Cookie grundopskrift – den bedste, faktisk!

(Billeder fra Bagelyst, Kagekarma og Børnenes Bageri – taget af Sif Meincke/Skovdal Nordic)

Jeg er utroligt glad for gode grundopskrifter. Opskrifter, som tillader, at man bruger det man har i skuffen og får tømt ud i sine gemmer – men som stadig smager så englene synger. Eller ja okay, det kommer selvfølgelig an på hvad man har i sine gemmer. Men i mine køkkenskuffegemmer, der er om regel forskellige slags nødder, morgenmadsprodukter og tørret frugt.

Opskriften her er at finde i flere af mine bøger. Blandt andet min nyeste bog Børnenes Bageri, som er udviklet for OBH Nordica. Det er 30 gode opskrifter til børn og den kan købes på min webshop – følg linket her.

Denne opskrift på cookies er faktisk bare den bedste jeg endnu har smagt. Grundopskriften har jeg fået af en bekendt for mange år siden, men siden da har jeg selv udviklet mange nye fortolkninger, som er kommet med i flere af mine bøger. Det er både blevet til tranebær og hvid chokolade cookies, det er blevet til chili choc cookies, lakrids og pistacie cookies osv. Der er kommet rigtig mange gode opskrifter ud af én enkelt grundopskrift.

Cookie grundopskrift

10-30 cookies (afhænigt af størrelse)
Sværhedsgrad: let
Arbejdstid: 15 min.
Bagetid: 6-14 min. (afhængigt af størrelse og ønsket sprødhed)

Cookiedej
1 god polynesisk vaniljestang
180 g lyst rørsukker
125 g blødt smør
1 æg, str M
225 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1/2 tsk fint salt

Idéer til smagstilsætning – slip fantasien løs
1) 100 g mælkechokolade + 50 g hasselnøddekerner +50 g rosiner
2) 100 g hvid chokolade + 50 g tranebær + 50 g hasselnøddekerner
3) 100 g god mørk chokolade + 50 g salte peanuts
4) 4-5 spsk kerner og frø fra skuffen + 50 g hakkede tørrede abrikoser + 50 g hvid chokolade
5) 2 tsk rå lakridspulver + 100 g hvid chokolade + 50 g pecannødder

Sådan gør du

Cookiedej: Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas dem sammen med en smule af sukkeret. Rør vaniljesukker, smør og sukker sammen i en skål, tilsæt ægget og rør godt. Bland hvedemel, bagepulver og salt og ælt det i dejen. Dejen er meget klistret. Det skal den være.

Hak dit valg af fyld i mindre stykker og ælt det også i dejen. Rul dejen til en pølse med en diameter på 5-10 cm, afhængigt af ønsket størrelse, og pak den ind i husholdningsfilm. Kom rullen i køleskabet i mindst 1 time.

Tip: Du kan også komme rulle i fryseren, hvor den kan holde sig i flere måneder. Tag den ud af fryseren 15 min før du skærer den i skiver, der skal bages. 

Tag dejen ud og skær den i 1 cm tykke skiver. Sæt skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir med god afstand imellem, da de flyder ud under bagningen. Bag dem i ovnen i 6-14 minutter, afhængigt af størrelse og tykkelse, til de er let gyldne. Lad dem køle af på pladen inden de fjernes fra bagepapiret.

Tip: Du kan bage de her cookies meget lyse, så er de seje i midten. Du kan også bage dem mere gyldne, – hvilket er super lækkert – så bliver de mere som sprøde småkager. 

Skærmbillede 2017-05-08 kl. 09.20.08

Skærmbillede 2017-05-08 kl. 09.20.16Skærmbillede 2017-05-03 kl. 19.34.43

En reaktion

  1. Jeg har ledt efter denne opskrift! Jeg brugte den for første gang da du lige udgav den og idag ville jeg lave de bedste småkager jeg nogensinde har lavet og kom så (selvfølgelig) til at tænke på denne igen!!! Den er her endnu og hurra for den!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN