Lagkage med jordbær og nougat-chokomousse

Dagen efter min kæreste friede til mig havde min niece fødselsdag. Hun hedder Alma, og hun blev 7 år, og det skulle fejres med lagkage og boller – som vi altid gør i min familie. Og sjovt nok, er det altid mig, der gør i køkkenet og bager. Denne gang hjalp Alma faktisk også til, og her er det fine resultat.

LAGKAGE MED JORDBÆRKOMPOT OG NOUGAT-CHOKOLADEMOUSSE

12 pers.
sværhedsgrad: medium
arbejdstid: 2 timer
bagetid: 25 min
køleskabstid: mindst 3 timer – gerne mere.

Nougat-chokomosse
5 dl piskefløde
70 g blød nougat
80 g mælkechokolade
et nip salt

Varm fløden op til lige under kogepunktet. Tilsæt nougat og chokolade i små stykker. Rør det sammen til en helt glat masse. tilsæt et nip salt. Blend evt nougat-ckokofløden for at gøre den homogen. Sæt den på køl tildækket af husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen. Den skal mindst være på køl i 3 timer, til den er helt køleskabskoldt (5 grader).

Mandelbunde (3stk)
1 polynesisk vaniljestang
175 g lyst rørsukker
3 æg, str M/L
30 g mandler
70 g hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel

Mandelbunde: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret. Pisk vaniljesukker, sukker og æg sammen til en meget luftig og tyk æggesnaps. Hak mandlerne fint til de minder om størrelsen på risgryn. Bland mel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i blandingen. Tilsæt de finthakkede mandler og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en springform (diameter 23 cm), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25 minutter. Lad mandelbunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri. Flæk bunden i tre lige tykke dele med en savtakket kniv.

Jordbærkompot
300 g friske jordbær i kvarte
korn fra 1/2 polynesisk vaniljestang
150 g hvidt sukker
1 øko citron, saft og fintrevet skal heraf
5 peberkorn

Jordbærkompot: Kog jordbær, korn fra vaniljestangen, den tomme vaniljestang, sukker, citronsaft og – skal samt peberkorn op. Lad det småkoge i ca 10 min. Lad det køle af. Kassér peberkornene og vaniljestangen.

Nøddekrokant
70 g hvidt sukker
100 g hasselnødder

Nøddekrokant: Smelt sukkeret ved meget lav varme, og rør ikke i det før det er helt karamelliseret. Tilsæt nødderne og rør rundt til nødderne er dækket med karamel. Hæld nødderne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle helt af. Hak dem til en grov nøddekrokant.

Opbygning af kagen på fad: Pisk den helt kolde nougat-chokofløde op til en mousse, der er fast i det og kan holde formen. Placer den ene mandelbund på et lagkagefad. Fordel halvdelen af jordbærkompotten herpå. Smør halvdelen af nougat-chokomoussen ud over, drys med lidt nøddekrokant og læg endnu en mandelbund på. Gentag processen.

I øvrigt
150 g ren rå marcipan
5 dl piskefløde
200 g friske jordbær
evt. fødsesldagslys

Pisk fløden til sprøjtefast skum. Smør overfladen på kagen op i et tyndt lag. Rul marcipanen tyndt ud og overtræk kagens top med marcipan. Skær overflydende marcipan bort. Kom resten af flødeskummet i en sprøjtepose med en kruset tylle og sprøjte kagens sider sirligt op. Denne teknik starter ved bunden af kagen med sprøjteposen rettet vinkelret på kagens side. Bevæg sprøjteposen opad og slut af ved at trække et hurtigt ryk bort fra kagen. Gentag hele vejen rundt om kagen. Dekorer med friske jordbær og lys.

ET GODT TIP: Lige når kagen er lagt sammen er den meget blød – som min er på billedet. Men hvis den får lov at stå på køl i et par timer, eller natten over er den, efter min mening, endnu bedre. Du kan, hvis du vil, tilsætte 2 blade husblas til moussen, hvis du gerne vil have en den er mere fast i det. Men jeg synes den er bedst uden.
IMG_8990
IMG_9002 IMG_6539 IMG_9005

IMG_9007

IMG_8997

14 reaktioner

  1. Uhm, den ser lækker ud. Hvis man nu vil lave den dagen i forvejen – kan man så også godt sprøjte kagens sider op eller dur det ikke at fløden står natten over? Og hordan ville du i så fald opbevare den i køleskabet? 🙂

  2. Hej annemette jeg vil lige høre om jordbær kompoten skal blændes for det ligner det på billedet hilsen christel

  3. Jeg er i fuld gang med at bage denne kage og tænker den bliver super lækker! Det er selvfølgelig ikke sikkert at du når at svare inden jeg har brug for dit svar, men så håber jeg at det lykkes alligevel.
    Jeg synes jordbærkompotten er meget tynd. Jeg er bange for at den løber ud over det hele og ned på fadet, når jeg skal lægge kagen sammen. Betyder det noget, eller plejer du at gøre noget specielt for at holde det på kagen?

    Hilsen Louise ☺

    1. Jordbærkompotten er ret tynd i det – men det skal den være. Den skal være med til at tilføre lækker fugt til bundene. Knus

  4. Hjælp! Nårheg forsøger at piske min mousse op vil den bare ikke tykne!! Jeg har godt nok varmet fløden, chokoladen og nougaten i et vandbad. Men det har jeg før gjort og der kunne jeg sagtens piske moussen tyk når den havde stået på køl. Så vil mene jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke…

    Hilsen Louise

    1. Kære Louise, jeg véd det simpelthen ikke. Mit bedste bud vil være at cremen ikke har været helt køleskabskold – altså 5 grader. Du kan ikke piske den stiv, hvis den er f.eks. 12 grader… Så vil den være tynd og evt gryne.
      Alternativt, – har fløden mon været frosset? Så kan den heller ikke piskes.

      Knus

  5. Hej Annemette.
    Ville jeg (med husblas) kunne bruge den nougat mousse oven på en blondi bund, hvorefter (har stået og samlet sig) jeg så ville smide endnu en slags frugt mousse oven på?
    Glædelig jul 🎅🏻

  6. Den lyder simpelthen så lækker mums 🙂
    Tror du det vil være muligt at smøre kagen op med smørcreme i stedet og lave det der chokolade dripping effekt man ser alle vegne for tiden? Vil den være for blød/falde sammen hvis man putter 1 blad husblas i moussen tror du?
    På forhånd tak!! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN