggen. Det gør mit heldigvis ikke, – så lad mig da lige slå et slag for mit fuldstændigt fantastiske nye køleskab fra Gram med Full NoFrost system. Full NoFrost er et ventileret kølesystem, som giver dig en ensartet temperatur i skabet, så jeg frit kan vælge, hvor fødevarerne skal placeres. Desuden slipper jeg for kondens og is på bagvæggen. Smart 😉

gulerodsboller-gram-annemette-voss-1

gulerodsboller-gram-annemette-voss-2

Nå men, tilbage til det det handler om – bageprocessen.

Vip dejen ud på en ren bordplade, der er drysset med lidt stenformalet hvedemel. Del dejen i 8 lige store stykker med en skarp kniv og placer stykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Undgå at ælte og arbejde for meget med dejen. Vær lidt nænsom, så du ikke slår luften ud af dejen.

Lad de koldhævede gulerodsboller efterhæve under et fugtigt klæde i ca 1 time ved stuetemperatur. I mellemtiden kan du varme ovnen godt op til 230 grader varmluft.

Du kan, hvis din ovn kan tåle det – det kan min – placere en bradepande i bunden af ovnen med et par deciliter vand. Det skal være i ovnen mens du varmer op og under hele bagningen. Når vandet fordamper, skaber det et fugtigt miljø i ovnen, som gør at brødet får lov at udvikle skorpen under bagningen. Du vil få nogle boller, der er meget lækrere og har den helt rette sprøde, tynde skorpe, som man drømmer om ved at gøre det på denne måde.

Jeg har naturligvis valgt den bedste ovn jeg kunne finde hos Gram, – en ovn i energiklasse A med så stort et ovnrum jeg overhovedet kunne finde og med teleskopudtræk. Og så har den touch timer, hvor jeg kan indstille bagetiden, så jeg ikke glemmer mit bagværk i ovnen, når lille Luca eller de to store pludselig kræver min tid. Love it.

gulerodsboller-gram-annemette-voss-10

gulerodsboller-gram-annemette-voss-11

Bag bollerne i 10 min ved 230 grader, skru ned for ovnen til 200 grader og bag dem færdige i yderligere 15 min.

Køl dem helt af inden de flækkes og fyldes med flødeost, der er rørt med urter, røget laks, frisk grønt, peberfrugt og lidt dild.

Velbekomme.

gulerodsboller-gram-annemette-voss-21

gulerodsboller-gram-annemette-voss-19

gulerodsboller-gram-annemette-voss-15

gulerodsboller-gram-annemette-voss-17

gulerodsboller-gram-annemette-voss-24

gulerodsboller-gram-annemette-voss-26

Hvis du er glad for denne opskrift, så prøv næste gang du bager min opskrift på Koldhævede solsikkeboller med Ølandshvede. De er også gode til sandwiches.

 

 

5 reaktioner

  1. Hejsa
    Tak for opskriften-vi elsker koldhævede alting herhjemme.
    Kan man erstatte rugkerner med andre kerner og stenmagles med med andet mel? Min lille købmand har ikke så meget forskelligt mel at vælge i mellem-på forhånd tak.

    Mvh Tine

    1. Ja, du kan sagtens tilsætte nogle andre kerner – prøv solsikkekerner. Og bare brug almindeligt hvedemel eller måske speltmel. Knus

  2. Hej ☺️ Vil dejen slippe skålen, jo mere den æltes i røremaskinen? Fulgte (synes jeg selv) opskriften i aftes, men dejen var flydende – og stadig her til morgen, så den kunne ikke skæres ud til boller. Det blev i stedet ‘klatkager’ 😄 Smagen er fantastisk, men ville gerne have mere højde på. Er igang med at lave dejen igen nu (for det kunne da være jeg havde målt forkert af), men den er stadig flydende 🤷🏽‍♀️ what to do? De bedste hilsner fra Christina

    1. Ja, når den æltes så slipper den til slut – og den skal være meget flydende til at starte med – enere vil den samle sig og blive elastisk og sej. Og så HUSK at bruge det rigtige mel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN

Prověřené Sázkové Kanceláře Bez Vkladu pro rok 2024, doporučené Betzoidem