Bryllupskage opskrift // nødder, hindbær, hvid chokolade og appelsin

Bryllupskage opskrift Annemette Voss 1

Dette er opskriften på en virkelig lækker og smagfuld bryllupskage – med ikke alt for mange elementer 😉

– men først, lidt baggrundshistorie…

I 2013 fik jeg stillet den opgave, at udvikle en bryllupskage opskrift og i øvrigt selv bage mig igennem den på 4 timer i finalen på Den store bagedyst. Det var en kæmpe mundfuld for én som mig, som på daværende tidspunkt aldrig før havde bagt en kage, der skulle række til mere end 12 personer. Opgaven dengang lød på en kage til 50 pers.

Den bryllupskage blev lavet med øje for deltaljen og med et stort fokus på at vælge de gode løsninger – det vil sige, at vælge elementer, som jeg vidste jeg kunne løse til perfektion. For jeg ville jo vinde. Kagen blev til, alt lykkes (lige bortset fra en bund i den nederste kage, som skulle have haft 5 min mere i ovnen) og jeg vandt. Yay!

Her kan du prøve opskriften på netop den bryllupsdagskage. (Det var en kage i anledning af mine forældres bryllupsdag…. derfor bryllupsdagskage. 😉

Siden dengang har jeg bagt en lang række bryllupskager til venner og bekendte. Jeg kan virkelig godt lide at kaste mig ud i det, men jeg vil helst have frie tøjler, så jeg kan komme med mine egne ideer undervejs og træffe beslutninger om kagens udseende i allersidste sekund. Sådan gik det også til, da jeg i sidste weekend bagte en bryllupskage til min reservelillesøster og hendes mand.

Bryllupskage opskrift Annemette Voss

Bryllupskage opskrift med nøddebund, hindbærcreme og appelsinmousse

VIGTIGT: Opskriften er til én kage, som rækker til 15 personer. Dvs. at hvis man er 60 personer – så ganges opskriften op med 4.

Nøddebund (ala christianshavnerkage)

100 g hasselnødder
70 g mandler
1 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
25 g Digestive fuldkornskiks
15 g Mariekiks
100 g æggehvider
200 g lyst rørsukker

Legeret hindbærcreme

(sigtet hindbærsaft)
1/2 vaniljestang
45 g lyst øko rørsukker
130 g friske hindbær
fintrevet skal fra 1/2 øko citron
30 g øko citronsaft

110 g sigtet hindbærsaft (se ovenfor)
1 dl øko piskefløde
2 pasteuriserede æggeblommer
10 g maizena majsstivelse
et nip havsalt

Appelsinmousse

(Appelsinlage)
1/2 vaniljestang
40 g lyst øko rørsukker
finrevet skal fra 1/2 øko appelsin
1,5 dl friskpresset appelsinsaft

3 blade husblas
appelsinlagen (se ovenfor)
2 pasteuriserede æggeblommer
40 g lyst rørsukker
75 g creme fraiche 18%
3 dl øko piskefløde

Hvidt chokoladeomslag

300 g hvid chokolade
+ et stykke kageplast á 75 cm

Idéer til Pynt

50 g finthakket hvid chokolade, vendt i 1 tsk spiseligt perlemorsstøv
Friske spiselige blomster (f.eks. lyserøde roser)
Små marcipanblomster med sølvperler i midten
Sølvstøv
Hvide marengskys (hjemmebagte evt)
Finthakkede pistacienødder
etc… slip fantasien løs.

Sådan laver du bryllupskagen

Nøddebund: Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 grader i ca 10 min til de begynder at skalle. Gnid dem fri for løstsiddene skaller. Hak hasselnødder og mandler groft i en minihakker. Blend vaniljesukker, bagepulver, digestivekiks og mariekiks til fint mel i en minihakker. Rør æggehvider og sukker sammen til en sej masse. Kom både nødder og kiksemel i æggehviderne og rør det hele godt sammen. Fordel dejen i en springform beklædt med bagepapir på bunden (diameter 23 cm) og bag den ved 200 grader varmluft i ca. 25-30 min til kagedejen har sat sig. Lad bunden køle af. Skær bunden fri af formen, rengør formen og læg et stykke kagepap ned i formen. Sæt et stykke kageplast ned langs kanten og læg kagebunden tilbage i formen.

Sæt bunden til side, mens du tilbereder det næste…

Sigtet hindbærsaft: Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukkeret, hindbær, citronskal og -saft op i en lille gryde. Lad lagen småkoge i 5 minutter til alt sukkeret er opløst og hindbærrene kogt ud. Sigt lagen, – sørg for at få al saften med. Gem frugtkødet. Det giver i alt 110 g sigtet hindbærsaft. (Hvis der er mindre end 110 g saft, så tilsæt lidt citronsaft og rør det sammen.)

Smør nu frugtkødet ud over kagebunden i formen med lidt afstand til kanten.

Legeret hindbærcreme: Kom den sigtede hindbærsaft op i en ren lille gryde. Rør piskefløde, æggeblommer og majsstivelsen godt sammen i en lille skål. Majsstivelsen skal være helt opløst. Varm hindbærsaften op til lige under kogepunktet og tilsæt flødeblandingen i en tynd stråle under kraftig piskning. Blev ved med at piske i cremen til den tykner i gryden og slår tydelige bobler. Lad den småkoge i yderligere et minuts tid, mens du fortsat pisker. Tilsæt et nip havsalt, rør det sammen og kom cremen i en ren skål. Dæk til med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen for at undgå kondens. Sæt cremen i køleskabet i en times tid til den er kold.
Når cremen er kølet af vil den være mere “fast i det” – pisk dernæst cremen smidig igen med en elpisker og fordel den ovenpå kagebunden med frugtkødet i formen – gerne med en centimeters afstand til kanten.

Sæt kagen på køl mens appelsinmoussen tilberedes…

Appelsinlage: Skrab vaniljekornene ud og mas dem sammen med sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukker, fintrevet appelsinskal samt appelsinsaften op i en lille gryde og kog det op. Lad det småkoge i ca 10-12 min. Sigt lagen og kasser frugtkød samt vaniljestang. Lagen skal anvendes til moussen.

Appelsinmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Opløs husblassen i den stadigt varme appelsinlage. Pisk æggeblommer og sukker til en meget luftig æggesnaps. Rør forsigtigt creme fraichen i den lune appelsinlage. Vend appelsinlagen i æggensnapsen lidt efter lidt. Pisk fløden til en let og luftig flødeskum og vend den sammen med appelsin-snapsen ad et par omgange. Hæld den flydende appelsinmousse ud over kagen i formen og bank den let mod bordet så luftbobler kommer til overfladen og forsvinder. Sæt kagen i køleskabet i mindst 4 timer – helst natten over.

Vær tålmodig nu…

Hvidt chokoladeomslag: Befri først kagen, så den står klar. Det gør du ved at skære langs kanten med en lille skarp kniv, og dernæst fjerne kageplasten. Placer kagen på en plan overflade. Temperer den hvide chokolade ved at hakke den groft og komme den i en dyb skål. Kom den i microovnen og giv den kun få senkunder ad gange. Tjek hele tiden med termometer og rør jævnligt i chokoladen. Når den når 29 grader er den klar.

Klip kageplasten til så den passer præcist til kagens omkreds. Smør chokoladen ud på kageplasten i et jævnt lag, som har et par mm tykkelse. Når chokoladen bliver tykkere i det og er på vej til at sætte sig ridser du med en spids genstand (en strikkepind/grillspyd) en buet kant. Vikl chokoadebåndet om kagen og klem det forsigtigt sammen. Lad det sætte sig. Sæt kagen, med båndet om, på køl i et par timer.

Inden servering fjernes kageplasten. Den øverste del af det hvide chokoladebånd, som blev ridset i, knækkes bort. TIP: I vores bog Kagemagi, som er skrevet sammen med Ditte Julie, er der i øvrigt en grundig how-to på hvordan man gør dette. Så hvis du har bogen, så åbner du bare op på side 54 og 57, hvor du kan læse med 🙂 Bogen kan du i øvrigt købe lige her i min webshop.

Kagen dekoreres smukt med forskellige elementer og effekter. Brug billedet til inspiration.

Velbekomme.

Prøv også opskriften på min Moussekage med passionsfrugt og chokolade

Bryllupskage Annemette Voss 2Bryllupskage opskrift Annemette Voss 2 Bryllupskage Annemette Voss 1

 

 

36 reaktioner

  1. Hej Annemette
    Den var jo bare alt for lækker ❤️
    Og tak for en hyggelig aften ?
    Kram de (andre) larmende fra bord 4

  2. Vil jeg kunne bytte kiksene ud med mel for at få en glutenfri udgave, eller vil du anbefale jeg finder glutenfrie kiks??

    1. Ja, det skal du da bare gøre 😉 du kan jo prøve det ene eller det andet. Det skal nok blive til en kage 😉

  3. Hej. Der står i opskriften under Nøddebund: Rør æggehvider og sukker sammen til en sej masse. Betyder det, at de skal piskes til en marengs ? eller skal det bare røres sammen med en ske. På forhånd tak for svar.

    1. Hej pisker det bare lige let sammen. Ikke til marengs. Men man kan godt piske til marengs. Så du kan faktisk ikke rigtig gøre noget forkert er;)

  4. Hejsa.
    Super lækre og flotte kager du bager ?
    Normaltvis ville jeg ikke være i tvivl, men bliver det lidt alligevel, fordi jeg aldrig har lagt to mousser på hinanden uden bund i mellem ?
    Spørgsmål; vil man kunne lægge kagen sammen fredag og så først serverer den søndag uden problem? 🙂

    Og tak for alle opskrifter ?

  5. Enormt smuk kage, jeg er helt vild med den perlemorsfarvede chokolade pynt. Jeg har i denne uge bestilt et lille glas hjem fra det der hedder rainbowdust i ivory, men det er som om at glimmeret består af meget større partikler, end mit andet kageglimmer. Hvilken perlemors støv bruger du? ?

  6. Wow hvor er den bare smuk… Nu ved jeg hvordan jeg skal lave min bryllupskage 🙂 tak for inspiration..

  7. Hej Annemette, lyder som en lækker kage. Mit spørgsmål går på om man kan bruge bundene til sammenlægning. Altså som lagkage bunde. Skal lave bryllups kage og vil gerne have to bunde i hver kage.

  8. Hej Annemette,
    Jeg skal bage denne lækre kage til min brors bryllup til sommer. Jeg vil høre, om du tror man på en eller anden måde kunne bage mange kager og til sidst få dem formet som et stort hjerte – og hvis ja, har du så nogle idéer til hvordan? 🙂

  9. Hej Anne Mette(-:
    Har du måske et link, til den farve perlemorsstøv du har brugt i opskriften?
    Det ser simpelthen så fint ud, så det er jeg nødt til at prøve.

  10. Hej Anne Mette
    (forsøger lige igen – tror ikke første kommentar, blev postet). Har du mon et link, til den type perlemorsstøv du bruger til det hvide hakkede chokolade? (-:

      1. Nååå, er det det mærke! Fedt. Tak. Så går jeg ud fra, at det er den med sølvstøv du har brugt. (-:

  11. Hej. Super lækker og flot kage. Jeg har allerede lavet en test og synes at det med den hvide chokolade tager lidt tid. Jeg vil derfor høre om chokoladen kan kommes på kagen aftenen før uden at chokoladen bliver kedelig af at stå i køleskab. Hvis jeg kommer chokoladen på kagen dagen før hvordan opbevares den så i køleskabet. Det er jo lidt svært at pakke den ind uden at chokoladen knækker. 😊

