Bedstemors brunsviger opskrift

Reklame – opskriften er udviklet for Lidl

Det er altså ikke opskriften, der er Bedstemors. Nej den er min egen. Men selve denne kage, på billederne, er en kage, som vi har lavet til Bedstemor, fordi hun havde fødselsdag. Derfor Bedstemors Brunsviger 🙂

Og normalt så plejer jeg jo at informere jer om alle de særlige økologiske ingredienser, man finder på hylderne hos Lidl, når jeg udvikler opskrifter for dem. Men i denne omgang vil jeg egentlig bare slå at slag for, at man også kan få helt almindelige dagligdagsvarer, præcis som man forventer det, i Lidl. Og der er altid gode økologiske alternativer, hvis man prioriterer den slags, som jeg. Gør som flere hundrede tusind andre danskere og følg med på Lidls Facebookside for flere gode opskrifter, tips og gode tilbud mm.

Bedstemor blev rigtigt glad for kagen, heldigvis. Det var min søn Ferdinand der traf det endelige valg om, at det var en brunsviger, som vi skulle bage til hende – og der skulle naturligvis også pyntes med vingummibamser og flag, som hører sig til på en fødselsdagskage, hvis man spørger ham.

Hvem elsker ikke brunsviger? Det er bare noget af det bedste bagværk, jeg ved af. Også selvom jeg ikke kommer fra Fyn, hvor man jo ellers bager den bedste brunsviger – hvis man altså spørger en fynbo 🙂 Og så er det noget med, at det hedder “brånsvir”…og ikke bruuunsijer, som en københavner ville sige. Haha!

Jeg synes nu nok at min opskrift holder i længden, alligevel. Selvom jeg er jyde, der bor på Sjælland. Og faktisk intet fynsk har i årerne. Min version er med rigeligt snask – som flyder lidt ned i kagen under bagningen – og sådan kan jeg bedst lide den. Men det er der helt sikkert delte meninger om. I Nordjylland spiser de brunsviger med flødeskum på, så det kan man jo også lige give et forsøg…

brunsviger-opskrift-annemette-voss

Godt tip til god brunsviger:

Det vigtigste I skal vide, når I bager brunsviger, er, at dejen skal være meget klistret og fedtet når den fordeles i bageformen. Det er altså ikke som at bage teboller. Husk det nu! Se billederne nederst for en grundig step-by-step gennemgang.

img_5589

Brunsviger opskrift

Gærdej

50 g gær
2,5 dl sødmælk
100 g smør
3 æg, str M/L
600 g hvedemel
1 spsk lyst rørsukker
1/2 tsk fint salt

Topping

250 g smør
250 g brun farin
– evt. vingummibamser og flag

Sådan laver du brunsviger:

Gærdej: Smuldr gæren i en stor skål. Lun mælken op (hellere lidt for kold end for varm!) og rør gæren ud heri. Smelt smørret ved lav varme og lad det svale. Rør æg, hvedemel, sukker, salt og smeltet smør i mælken og ælt dejen godt sammem ved fuld kraft på en røremaskine med dejkrog (eller ved håndkraft med en grydeske) i ca 10 minutter.

Fordel dejen i en bageform (25 x 30 cm) beklædt med bagepapir. Stil dejen til hævning i ca 1 times tid under et fugtigt klæde.

Topping: Smelt smør og brun farin og lad det små simre i 8-10 minutter til en ensartet karamelmasse. Sluk for varmen og lad det svale mens dejen hæver.

Kom lidt vand på fingerspidserne og tryk dybe huller ned i dejen. Fordel toppingen henover og stil kagen. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 25-30 min.

Køl kagen let af og nyd den! (Det bliver ikke noget problem 😉 )

Tip: Dekorer med vingummibamser og flag, hvis du føler for det!

Step-by-step fotoguide:

img_5598

img_5599

Smuldr gæren og oplæs den i lun mælk.

img_5600

img_5601

Tilsæt øvrige ingredienser og rør dejen godt sammen på rørekmaskine.

img_5603

Lad dejen ælte ved fuld kraft i ca 10 minutter til den begynder at slippe skålens sider.

img_5606

img_5607

Fordel dejen i en bageform med bagpapir. Lad den hæve under klæde i 1 times tid.

img_5609

Tryk dybe huller i dejen med fingrene, som du sypper i lidt vand forinden.

img_5611

img_5613

Hæld karamellen ud over kagen. Bag kagen.

brunsviger-opskrift

brunsviger-opskrift1

brunsviger-opskrift-2

Lad kagen køle helt af inden den serveres. På den måde samler karamelmassen i ordentligt i kagen.

Her er din indkøbsliste:

Hvis du alligevel står og skal ud og handle i Lidl, så kan du blot følge denne indkøbsliste, så har du alle ingredienserne lige ved hånden.

hvedemel*
lyst rørsukker*
æg*
smør*
sødmælk*
gær*
brun farin
salt
evt. vingummibamser

* = økologisk

Prøv også nogle af mine andre lækre opskrifter – hvis du kan lide brunsviger så er du måske også vild med kanelsnegle?

12 reaktioner

  1. Forsøgte mig med opskriften i weekenden, men oplevede at den hævede utroligt meget op, og blev meget høj. Er det fordi jeg har brugt en for lille form, eller hvad kunne det skyldes? 🙂 Den fik lige knap 25 minutter i ovnen.
    Håber du kan hjælpe mig, da jeg gerne vil lave den til fødselsdag i næste weekend 😊

  2. Hej, jeg har bagt din brunsviger efter opskriften. Men hvorfor smager og lugter den af gær? Og den er også hævet for meget i bradepanden, til trods for at jeg brugte den str. du anbefalede. Mvh Vibeke

    1. Kære Vibeke, – det er jeg virkelig meget i tvivl om, da jeg ikke selv har prøvet at en dej smager meget af gær. Men, jeg ved dog, at hvis dejen hæver ved for lav temperatur – det vil sige i et køligt rum – og måske ikke hæver helt længe nok – så er der en større chance for at dejen smager af gær, eftersom gærcellerne ikke vil være “brugt”. Det kræver længere tid at hæve ved lav temperatur. Det KAN være årsagen.

      Knus
      AM

  3. Hejsa
    Jeg har bagt din brunsviger og vil bare sige, at det er den bedste brunsviger jeg nogensinde har bagt. Mine kollegaer var også helt vilde med den og den fik så meget ros 🙂🙏🏻

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN