Krakow rejsetips

Juleaften åbnede jeg en kuvert fra min mand. I den gemte sig et stykke papir med et billede af en borg af en art… det var første ledetråd. Derefter fulgte flere kuverter med flere ledetråde, og jeg kunne alligevel ikke gætte, hvor vi skulle til. Jeg havde regnet ud, at vi skulle ud og rejse, men gåden var simpelthen for svær for mig at knække. Jeg kunne dog ret hurtigt slå fast, at der hverken var tale om Wien, Rom, Paris eller én af de andre velkendte metropoler i Europa.

Vi skulle til Krakow.

Først tænkte jeg, helt ærligt, hmmm… hvad skal vi lave i Krakow? Jeg har aldrig rigtigt interesseret mig for Polen, og jeg havde ærlig talt ikke tænkt, at Micky og jeg skulle tilbringe en romantisk weekend i Polen indenfor nær fremtid. Men samtidig kender jeg min mand godt nok til at vide, at han ikke booker en ferie til noget sted i verden uden at have sat sig ordentligt ind i sagerne på forhånd og sikret sig, at vi vil få value for money på både oplevelsekontoen såvel som økonomisk.

Og wauw, mine forudindtagede meninger, om at Polen er sådan et koldt, halvtrist sted, blev gjort til skamme, – det må man sige. Vi er blevet så hooked på Polen, – og ikke mindst Krakow, – at vi allerede nu sidder og leger med tanken om en kør-selv-ferie i Polen til sommer med børnene. Polakkerne er virkelig flinke og meget gæstfrie. Og hold da op, hvor får man meget for pengene. Det er lige før, man føler sig skyldig i en forbrydelse, når man betaler for en taxatur eller en øl i solen. Priserne er alligevel noget under halv pris ifht. danske priser. Det er ret vildt, så jeg må indrømme, at selve den økonomiske del trækker i mig – for man kan holde ferie for næsten ingen penge i Polen, hvilket klart er noget jeg går op i, når man skal betale for en hel familie på 5.

krakow-rejsetips-annemette-voss-1

10 hurtige om Krakow

Den gamle bydel er på Unescos verdensarvliste
Ja, faktisk. Jeg anede det ikke, før jeg satte mig ind i hvad Krakow havde at byde på. Der er rigtig meget historie og fantastisk arkitektur, hvis man er til den slags.

Mad, mad og mad!
Krakow er fuld af gode restauranter. De véd det tydeligvis godt, – at turister kommer til byen for at sætte tænderne i noget fantastisk og billig mad – og derfor boomer restaurationsbranchen også i den polske by. Glæd dig. You’re in for a treat.

Cocktails ’n dreams
Lige så mange restauranter du finder – ligeså mange vodka-, øl-, vin- og cocktailbarer finder du. Så hvis du tager på ferie for at slå dig løs i våde varer, kan du roligt vælge Krakow som destination.

Søndag er alle butikker lukket. 

Så her skal du finde på noget andet at lave. Du kan f.eks. få en virkelig billig spabehandling, manicure/pedicure, massage eller gå ud og se på de mange seværdigheder.

Det er en god idé med nogle kolde kontanter

De tager stort set kreditkort alle vegne. Men du vil føle behov for at have kontanter, både fordi du får lyst til at give drikkepenge (service og kvalitet er god, og priserne er meget lave), men også fordi der er mange småkøb, man gør på sin vej, hvor det klart er nemmest med lidt håndører.

De snakker ikke så godt engelsk

Det er intet problem at komme rundt nu hvor man har gps, tripadviser og alt det, der gør det nemt at være turist i en fremmed by. Men du skal ikke regne med at få meget hjælp fra befolkningen. De unge taler sådan lidt gebrokkent engelsk, og de ældre taler meget lidt engelsk. Naturligvis snakker dem i servicesbranchen (restauranter og hoteller) stort set allesammen godt engelsk.

Medbring flade sko
Man går meget, når man er i Krakow. På den ene side fordi byen ikke er så stor, så det betaler sig ikke rigtig at tage offentlig transport, hvis også gerne vil se lidt af det man møder på sin vej til fods. Men også fordi der er så meget at se, så man får lyst til at gå videre og dreje om det næste hjørne. BElægningen er egentlig okay, men alligevel var jeg glad for, at jeg havde mine sneakers på, så jeg ikke fik alt for trætte fødder efter et par dage i byen.

Byen er ren og pæn
Vi oplevede Krakow som en meget ren by, der ikke er slidt ned af turister, – endnu i hvert fald. Byen i en en rivende udvikling, og der er mange stilladser rundt omkring fordi facader restaureres og bygninger vedligeholdes. Det er positivt at opleve.