    1. Kom kagen på en papplade (kagepap) og så kom chokoladen på. Og jep, det bør du bare gøre dagen før. Mht om chokoladen knækker, så er det jo bare et spørgsmål om, at du er nænsom.
      Knus

  12. Vi bliver seks, og jeg havde tænkt mig at lave halv portion. Hvor stor skal kageformen så være i diameter? Er det rigtig forstået at appelsinmoussen er toppen af kagen som pyntes med blomster mm.
    Tak inspiration

  13. Hej Anne Mette
    Tror du denne kage kan klare en omgang marengssmørcreme som smøres op i lyserøde farver? Eller er den for ustabil?

  14. Hej Anne Mette
    Min mor og jeg har lige lavet din fantastiske bryllupskage til min lillesøsters bryllup her 22. juni. Vi brugte inspiration fra to af dine kager. Nemlig den ovenstående og din dessertkage til mors dag. Vi lavede bunden fra dessertkagen, dog ristede vi mandlerne i stedet for at smutte dem. Det gav også en rigtig dejlig smag. Vi tre doblede både hindbærcremen og appelsin moussen, for at få en god højde på kagerne. Vi bruge kageringe med 26 cm i diameter (vi lavede syv samt en lille, til brudeparret). Vi valgte at lægge en almindelig lagkage bund mellem hindbærcremen og moussen, for at få mere højde og hold på kagen.
    Det lykkes og gæsterne roste vores kager meget! 😃 Det skal siges, at hverken min mor eller jeg nogensinde har lavet så “fine” kager før. Men vi lærte en masse, og tør godt give os i kast med avancerede kager en anden gang.
    Tak for dine gode råd og vejledning! 😃🎂👍🏼
    Vh. Randi og mor- Solveig
    (Forsøger mig med at sende et billede af kagerne)

    1. Hold da helt op! Jeg bliver bare SÅ GLAD! Tak for de søde ord – det betyder alt.
      Tak fordi du brugte tid på at skrive det til mig.
      Knus

  15. Hej
    Ser så godt 😊. Jeg skal lave kager til mit barnebarns dåb. Jeg havde først tænkt at lave en stor kage men bliver nok for besværligt for mug.
    Jeg tænker istedet at lave tre ens. Denne opskrift er rigtig lækker.
    Hvis jeg laver en nøddebund, en browniebund og en alm lyd bund. Hindbær cremen fra denne og et andet alternativ end noget med appelsin.
    Hvad siger du til denne kombination? Og har fu et forslag til et alternativ til appelsin mousse ?
    Det blev en længere forklaring beklager 😊
    Mange hilsner Tina

    1. Kære Tina, helt ærligt, så tænker jeg at det bliver alt for mange smage (bundene) blandet sammen i ét. Jeg kan personligt bedst lide at arbejde med én – maks to – typer bund og ikke mere end to slags creme/mousse. Jeg synes du skal nappe en hvid chokomousse sammen med hindbærmousse. Det er altid lækkert. Kom lidt lime i. Knus

  16. Hej.
    Jeg skal lave en kage med denne bund. Hvor mange gange skal den fordobles når det er til en bradepande ? Og hvad med bagetiden ?

    1. Du må lige finde den gode gamle lommeregner frem 🙂 Det er sådan jeg selv regner den slags ud… Knus AM

  17. Hej Annemette, det lyder som en virkelig lækker kage 😋 har du prøvet at fryse bunden med succes?

  18. Lyder skøn-! Mit første forsøg på bryllupsgave:) Kan man fryse nøddebundende ned? I så fald hvor lang tid max? Og hvis man nu skulle bytte appelsinlagen ud hvad tænker du så?

  19. Hej Annemette,
    Kan man bestille bryllupskage hos fig?
    Hvis ja, hvilken prisramme er der så?
    Vi skal holde bryllup d.15.7 i storkbh
    Mvh Anne Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN