Grovboller
– lavet med surdej og kærnemælk

16 stk.
sværhedsgrad: let
arbejdstid: 20 min
æltning: 20 min
hævetid: 12 timer
bagetid: 15-20 min

TIP: dejen kan også bruges til grovbrød, så skal dejen blot deles i 2 og brødene bages i ca. 35-40 min. God fornøjelse...

Dej til grovboller med surdej
3 spsk fuldkornssurdej (find opskrift her)
6 g gær
5 dl kokdt vand
1,5 dl kærnemælk
470 g hvedemel
160 g fuldkornshvedemel
18 g havsalt
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
+ 1 spsk solsikkeolie og lidt mel

Sådan laver du grovboller: Rør surdej sammen med gær, vand og kærnemælk. Tilsæt hvedemel, fuldkornshvedemel og havsalt. Ælt dejen igennem på en køkkenmaskine med dejkrog ved høj hastighed i ca 20 min til dejen har samlet sig om krogen og slår mod skålens sider. Stop med at ælte, tilsæt frø og kerner og rør dejen igennem ved lav hastighed i 30 sekunder.

Vend dejen rundt i lidt solsikkeolie og stil den til hævning i køleskab i 12 timer.

12 timer senere… Varm ovn og bageplader op til 250 grader. Vend dejen ud på en meldrysset bordplade og spænd den op. Det vil sige, at du forsigtigt folder dejen ind over sig selv – først foldes den ene tredjedel ind over midten og dernæst den modsatte side af dejen ind over midten. Du kan med stor fordel bruge nogle bagespartler til hjælp. Del dejen med en skarp kniv eller bagespartler i 16 lige store dele og læg dem på et stykke bagepapir.

Bag bollerne ved 250 grader i ca. 5 min og dernæst skrues ned til 225 grader og de bages færdige i ca 15 min.

Køler af på rist.