Det er ikke en badeby
Det er måske underligt at skrive, men når man har været i f.eks. München, hvor man kan bade i floden, ja, så kunne man måske tro, at det samme gælder i Krakow. Sådan er det ikke. Der findes dog en sø – 10 km uden for byen – hvor man kan gå tur på nogle stier, nyde den rå natur og hoppe i vandet, men det er et ret ‘vildt voksende’ område har vi fået fortalt, og ikke noget, der egner sig til badeferie med børn.

Krakow ligger på samme breddegrad som som Paris…næsten!
Just saying!

Shopping i Krakow

Noget, der undrede os, er måden man shopper i Krakow. Der findes ikke rigtigt et shoppingområde med en hovedgade, som man kender det fra andre større byer. Butikkerne ligger meget spredt og tilfældigt placeret. Til gengæld er der nogle gode store shoppingcentre, hvor man kan få flere timer til at gå.
Generelt er det virkelig billigt at shoppe i Polen, også de internationale brands, selvom der naturligvis er mere ‘rabat’ at hente, hvis man shopper polske brands.

Området omkring markedspladsen i den gamle bydel er det mest ‘shoppeagtige’ område, vi kunne finde. Find frem til gaden Florianska, der strækker sig fra pladsen og nordpå, her kan du finde en del butikker, cafeer og den slags – og området heromkring er ret hyggeligt at gå rundt i.

Vi besøgte Galeria Krakowska, som er enormt. Her er bare ALT hvad hjertet begærer af internationale butikker, caféer og indkøbsmuligheder. Man kan nemt få flere timer til at gå her.

Vi besøgte også Galeria Kazimierz som ligger i udkanten af de jødiske kvarter. Det er et lidt mindre shoppingcenter, men stadig ret stort – og måske lidt mere hyggeligt – så hyggelig som shoppingcentre nu kan blive.

Den gamle bydel, Wawel og Kazimierz

Wawel er den høj, der ligger ned til flodbredden. Herpå er byens mest monumentale bygning rest, den store borgmur, der omkranser slottet, katedralen og nogle mindre ældre bosættelser. Det er virkelig et besøg værd at gå en tur op på ‘højen’ og se de smukke bygninger! For foden af Wawel ligger den gamle bydel, der omringes af et grønt stræk i form af en slags ringformet park, der ligger som en oase i byen. Her kan man finde en bænk, en is og lidt solstråler.

Den gamle bydel er utroligt smuk og interessant at bevæge sig rundt i, særligt hvis man er historisk og arkitekturinteresseret. Der er masser af spisesteder, butikker og souvenirs går de heller ikke ned på.

Vi havde hørt, at det jødiske kvarter skulle være rigtig fedt at gå rundt i. Og med vores erfaring fra Budapest, hvor det jødiske kvarter er mega fedt, var vores forventninger høje. Jeg synes der var fint og flot. Men jeg manglede lidt de gode butikker i gaderne – de ligger altså primært i Galeria Kazimierz. Men der er en masse gode barer og restauranter (hvilket der i øvrigt er overalt i Krakow).

Derudover er Kazimierz en gammel middelalderby, og der er mange historiske bygninger, der er værd at stoppe op for at se på. Det er bestemt også et besøg værd at gå ind i de mange smukke kirker, hvis de er åbne for besøgende – men det gælder ikke kun i Kazimierz, for der er vanvittigt smukke bygninger og kirker overalt i Krakow.

Spisesteder i Krakow

Vi spise rigtigt mange gode steder i Krakow, og jeg vil gøre mit bedste for at liste alle de anbefalelsesværdige herunder.

Vi snakker både simpel morgenmad, gode drinks, bubblewaffles og michelinværdig mad. Vi prøvede lidt af det hele.

krakow-rejsetips-annemette-voss-2

Snacks og mad ‘on the go’

Zapiekanki – en fantastisk frokost ‘on the go’, som du ikke må snyde sig selv for
Nogle gange, når man er på byferie, er det bare fedt, at man ikke bruger al tiden på cafeer og restauranter. Nogle gange skal man bare lige have en bid med i hånden.
Du finder en lille rund bygning på en plads midt i Kazimierz. Adressen er Plac Nowy, Krakow. Den runde bygning huser en masse små boder (eller luger), hvorfra man kan bestille nogle sandwichlignende brød med lækkert fyld efter eget valg, dressing og med en masse purløg på. Det lyder måske simpelt og ikke som noget værd at skrive hjem om. Men så tager du fejl. Det var den mest mindeværdige frokost, jeg længe har spist.
Vi bestilte den udgave, der hed “chicken from hell” på menukortet – som var en barbeque-spicy kyllingsandwich med hvidløg, pickles og cremefraiche dressing. Det smagte SÅ godt. Brødet var perfekt sprødt, kyllingen var virkelig mør og godt krydret, – ja, faktisk var det bare en rigtig god frokost. For under 20 kr. Et brød er nok til at mætte to personer. Siger det bare!

