Let smørcreme

Skærmbillede 2017-02-18 kl. 12.35.00

Foto: Sif Meincke, Kagekarma, Politikens Forlag, 2015

Foto: Sif Meincke, Kagekarma, Politikens Forlag, 2015

Let smørcreme til dekoration og opsmøring

200 g blødt smør
4-500 g flormelis
1 citron
frugtfarve eller pastafarve efter eget valg

Smagstilsætning
1 polynesisk vaniljestang, kornene.
20 g frysetørrede bær efter eget valg.

Tip A: Hvis du anvender en køkkenmaskine bruger du spartlen, hvis du bruger håndmikser skal du anvende piskeris til at røre cremen. Jeg synes det bedste resultat opnåes med en gummispartel på køkkenmaskine, f.eks. soft-beater fra OBH Nordica… men der er jo “mange veje til Rom”, ikke sandt:)

Tip B: Hvis cremen anvendes til opsmøring er det vigtigt at du holder lidt igen med flormelissen for at sikre dig, at cremen ikke bliver for “hård” – så kan den være svær at arbejde med. 

Fremgangsmåde
Pisk/rør smørret blødt og tilsæt flormelissen lidt efter lidt mens du hele tiden pisker/rører. Når cremen er ved at være hvid tilsættes lidt citronsaft efter smag – altså, smag gerne til – pisk/rør igen kraftigt til cremen er hvid og luftig. Del cremen i mindre mængder og tilsæt lidt pastafarve efter eget valg.

Smagstilsætning: Pisk/rør vaniljekorn med i cremen fra start, eller knus de frysetørrede bær ved at passere dem igennem en sigte. Vend dem i cremen til allersidst.

Fyld cremen i en sprøjtepose og vælg en tylle efter eget valg. Dekorer dine kage/kager smukt.

 

80 Kommentarer

  • Besvar
    Urrsula Caroline Heiberg Pedersen
    22. juli 2015 kl. 13:06

    Hold nu k… hvor er den lækker!!! Har lige lavet den af 250 g smør, 500 g flormelis, lidt citron, masser af vanilje og 20 gram blandet hindbær og solbær. Jeg skal bruge den til opsmøring af sønnikes traktor kage, alà Rosa fra Rouladegade. Vi bruger bare noget færdigkøbt sandkage vi skærer i facon, og koncentrere os om at pynte den flot. Jeg havde slet ikke regnet med at cremen ville smage godt, den skal jo bare bruges til “lim” men altså! MUMS! :) :)

    • Besvar
      annemette
      23. juli 2015 kl. 10:55

      ha ha ha ha – jeg GRINER! Hvor fedt, at du er helt vild med smørcreme! Men du har ret – den smager jo faktisk rigtig dejligt – specielt hvis den er blevet rørt dejlig cremet! God bagelyst – og tusind tak for god feedback!

  • Besvar
    Josefine
    28. juli 2015 kl. 21:45

    Hej Annemette. Vi har tænkt os at bruge opskriften på “let smørcreme” til opsmøring af en bryllupskage. Hvor mange portioner svarer opskriften på din creme til? Vi laver vores kage på et stativ i fem lag og er i tvivl om, hvor mange gange, vi skal gange din opskrift op. Vi smører både vores kage op på toppen og i kanten. Vh Emilie, Caroline, Birte & Josefine

    • Besvar
      annemette
      29. juli 2015 kl. 8:56

      Hej Josefine, jeg ville tage udgangspunkt i ca. 6 gange opskrift. Jeg vil anbefale at I smører rimelig tyndt op, og ad to omgange, så bliver resultatet flottest:) Rigtig god fornøjelse… Kh Annemettenn1nn1

  • Besvar
    Andrea2704 10 År
    5. september 2015 kl. 10:41

    Den er virkelig god brugte fryse tørede hindbær og jordbær og det er perfekt kombinatiom??
    PS du er virkelig god til at bage og vidste at du ville vinde den store bagedyst?

    • Besvar
      annemette
      5. september 2015 kl. 16:08

      tusind tak for feedback:) Og tak for at du troede på mig… Knus

      • Besvar
        Andrea2704 10 Å
        6. september 2015 kl. 9:58

        Du inspirerede mig til at blive konditor som stor tak

  • Besvar
    Dortheogfam
    26. september 2015 kl. 10:44

    Vi er igang med en lagkage til bedstemor, og inden kagebundene er blevt kolde, kan man så godt ligge smørcremen på køl inden den tages i brug? Kh

    • Besvar
      annemette
      27. september 2015 kl. 19:27

      Jep, men den vil naturligvis blive hård – så hold øje med den:) Ellers kan den altid piskes blød igen.

  • Besvar
    Malene
    3. oktober 2015 kl. 20:33

    Hej Annemette.
    Jeg skal lave en Frozen Fever kage i 3 lag til min datters 6 års fødselsdag. Hidtil har jeg smurt op med købefrosting, men denne gang vil jeg selv lave den. Hvor mange portioner tænker du jeg skal lave? 3-4 stykker? Jeg laver hvert lag og overtrækker, før jeg samler så det skal dække det hele.

    God aften :)

    • Besvar
      annemette
      4. oktober 2015 kl. 12:51

      Jeg synes du skal lave en tre-dobbelt portion – så har du nok:) Husk nu, at frostingen kun er med til at holde på formen og overtræk – den skal ikke have for tykt et lag…det bliver så tungt. Kh Annemette

  • Besvar
    Randi
    4. oktober 2015 kl. 17:50

    Hej, kan ikke forstå, at i siger der skal frysetørret bær i. Så bliver smørecremen da klumpet?? Hilsen Randi

    • Besvar
      annemette
      4. oktober 2015 kl. 18:08

      Nej det gør den ikke, du kan feks. knuse de frysetørrede bær gennem en sigte:)nn1

  • Besvar
    Helle
    9. oktober 2015 kl. 23:13

    Hej Annemette. Hvor dejligt lige at falde over din blog, som jeg nu vil til at følge.
    Vil man kunne bruge denne smørcreme til at sprøjte roser med?
    Og synes du, der skal citron i ligegyldigt hvilken smagsvariant, man laver og ligegyldigt hvilken slags kage den er til?
    Glade kagehilsner

  • Besvar
    Charlotte
    23. januar 2017 kl. 11:55

    Hej Annemette.

    Hvilken smør bruger du til smørcremen?

    Vh Charlotte

    • Besvar
      annemettevoss
      23. januar 2017 kl. 11:56

      Jeg bruger altid Lurpak. Og ikke den smørbare – den ægte i sølvpapiret :)

  • Besvar
    kirsten hald
    26. januar 2017 kl. 22:09

    Hvorlang tid kan smørkrem laves før man skal bruge det

    • Besvar
      annemettevoss
      27. januar 2017 kl. 11:45

      I princippet flere dage i forvejen, men så skal den opbevares på køl og piskes luftig igen inden brug. Men optimalt er at anvende en frisklavet smørcreme :)

  • Besvar
    Line
    29. januar 2017 kl. 21:43

    Hej Annemette.
    Jeg regner med at smøre en lagkage ( ca. 4 bunde m. Hindbær creme og skildpadde creme) og tænkte at smøre den op med smør cremen kun. Ingen fondant . ( har prøvet at lave fondant selv men det gik skidt 😡)Så kagen ikke blir for sød..
    Vil det lade sig gøre ?
    Dobbelt op af opskriften på smørcreme. Og evt en tryl i kagesprøjten.
    Mvh
    Line

    • Besvar
      annemettevoss
      30. januar 2017 kl. 18:06

      JA, det kan du godt. Men læg evt kagen sammen med en lille rand af smørcreme rundt om moussen mellem hvert lag, – så du smører op på kagebunde og smørcreme, og ikke kagebunde og mousse. Det kan være svært at smøre op på mousse. KNUS

      • Besvar
        Mette
        30. januar 2017 kl. 22:01

        hvordan lægger man en rand af smørcreme rundt om moussen som du beskriver.? Skal lave en kage til min dattersdåb på søndag og der skal være en kant rundt om kagen som på deres prinsesse kage fra kagemagi.

        • Besvar
          annemettevoss
          30. januar 2017 kl. 23:02

          Du fylder smørcreme rundt langs kanten af hver bund inden du samler. Bare en halv cm bredt. Og så højt nok til at sikre dig, at moussen ikke løber ud. Det er med til at holde moussen indkapslet. Det er smart og giver et stramt udtryk. Knus

  • Besvar
    Emilie
    2. februar 2017 kl. 14:37

    Hej Annemette
    Jeg skal lave to kager, og der skal jeg bruge smørcremen.
    Er der nok til to kager i denne portion, eller skal man lave dobbelt?

    • Besvar
      annemettevoss
      2. februar 2017 kl. 16:12

      Lav dobbelt for at være sikker

      • Besvar
        Emilie
        2. februar 2017 kl. 20:30

        super. tak:)

  • Besvar
    Anastasia
    4. februar 2017 kl. 22:04

    Hej Annemette

    Jeg skal lave 20-25 muffins til min datters 2 års fødselsdag hvor jeg laver blomster tema. Jeg vil lave forskellige blomster roser, liljer osv. Hvor jeg vil farve smørcreme i forskellige farver, vil jeg ikke godt kunne bruge let smørcreme og i så fald hvor mange potioner tror du at jeg skal lave.

    Varme bage hilsner
    Anastasia

    • Besvar
      annemettevoss
      5. februar 2017 kl. 19:55

      Jag vil lave halvanden portion. Det stemmer 😉 Og den egner sig super godt til formålet! Knus

  • Besvar
    Michella
    16. februar 2017 kl. 13:20

    Jeg skal lave lagkage til min datter lørdag og er i tvivl om hvordan man smør cremen på når det mousse der er imellem bundene ?

    • Besvar
      annemettevoss
      16. februar 2017 kl. 20:28

      Sørg for at smørcremen er pisket meget luftig og hvid (det tager måske 15-20 min), så er den lige til at smøre på:) Knus

  • Besvar
    Birgitte
    17. februar 2017 kl. 16:14

    Bruger du saltet eller usaltet smør?

    • Besvar
      annemettevoss
      18. februar 2017 kl. 10:59

      Saltet 😉

  • Besvar
    Meliha
    18. februar 2017 kl. 12:12

    Hvor stor portion smørcreme skal jeg lave hvis jeg vil lave smørblomster hele vejen rundt på en kage med dia på 26?? Det er første gang jeh skal prøve så er meget spændt :)

    • Besvar
      annemettevoss
      18. februar 2017 kl. 12:27

      Jeg synes du skal lave halvanden portion. God fornøjelse… Det bliver helt sikkert smukt! Send endelig et billede eller del med #annemettevoss KNUS

      • Besvar
        Meliha
        19. februar 2017 kl. 15:53

        Tak for hurtigt svar :) hvilken størrelse tyl vil du anbefale til smørblomster langs siden af kagen? Jeg har købt en stjernetyl på 18 mm men synes den virker meget stor :)

  • Besvar
    Henriette
    4. marts 2017 kl. 13:39

    Hej
    Skal lave lagkage med roser af smørcrem – hvordan opbevares kagen efterfølgende bedst er det på køl?
    Mega god fif med smørcrem mellem hvert lag i lagkagen – det skal jeg prøve næste gang. 👍😊

    • Besvar
      annemettevoss
      5. marts 2017 kl. 14:43

      Yes, den skal på køl. Smørcremen vil blot blive fast – men kan sagtens skæres i. Knus

  • Besvar
    Anne N
    5. marts 2017 kl. 16:56

    Jeg vil meget forsøge at kaste mig ud i projekt smørblomster, men leder efter en opskrift hvor man får en fin hvid frosting, og ikke den mere gullige farve som smørcreme har en tendens til at have – har du et godt råd til hvordan man laver hvid smørcreme?

    Mvh
    Anne

    • Besvar
      annemettevoss
      5. marts 2017 kl. 16:57

      Hej Anne,
      smørcreme er kun gullig hvis du ikke pisker længe ok. Hvis du pisker længe vil den blive hvid. Hvis den skal være KRID-HVID så kan du anvende hvid konditorfarve. Men det burdet ikke være nødvendigt.

      KNUS

  • Besvar
    Birgitte rossen.
    7. marts 2017 kl. 8:31

    Hej Annette.
    Kan smørcremen bruges til at klister marcipan på en kage med?
    Kan man lave kagen med marcipan dagen før og opbevarer i en kold garage?

    • Besvar
      annemettevoss
      7. marts 2017 kl. 13:23

      Nej, jeg synes ikke det fungerer optimalt. Jeg synes du skal klistre med glasur. Jeg synes du skal opbevere kagen på køl :) Knus

  • Besvar
    Simone
    7. marts 2017 kl. 21:25

    Hej Annemette

    Jeg er normalt ikke til smørcreme men jeg lavede den til nogle muffins og det er en super lækker og frisk creme som jeg helt sikkert vil benytte igen. Jeg vil udforske flere af dine opskrifter :)

    Hilsen Simone

    • Besvar
      annemettevoss
      8. marts 2017 kl. 19:18

      hvor skønt! Tak.

  • Besvar
    caroline
    10. marts 2017 kl. 13:49

    hej
    jeg skal op smøre en kage er der nok i en opskrift eller skal jeg doble

    • Besvar
      annemettevoss
      10. marts 2017 kl. 13:56

      En portion er nok. Men husk nu at piske længe!!! Knus

  • Besvar
    Iben
    10. marts 2017 kl. 22:22

    Skal lave en lagkage, som skal overtrækkes med fondant. Det bliver mørke bunde.
    Der er ønsket kakao smørcreme som fyld så den ikke behøver at komme på køl.
    Vil denne smørcreme være god til dette eller skal det være luksus udgaven? Hvis ja til en af dem, hvor meget kakao/chokolade skal der tilsættes ?

    • Besvar
      annemettevoss
      11. marts 2017 kl. 7:53

      Den her er rigtig god til formålet. Du kan erstatte 1 spsk flormelis med 1 spsk kakao – og hvis du derefter synes den skal smage af mere kan du piske lidt mere kakao i cremen. Knus og god bagelyst

  • Besvar
    Mirjam
    13. marts 2017 kl. 16:49

    Jeg skal bruge en smørcreme til at opsmøre en kage hvor jeg skal lave en glaze bagefter, vil denne opskrift kunne gå hvis jeg tager kagen ind i fryseren før jeg hælder glazen ud over.

    • Besvar
      annemettevoss
      13. marts 2017 kl. 18:03

      Ja det kan du godt, men jeg synes ærligt talt at glaze fungerer bedre på en bund af støbt, frossen mousse. Se evt Dittes videos på YouTube hvor hun instruerer i glaze. Knus

  • Besvar
    Signe Kristensen
    14. marts 2017 kl. 15:09

    Kære Annemette
    Denne smørcreme med hindbærsyltetøj i til Kaj-kager – go eller no go?
    Min kæreste eeeeelsker Kaj-kager, så det skal han da selvfølgelig have på sin fødselsdag på søndag :-) Men sidste gang jeg forsøgte mig med de små grønne lækkerbiskener, ødelagde smørcremen HELE oplevelsen, da den var alt for klæg og kun smagte af… Ja, smør :-) Så det vil jeg for alt i verden undgå sker igen!
    Håber du kan hjælpe mig i den retning.
    Kærlig hilsen Signe

    • Besvar
      annemettevoss
      14. marts 2017 kl. 21:30

      Denne er NO-GO. Du skal anvende en slags italiensk smørcreme, der er lavet på marengs. Jeg plejer at lave kaj-kager fra DR.dk – som blev bagt i bagedysten.
      Knus

  • Besvar
    Trine Langer
    19. marts 2017 kl. 17:39

    Kan man bruge den, hvis man skal smøre en chokoladekage op, så den ligner Gurli Gris?😃

    • Besvar
      annemettevoss
      20. marts 2017 kl. 12:06

      ja, det kan man da 😉

  • Besvar
    Rita
    28. marts 2017 kl. 17:19

    Hej Anne Mette

    Virkelig fed side.
    Jeg har forsøgt mig med din lette smørcreme og den blev sådan lidt grynet, nærmest som om at den var skilt. Flormelissen smeltede ligesom heller ikke, så man kunne fornemme den på tungen. Hvad gør jeg forkert? Jeg piskende der hele i 20 min.

    Mvh. Rita

    • Besvar
      annemettevoss
      28. marts 2017 kl. 20:18

      Det har jeg meget svært ved at forestille mig. Var det ægte smør? Var det blødt (stuetemp) – men ikke smeltet?! Knus

      • Besvar
        Rita
        16. april 2017 kl. 17:59

        Jeg brugte lurpak pakken, mener det var stuetemperatur. Hvis jeg vil lave en hel original lagkage med vaniljebunde, vaniljecreme og hindbærmousse, men samtidig vil pynte hele kagen med smørcreme roser, hvilken af dine smørcremer ville du så anbefale? :-) sådan så det ikke tager for meget over i de sarte smage.

        • Besvar
          annemettevoss
          16. april 2017 kl. 18:12

          Ja altså, så vil jeg anbefale dig, at du laver luksus smørcremen :) Den er lidt mere “lækker” i teksturen.

          Knus

  • Besvar
    Lotte Thomsen
    1. april 2017 kl. 9:43

    Hej Annemette..

    Endnu engang bevæger jeg mig ud i at lave en dåbskage. (Til min egen datter)

    Lagkage bunde to slags creme. Skovbær og Toblerone også skal den dækkes med marcipan. Jeg er ikke selv stor fan af noget der er for sødt. Giver citronen en let syrlig smag og kan den bruges til at smøre op med også dække med marcipan.?

    Mvh Lotte

    • Besvar
      annemettevoss
      1. april 2017 kl. 23:41

      Kære Lotte, det lyder som en dejlig kage 😉 Jeg synes du skal smøre op i enten flødeskum eller lidt sigtet marmelade, hvis du alligevel ikke arbejder med fondant. Smørcreme er ret sødt – også denne, selvom der er masser af citron i. Faktisk synes jeg det bedste at smøre op i, når man overtrækker med marcipan er flødeskum. Så det er min anbefaling. KNUS AM

  • Besvar
    Ann-louise
    11. april 2017 kl. 12:47

    Hej. Jeg vil lige høre om man godt kan bruge den først til opsmøring og derefter bruge resten til at lave roser på hele kagen? Eller er det bedre st bruge to forskellige slags smørcreme til det? Vh Ann-Louise

    • Besvar
      annemettevoss
      11. april 2017 kl. 20:00

      Det kan sagtens. Det fungerer super godt 😉 KNUS

  • Besvar
    Stefanie
    11. april 2017 kl. 18:19

    Hej

    Jeg skal smøre 2 kager op på 25*40 cm og skal efterfølgende pynte med billeder lavet af sukkerprint, og pynte med blomster af fondant.
    Hvor mange portioner smørcreme tror du jeg skal bruge?

    • Besvar
      annemettevoss
      11. april 2017 kl. 20:01

      Tredobbelt vil jeg mene. KNUS

  • Besvar
    Natasja
    11. april 2017 kl. 20:21

    Hejsa!
    Jeg skal rodde mig ud i en lagkage med hindbær- og chokolademousse, og vaniljebunde. Der kommer friske bær på toppen og chokoladedråber på siden. Tror du denne creme er velegnet til at trykke chokoladedråber på? Og så de bliver siddende?
    Mvh Natasja

    • Besvar
      annemettevoss
      12. april 2017 kl. 19:25

      Tjo, det burde virke.

