Reklamelinks er markeret *
Jeg har bagt en flagkage i anledning af, at vi hvert år på Valdemarsdag d 15. Juni fejrer vores danske flag Dannebrog, der efter sigende skulle være dalet ned fra himlen over Estland, hvor den danske konge Valdemar Sejr kæmpede mod esterne i slaget ved Lyndanisse. Men der er meget mere at fejre end ‘kun’ det. Den 15. Juni 2020 er nemlig også 100-årsdagen for Nordslesvigs overdragelse til Danmark efter en folkeafstemning i hele Slesvig. Det vil sige, at vi faktisk i år, her i 2020, kan fejre 100 års godt naboskab med vores tyske venner syd for grænsen. Måske betyder det ikke så meget for os herovre på Djævleøen, der til daglig færdes i hovestaden, men jeg véd, at for mange af de danskere og tyskere, der bor i området omkring grænsen, er det gode naboskab og tæt slægtsskab af utrolig stor betydning. Det bør fejres.
Jordbærtærte bagt som flagkage – med hvid chokolademousse og lime
12-16 pers.
Sværhedsgrad: medium
Arbejdstid: 1 time 20 min
Bagetid: ca 30 min
Mørdej
125 g blødt smør
250 g hvedemel
100 g flormelis
et nip salt
1 æg, str M/L
Hvid chokolademousse
2 blade husblas
160 g god hvid chokolade* (Callebaut® W2)
5 dl piskefløde
Fintrevet skal fra 1/2 lime
1 tsk øko vaniljepasta*
Mazarinmasse
250 g ren rå marcipan
200 g hvidt sukker
170 g blødt smør
3 æg, str M
2 æggeblommer
50 g kagemel (eller alm. hvedemel)
1/4 tsk bagepulver
et nip fint bordsalt
Fintrevet skal fra 1 lime
I øvrigt
100 g god mørk chokolade*
(Callebaut® 811)
500 g danske jordbær
Sådan laver du jordbærtærten/flagkagen:
Mørdej: Smuldr det bløde smør mellem fingrene med hvedemel, flormelis og salt til det minder om brødkrummer. Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen. Kom den klistrede dej i en frysepose og læg den i køleskabet i mindst 1 time til den er gennemkold – men gerne et døgns tid.
Hvid chokolademousse: Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i 15 minutter. Hak chokoladen groft og kom den i en skål. Varm fløden op i en lille gryde til lige under kogepunktet. Hæld fløden over den hakkede hvide chokolade og rør, til det bliver jævnt. Vrid husblassen for vand, tilsæt den og rør, til den er opløst i den varme fløde. Tilsæt fintrevet limeskal og vaniljepasta. Dæk cremen til med husholdningsfilm og sæt den på køl i mindst 3 timer, til den er helt kølet ned. Det er vigtigt, at cremen er kølet ned til de dér 5 grader som køleskabet er – ellers vil moussen skille, når du pisker den fast senere.
Mørdej, fortsat: Rul dejen ud i et tyndt lag mel til en tykkelse på ca. 2-3 mm. Rul dejen op på kagerullen og flyt den over i formen – til denne kage har jeg brugt en bageform, der måler 23 x 33 cm – og som ikke har høje kanter – denne bageform* er perfekt. Tryk dejen godt fast i formen og fjern overskydende dej med en lille skarp kniv langs kanten. Prik bunden med en gaffel.
Mazarinmasse: Ælt marcipan og sukker godt sammen. Tilsæt smørret lidt efter lidt, mens du hele tiden ælter. Tilsæt æg og æggeblommer lidt efter lidt. Ælt videre til massen er homogen og uden marcipanklumper. Bland mel med bagepulver og salt og rør det i dejen sammen med fintrevet limeskal. Fordel massen ovenpå den usagte tærtebund og bag kagen ved 170 grader i ca. 25-30 min til massen har sat sig og er gylden på overfladen. Tag tærten ud og lad den køle af. Befri den fra formen.
Smelt chokoladen ved meget lav varme. Pensl tærtens overflade med chokoladen. Lad chokoladen sætte sig på køl.
Samling: Kom den afkølede hvide chokoladecreme i en dyb skål og pisk den stiv med en elpisker til en luftig chokolademousse. Konsistensen skal være meget tyk og trække spor efter piskerisene. Pas dog på ikke at piske for længe, så cremen skiller.
Kom den hvide chokolademousse i en sprøjtepose og sprøjt et kryds ovenpå kagen i et fint mønster – ligesom et flag. Smør resten af moussen ud i et tyndt lag på de resterende ‘felter’, der skal dækkes af jordbær.
Skær jordbærrene i skiver og læg dem pænt ovenpå den hvide mousse. Server straks, så jordbærrene er friske.
Velbekomme.
Opskriften har jeg lavet i forbindelse med, at jeg havde besøg af søde Karen-Elisabeth Gadtoft, der vandt Maddysten på DR1 i 2019. Hun kom for at lave mad sammen med mig – det gør vi nogle gange. Sidst vi sås, lavede vi denne menu, der må siges at være blevet en slags klassiker i vores hjem. Hun og jeg hygger os rigtig godt sammen, – mest af alt føles det for mig rigtig dejligt at kunne dele al min erfaring med én, der faktisk kan bruge det til noget. Måske lyder det plat, men det føles lidt som at have en lillesøster eller sådan, på en virkelig fin måde fyldt med respekt for hinandens kunnen. Jeg når ikke Karen-Elisabeth til sokkeholderne, når det kommer til madlavning, og sådan er det nok også den anden vej rundt, når vi fokuserer på det søde køkken. Så på den måde kan vi virkelig drage nytte af hinanden, uden at det går hen og bliver et decideret samarbejde eller lign. Vi deler virkelig glæden ved at være i køkkenet, og så bliver hele verdenssituationen lige vendt samme tid.
I dag lavede Karen-Elisabeth den lækreste fuldkornstærte med 3 slags løg (som i DEN LÆKRESTE LØGTÆRTE ever!). Den spise vi inden vi gik ombord i jordbærtærten. Find opskriften på løgtærten lige her. Jeg kan anbefale dig på det varmeste at investere i en tærteform med løs bund* til formålet.
Hop lige ind på Karen-Elisabeths Instagram og giv hende et følg… eller måske endnu bedre, følg hendes online madmagasin på gadtoftvisholm.dk. Hun drømmer om at kunne leve af sin store passion for mad, og som I måske kan se på følgertal, så er Maddysten ikke nær så hypet som f.eks. bagedysten. Så det dér med at vælte sig i følgere, bare fordi man vinder et tv-programn, det kan man altså godt glemme alt om, så nemt er det slet, slet ikke. Succes kan også være rigtig hårdt arbejde – det kan jeg i hvert fald skrive under på. Heldigvis bliver jeg ved med at minde hende om, at der f.eks. ikke var instagram, dengang jeg vandt Bagedysten, så det dér med følgere var heller ikke noget, der overhovedet var i spil – og det er da gået helt ok alligevel, på trods af at det har været lidt mere op ad bakke, end det måske har været for nogle af mine kollegaer.
Jeg håber, I synes om vores menu.
2 reaktioner
Sikken en smuk kage?Hvor meget kan laves dagen før?
Mvh Christina
Hej Christina,
Du kan med fordel lave både mørdej og den hvide chokolademasse aftenen før kagen samles.
Dbh
Tina