Traditionel polsk røget ost
Micky er modig. Når han ser noget mad, som han ikke kender, så får han øjeblikkeligt lyst til at prøve det. På det punkt må jeg indrømme, at jeg er lidt mere tilbageholdende. Men han kastede sig ud i nogle lidt underligt udseende ostebidder (de ligner mere små vafler, men tag ikke fejl, det er røget, grillet ost). Han valgte en version med bacon på – og bagefter tror jeg egentlig, han fortrød lidt, fordi det blev meget røg med røg på. Han burde nok have valgt, – sagde han selv – den udgave med tranebærsauce på, som stort set alle de lokale købte… nå men, om ikke andet, hvis man er modig, som min mand, kan man prøve denne traditionelle polske snack på farten. Man finder dem i sidegaden (Szewska) til markedspladen i den gamle bydel.

Bubblewaffles, pandekager og churros
Det er jo ikke noget særlig polsk. Men de sælger dem flere steder – de såkaldte bubblewaffles. Og jeg fik én, i Kazimierz – lige dér hvor vi også købte zapiekanki (ovenfor). Den var så god. Det kan jeg ligeså godt sige. Det er måske særligt værd at nævne, hvis man har børn med, at der er nogle gode lækre og søde snacks til ungerne på Plac Nowy i Kazimierz. Der er både is, pandekager, vafler og churros.

Kaffe?
Jeg vil blot fortælle, at der ligger ret mange Starbucks kaffebarer i den gamle bydel. Jeg er selv afhængig af Starbucks kaffe, når vi er på ferie – og ja, ærlig talt synes jeg ikke at den lokale kaffe helt kunne måle sig med en god Venti latte.

Fra Charlotte, en hyggelig bistro i den gamle bydel. Her får du fantastisk morgenmad.

Den bedste morgenmad i Krakow

Jeg kan anbefale to steder at spise morgenmad. Cawa og Charlotte. De ligger i hver sin ende af byen, så det kommer måske også an på hvor man lige bor. Jeg synes, hvis jeg nu skal vælge, at Charlotte var bedre end Cawa, fordi de var mere hyggeligt, og lokalet var flottere og mere unikt. Men maden var lige god.

Cawa – her fik jeg den bedste granola jeg nogensinde har fået
Cawa er sådan en lille mørk, charmerende lille kaffebar, hvor man kan få lidt af det hele – blandt andet en super lækker eggs benedict, granola eller croissant. Dertil kaffe og juice. Der er alt det gængse, man gerne vil have på menukortet, så det er bare at vælge. Maden er lækker, virkelig. Og så snakker vi altså den bedste granola jeg nogensinde har smagt. Ja, det er sandt. Dén granola med yoghurt, gojibær og frugt er værd at gå efter.

Charlotte – en helt unik morgenmadsanretning
Det helt særlige ved Charlotte er måden de serverer morgenmaden på. Man får en brødkurv fyldt med noget rigtig godt brød (også efter danske brødstandarder) og dertil får man hjemmelavet marmelade og både hvid og mørk chokoladesmørrelse. Mums, hvor var det godt. Deres friskpressede appelsinjuice var vanvittigt god, og deres granola smagte dejligt. I det hele taget vil jeg sige, at man roligt kan bestille yoghurt i Polen – man får en god, ordentlig yoghurt, som vi kender det fra Danmark. Ikke den der vandede, grynede slags, som man støder på i sydeuropa. Charlotte er et meget eftertragtet sted, så her er det en rigtig god idé at reservere bord. Også selvom det drejer sig om en hverdagsmorgen. Der er altid fyldt med mennesker.

En michelinværdig oplevelse

I Krakow finder du den ene restaurant efter den anden, der er endt op i Michelinguiden. Det er helt normalt, at restauranterne har vinduerne fyldt op med klistermærker, der viser alverdens kulinariske udmærkelser og anbefalinger. Michelin, Gault&Milliad, flotte Tripadviser-ratings…og mere til. Det vil sige, at Krakow virkelig er et sted du skal tage til, hvis du er vild med god mad!

Art restaurant – i den gamle bydel
Besøg artrestauracja.com – restauranten, der siges at være Krakows bedste indenfor ‘fine dining’, hvis man søger lidt rundt på nettet. Restauranten er vinder af World luxury restaurant award 2018 og pt. nomineret til samme i 2019. Adressen er Kanoniczna 15, Krakow.

Vi fik en frokost tasting menu bestående af 5 fantastiske retter for 69zloty (det er 130kr pr. mand). Det er fuldstændigt vanvittigt. I Danmark havde man skulle betale omkring 500 kr for tilsvarende. Vinkortet var outstanding, og priserne, igen, helt utroligt billige.

Jeg kan på det varmeste anbefale at booke bord på Art Restauracja.

Fra Art restauracja. Maden var simpelthen udsøgt!

Gode spisesteder til aftensmad

Jeg kan anbefale at spise aftensmad eller frokost disse steder. Her spiste vi, og alle steder var maden rigtig god. Altså virkelig!

TAO: Thai / Japansk mad Ligger på den sydlige side af floden, lige ‘under’ Kazimierz. Lad dig ikke narre af de lidt grimme skilte og bannere, der er hængt op på facaden. Maden er fantastisk og stemningen hyggelig.

Pino: Moderne Super lækkert. Restauranten ligger i den gamle bydel. Måske var det faktisk vores bedste madoplevelse i Krakow, lige udover Art restaurant…

Sant’Antioco: Italiensk – Ligger også i den gamle bydel. Maden, vinen, stemningen  ja, det hele var gennemsyret italiensk. Så hyggeligt, og rigtig lækker mad.

Hvis du gerne vil vide mere om Krakow, så bare spørg. Jeg vil med glæde hjælpe dig til at få en uforglemmelig rejse til Polens mest fantastiske by (i min optik!).

13 reaktioner

  1. Tak for super info. Det må min kæreste og jeg prøve.
    Tak fordi du gad bruge tiden på at formidle de gode oplevelser videre 🙂

  2. Hvis man er til nogle udflugter og én på opleveren på sin ferie i Krakow så kan det anbefales at tage en dagstur til Auschwitz og en halvdagstur til saltminen Wieliczka 🙂

  3. Hej Annemette.
    Jeg læser dagligt din blog , men jeg kommentere aldrig. Jeg bliver dog nød til det denne gang, for Krakow er min yndlingsby. Jeg har polske rødder og taler sproget. Polen er som du skriver et virkeligt dejligt rejseland. Der er både dejlige strande og bjerge…. smukke søer ( Masurien er et dejligt sted med børn) og havnebyerne Gdansk og Sopot er skønne. Der er mange lækre og budgetvenlige spa steder i Polen😉 kan også varmt anbefale både Zakopane, Wrocław og Poznań. Dejlige byer. Hvis der er noget du evt. vil vide , så du mere end velkommen til at spørge løs. Jeg synes kun det skønt at andre får øjenene op for Polen, for det er et land med mange muligheder og så er der smukt😀 Mange hilsner , Izabela

  4. Sikke en fin beskrivelse , og hvor ser den by hyggelig ud! 😊 hvilket hotel boede i på, noget du kan anbefale?

  5. Kan ikke være mere enig. Polen er et fantastisk land, har rejst der mange gange både før og især efter de er kommet med i EU. Skal i maj til den polske riviera Sopot ved Østersøen, men ja, der er så mange skønne steder i Polen.

  6. Skal til Krakov for første gang på fredag, og er LYKKELIG for de gode ideer der lige blev serveret her..

  7. Hej!

    Tusind tak for dine tips til at besøge Krakow ???? Vi skal besøge byen i næste weekend og jeg vil høre dig om du anbefaler at man bestiller bord på morgenmadsstedet Charlotte en lørdag morgen? Eller er det mere et drop-in sted?

    Bedste hilsner, Anna

  8. Åh, jeg er vild med dette indlæg! Jeg skal til Krakow til april, og tips og ideer er derfor kærkomne.

  9. Hej.
    Tak for hyggelig beskrivelse af Krakow. Jeg vil høre dig, ved du om der er shopping markeder ligesom dem vi finder i fx Stettin, med masser af polsk tøj, sko etc?
    Hilsen Winnie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kunne lide....

Følg disse hashtags:

#CLUBKAGEKARMA

#SWEETCAKEKARMA

#PYNTEBOGEN

#LAGKAGEBOGEN

#PIECEOFCAKEBOGEN

#BRØDBOGEN