  • Besvar
    Katarina
    15. april 2017 kl. 1:23

    Hej :) jeg skal lave en Nutella lagkage, og skal tildækkes med fondant, men er i tvivl om jeg kan bruge sådan en smør creme når den er fyldt med Nutella-flødeskumsfuld og hindbær?
    Håber du kan hjælpe.
    Mvh katarina

    • Besvar
      annemettevoss
      15. april 2017 kl. 12:10

      Det kan du sagtens. Men bare et tyndt lag! Knus

  • Besvar
    Karina Christiansen
    17. april 2017 kl. 17:38

    Hejsa
    Jeg skal lave en ganske alm chokoladekage (ovnbradepande str) med et lag smørcreme indeni. Der skal et sukkerprint med et billede af konfirmanden på kagen + at den skal pyntes med selve smørcremen hele vejen rundt (små dutter)
    Hvor meget smørcreme tror du jeg skal lave?
    Og tror du ikke jeg kan pynte kagen dagen før, og sætte den på køl?
    Vh Karina

    • Besvar
      annemettevoss
      17. april 2017 kl. 19:13

      Jo til dit sidste spørgsmål. Og jeg ville nok lave 3 x portion :) God fornøjelse…

    • Besvar
      Birthe Johansen
      17. april 2017 kl. 20:23

      Hej Kararina
      Du kan ikke lægge sukkerprint på før lige inden kagen skal serveres. Det bliver opløst af både smørcreme, glasur og flødeskum. Desværre 😔

      • Besvar
        annemettevoss
        17. april 2017 kl. 20:25

        Det har jeg ikke haft erfaring med. Ikke med denne smørcreme… Men godt tip alligevel. Knus

  • Besvar
    Rabia
    10. maj 2017 kl. 19:57

    Hej. Jeg skal smøre en chokoladekage op med rød smørcreme. Er det muligt at tilsætte lidt dråber af rød farve i denne? Og passer opskriften til en springform str ?
    Vh Rabia

    • Besvar
      annemettevoss
      10. maj 2017 kl. 21:30

      Ja det kan du. Men anvend hellere pastafarve. Og der er nok smørcreme til en kage på størrelse 23 cm i diameter. Knus

  • Besvar
    Birgit Andersen
    29. maj 2017 kl. 19:10

    Jeg kunne godt tænke mig at lave min normale chokoladebraddepandekage anderledes med blomster af smørcreme men ville gerne have den til at smage af mocca…..tror du det er en god ide

    • Besvar
      annemettevoss
      30. maj 2017 kl. 17:31

      Ja, det kan du da sagtens – lyder lækkert :)

  • Besvar
    Rikke Skafte
    13. juni 2017 kl. 14:43

    Hej,
    Vil egentlig bare hører om du vil bruge den samme creme mellem lagene?
    Laver banankage bunde og vil så komme jordbærskiver mellem.
    Hilsen Rikke

    • Besvar
      annemettevoss
      13. juni 2017 kl. 16:38

      Nej, det ville jeg egentlig ikke gøre. Cremen er meget sød, – og med banan og jordbær, der begge er meget søde, så ville jeg hellere lægge en chokoladeganache i mellem, hvis jeg skulle vælge. Eller evt en vaniljecreme med noget spiritus. Se Dittes opskrift på banankage med cognaccreme. Knus

  • Besvar
    Line
    13. juni 2017 kl. 17:44

    Hej.
    Jeg tænker at bruge denne til mini muffins til et bryllup. Der er omkring 200 mini muffins.
    Hvor mange gange vil du tænke jeg skal gange opskriften op? Og kan jeg lave den allerede torsdag når den først skal bruges lørdag?

    • Besvar
      annemettevoss
      13. juni 2017 kl. 18:01

      Jeg vil mene ca. 3 gange opskrift. Og den kan godt lave i forvejen, men er helt klar bedst frisklavet. Knus

  • Besvar
    Romana
    22. juni 2017 kl. 8:26

    Hej Annemette
    Jeg vil høre om du har en god opskrift på en frosting, jeg synes bare alle de gane jeg har lavet frosting så smager den meget af smør, og det synes jeg personligt ikke er så lækkert..

    Mvh.
    Romana

    • Besvar
      annemettevoss
      22. juni 2017 kl. 16:07

      YEs, – altså du kan anvende min grundopskrift på cream cheese frosting, den er under grundopskrifter her på siden.
      MEN – et godt tip – årsagen til at den smager meget af smør er fordi du ikke får pisket nok luft i den. Du skal piske smør og sukker/flormelis LÆNGE til det er helt hvidt og luftigt. Det tager snildt 15 minutter.
      KNUS

    Skriv en kommentar