Surdejsbrød med ølandshvede og hørfrø

surdejsbrod-annemette-voss-gram-25

Reklame for Gram

Inden du går i gang, så kan du læse min ret udførlige guide til nem surdej. Hvis du ikke selv har en surdej, eller har mod på at dyrke den, så kan man købe surdej hos forskellige bagere.

At lave et rigtig godt brød eller nogle lækre boller kræver ikke meget, og så alligevel. For du kommer rigtig langt ved at have en god ovn, der virkelig kan fyre godt op for varmen, og det er også ret fordelagtigt med en køkkenmaskine, der kan ælte med dejkrog. Derudover er jeg meget glad for mine bagespatler, som er ret uundværlige, når jeg spænder brøddejen op inden den skal i ovnen.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-19

surdejsbrod-annemette-voss-gram-23

surdejsbrod-annemette-voss-gram-21

Lidt om min ovn(-e):

Jeg har to ovne. Jeg er i tvivl om det er særlig luksus eller om det efterhånden er meget normalt? Anyway, jeg har en almindelig ovn og en kombiovn, der både fungerer som microovn og almindelig ovn, hvis jeg har brug for det. Det er altså super smart, når man, som jeg, er helt vild med at bage og ofte har gang i mange bageplader ad gangen. Eller når man skal lave både and og flæskesteg til jul. I ved, de dér øjeblikke, hvor det bare er fedt at have to ovne!

Min ovn er fra GRAMen pyrolyseovn i energiklasse A.

Jeg bager altid på varmluft – af flere årsager. Jeg vil gerne gøre det nemt for mine læsere, så når du bruger en opskrift fra en af mine bøger eller en opskrift her på bloggen, jamen så ved du, at du kan regne med, at det er varmluft. Ensrettede opskrifter er for mig vejen frem. Derfor er varmluftfunktionen i min ovn fra GRAM afgørende. Ovnen skal simpelthen fordele varmen lige, for at undgå kager og brød, der er brændt i den ene side og helt ubagt i den anden. Det har vi sikkert allesammen prøvet, eller hvad?! Den her ovn virker.

Derudover så var det vigtigt for mig med en ovn, der har et stort indre rum, så jeg kan få nogle bageplader med plads til så mange kager eller brød ad gangen som muligt. Og jeg ville gerne have en ovn med de dér teleskopudtræk, som den her ovn har. Det gør det meget nemmere at håndtere tunge bageplader mm. Og guderne skal vide, at når man bager 8..10..20 plader bagværk på en dag (hvilket hænder), så kan man sagtens blive træt i armene af at hive plader ind og ud konstant.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-26

Surdejsbrød med Ølandshvedemel og hørfrø
– kan også bages som boller…

Dej
1 dl surdej
7 dl koldt vand
7 g gær
500 g hvedemel
250 g ølandshvedemel
17 g salt
1 dl hørfrø

TIP: Længere nede på siden kan du se og følge med i en tydelig step by step-fotoguide.

Rør surdej, vand og gær godt sammen. Tilsæt begge typer mel og salt og ælt dejen igennem ved fuld kraft med dejkrog på en køkkenmaskine til dejen slipper skålens sider. Så snart dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen, skal du stoppe med at ælte. Ellers kan du risikere at ødelægge dejen. Tilsæt da hørfrø og lad dejen ælte igennem ved lav hastighed i 1 minut til hørfrøene har fordelt sig.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil den i køleskab natten over til dejen har hævet til dobbelt størrelse. Det tager ca. 8-10 timer.

Drys bordpladen med lidt mel og hæld dejen ud herpå.

Del den i to og skær boller ud eller form dejen til flute. Spænd brødet op ved at skubbe siderne godt ind under dejen selv ved hjælp af en spatel – se billederne. Det er vigtigt at din bagespatel er ren og at der ikke hænger dej ved, for ellers trækker du bare rundt i dejen.

Løft nænsomt brødene eller bollerne over på bagepapir og lad dem hæve ved stuetemperatur mens ovnen varmer op til 250 grader varme – på varmluft. Hæld et par deciliter vand i en lille bradepande og placer den i bunden af ovnen. Vandet må meget gerne sættes i ovnen, allerede når du tænder for den. Så skaber vandet et fugtigt miljø i ovnen, som giver dig bedre brød. Skru ned til 230 grader, når brødet sættes ind i ovnen. Bag bollerne i ca. 25 min. og brød/flutes i ca. 30 min.

Køl helt af inden du skærer i brødet.

Velbekomme.

Step by step-fotoguide:

surdejsbrod-annemette-voss-gram-1Dæk skålen til med husholdningsfilm, hvilket sikrer et fugtigt miljø i skålen.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-2

surdejsbrod-annemette-voss-gram-3Du vil kunne se tydelige bobler på overfladen når dejen er hævet op til dobbelt størrelse.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-4Drys bordpladen med lidt mel

surdejsbrod-annemette-voss-gram-5Hæld dejen ud på bordpladen forsigtigt.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-7

surdejsbrod-annemette-voss-gram-8Del dejen i to

surdejsbrod-annemette-voss-gram-9

surdejsbrod-annemette-voss-gram-10Spænd brødene op ved at skubbe dejen ind under sig selv ved hjælp af bagespatler.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-11Hvis du ønsker at bage boller skærer du brødene i mindre stykker.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-12

Flyt brød og boller over på bagepapir ved hjælp af bagespatler.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-14Spænd brødet op igen, på bagepapiret, hvis nødvendigt.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-15Lad brød og boller hæve ved stuetemperatur i 15 min. mens ovnen varmes op.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-16

surdejsbrod-annemette-voss-gram-17Træk forsigtigt bagepapiret over på brandvarme bageplader

surdejsbrod-annemette-voss-gram-18

surdejsbrod-annemette-voss-gram-20Skru ned til 230 grader når brødet sættes i ovnen

surdejsbrod-annemette-voss-gram-22

surdejsbrod-annemette-voss-gram-24Bank brødet under bunden. Lyder det hult er det færdigbagt. Ellers skal det måske lige have 5 min mere.

surdejsbrod-annemette-voss-gram-27

surdejsbrod-annemette-voss-gram-29

surdejsbrod-annemette-voss-gram-36

surdejsbrod-annemette-voss-gram-31Lad brød og boller køle helt af inden du skærer det ud

surdejsbrod-annemette-voss-gram-34

 

3 reaktioner

    1. Jeg bager med vand i ovnen – det er jo lidt den samme effekt. Men nej det gør jeg ellers ikke, fordi jeg foretrækker at udvikle opskrifter hvor ALLE kan være med. Også dem uden en damp-ovn. Knus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN